1.zevní ucho = AURIS EXTERNA (boltec,zvukovod,bubínek) 2.střední ucho = AURIS MEDIA (sluchové buňky, Eustachova trubice) 3.vnitřní ucho = AURIS INTERNA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
UCHO Marcela Hanáková.
Advertisements

Lidské ucho Alžběta Svobodová.
Smysly Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci smyslové soustavy.
Smyslová soustava člověka
SLUCH Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Akustika akustika - nauka o zvuku zdroj zvuku – chvějící se těleso
Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Smyslová ústrojí Funkce:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Sluchové ústrojí, rovnovážné ústrojí
Audiologická problematika senia
Autor: Lenka Kraváčková
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Smysly - sluch (c) Mgr. Martin Šmíd.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Lidské smysly - sluch Sluch je nejcitlivějším lidským smyslem
ZVUK RYCHLOST ZVUKU Šablona č: III/2 Zkvalitnění výuky pomocí IT
FY_083_Zvuk_ Detekce zvuku
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Ústrojí sluchové a rovnovážné – organum vestibulocochlearis
SMYSLOVÉ ORGÁNY 3. ročník
SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán)
SMYSLOVÁ SOUSTAVA OPAKOVÁNÍ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Sluchové ústrojí - přijímá zvukové podněty, jeho součástí je i rovnovážný aparát - orgánem sluchu je ucho, dělí se na tři části: vnější, střední a vnitřní.
Vznik A složení LIDSKÉHO hlasu
Název Smyslová soustava – sluchové ústrojí Předmět, ročník
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Audio Josefína Čadská 4.A.
Sluch a rovnovážné ústrojí
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
ZVUKOVÉ JEVY Šíření zvukového Zvukový rozruch rozruchu prostředím
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Některé nám jsou přítomné například tony hudby.
SOUSTAVA NERVOVÁ Dokonalý vývoj nervové soustavy umožnil savcům dosáhnout převahu nad ostatními obratlovci. Řídícím ústrojím těla savce je mozek Největší.
SMYSLY ČLOVĚKA.
Opakování - zrak, sluch Jak se nazývají tři vrstvy tvořící stěnu oka?
Fyziologie smyslových orgánů
Svět kolem nás je plný zvuků, ať už příjemných či nikoliv.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Smysly.
Smyslové vnímání 1.část Filip Bordovský.
Vytvořil:Marek Maxian Texty jsem čerpal z.wikipedie.
SMYSLY.
Studium ultrazvukových vln
Úvod do biomedicínské informatiky
Smyslové vnímání Sluch
Zvukové jevy. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
SLUCH, ROVNOVÁHA smysly. Anotace Určeno pro žáky 8. ročníku ZŠ Prezentace seznamuje s jedním smyslem z celku smyslová soustava.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_30_01_sluch. POPIS č.4 - na tomto snímku jsou vypsány poznatky ke smyslovému ústrojí sluchu, ke sluchové rovnováze,
Sluch.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_31_Smysly.
Smyslová ústrojí Funkce:
Ústrojí sluchu Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZVUKOVÉ JEVY - AKUSTIKA
VY_32_INOVACE_13_PR_SLUCH
Zvuk a jeho vnímání Roman 2009, SPGŠ Futurum s.r.o.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Orgán zraku orgán sluchu a rovnováhy a přídatné orgány
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Ústrojí sluchu TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
SLUCH ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_28_Sluch.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
ZVUK A JEHO VLASTNOSTI.
Zvukové jevy.
Fyzika – Zvuk.
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Fyzika
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Transkript prezentace:

1.zevní ucho = AURIS EXTERNA (boltec,zvukovod,bubínek) 2.střední ucho = AURIS MEDIA (sluchové buňky, Eustachova trubice) 3.vnitřní ucho = AURIS INTERNA (labyrint, hlemýžď, polokruhové kanálky)

a)Zevní ucho Má dvě části : viditelná – boltec (auricula) skrytá- zvukovod BOLTEC- Tvořený chrupavčitou tkání a kůží -Soustřeďuje zvuky z okolí,tak aby se dostaly do zvukovodu Helix – zevní zavinutý okraj boltce Antihelix – val v ploše boltce, podél zadní části helixu

a)Zevní ucho ZVUKOVOD (meatus acusticus externus)- Je 2 centimetry dlouhá,esovitě prohnutá trubice.Končí blankou-bubínkem. - Obsahuje drobné žlázky(glandulae ceruminosae), ušní maz(cerumen) a drobné chloupky=ochrana proti nečistotám. - Podkladem části vnitřní je (pars tympanica) spánkové kosti.

a)Zevní ucho BUBÍNEK (membrana tympani) - Odděluje střední ucho od zevního -Když na ni dopadne jakýkoliv zvuk, vibruje jako membrána na bubnu. -Vibrace se přenáší na sluchové klůstky- kovadlinka,třmínek a kladívko.Jsou spojeny s bubínkem a tvoří převodní systém ucha.

b)Střední ucho * třmínek: (stapes) nejmenší kůstka v našem * Kladívko: (malleus) je kůstka kyjovitého tvaru.

b)Střední ucho *Kovadlinka: tvoří střední část řetězce sluchových kůstek Z něj vystupuje processus lenticularis – chrupavčitý výběžek, kterým se kovadlinka připojuje k hlavici třmínku.

b)Střední ucho EUSTACHOVA TRUBICE (tuba auditiva) Spojuje středoušní dutinu s nosohltanem. Přivádí vzduch do středouší a vyrovnává případné tlakové rozdíly. SKLÍPKOVÝ SYSTÉM: se společně s Eustachovou trubicí podílí na vyrovnávání tlaků ve středoušní dutině.

c)Vnitřní ucho VESTIBULUM: je vstupní částí do vnitřního ucha. Uvnitř jsou dva váčky blanitého labyrintu – VEJČITÝ,KULOVITÝ 1. ústrojí rovnovážné = vestibulární Informace o poloze hlavy = Smyslové buňky přijímají podněty a mění je v nervové vzruchy, které pak předávají vestibulárnímu nervu.

c)Vnitřní ucho POLOKRUHOVITÉ CHODBIČKY: Obsahují buňky regulující rovnováhu lidského těla. Leží ve třech navzájem kolmých rovinách. - informce o pohybu hlavy Canalis semicularis anterior se vyklenuje nahoru, kolmo na podélnou osu pyramidy Canalis semicularis posterior se vyklenuje dozadu, rovnoběžně s podélnou osou pyramidy Canalis semicularis lateralis se vyklenuje laterálně

c)Vnitřní ucho HLEMÝŽĎ : Obsahuje vlastní sluchové ústrojí (Cortiho orgán). Přenášejí se do něj vibrace,které rozechvějí vláskové buňky uložené ve speciální tekutině. 2.= ústrojí sluchové °°KOSTĚNÝ HLEMÝŽĎ °°BLANITÝ HLEMÝŽĎ – cochlea – obsahuje Cortiho orgány – smysl. ústrojí sluchu -uvnitř endolymfa -mezi kostěným a blanitým hlemýžděm je perilymfa – zevní tekutina

zevní ucho Vnitří ucho

Audiometrie = technika měření sluchu pomocí tónových generátorů neboli stanovení sluchového prahu vzdušným a kostním vedením pomocí audiometru AD226.

Popis audiometrie =vyšetření sluchu, pomocí kterého může lékař určit rozsah ztráty sluchu a podle zjištěného typu sluchového postižení může i zčásti určit jeho příčinu. Princip je poměrně jednoduchý – pacientovi jsou do sluchátek postupně vysílány tóny o různých frekvencích a intenzitách a pacient mačká tlačítko vždy, když tón uslyší.

Vyšetřovaná onemocnění zvuku Jedním z nejčastějších onemocnění je stařecká nedoslýchavost, presbyakusie, která se zezačátku projeví ztrátou schopnosti slyšet zejména tóny o vyšší frekvenci. Některá onemocnění mohou poškozovat náš sluchový nerv, například nezhoubný nádor nervových obalů,některá infekční onemocnění jako například** spalničky, sluchový nerv může být poškozen i některými **léčivy.

Průběh anatomického vyšetření

Akustické trauma =Poranění akustickými (zvukovými) podněty, nadměrným hlukem.

Akustické trauma akutní Dochází k poškození bubínku, středního i vnitřního ucha Stálá ztráta sluchu vyvolaná jednorázovým krátkodobým působením velmi intenzivního zvuku

10-mírný pohyb listí stromů 20-šeptaná řeč,tichá ulice

40-normální hlasitost řeči 50-osobní automobil,normální hlasitost rozhlasového přijímače

70-rušná ulice,křik 80-velmi rušná ulice 90-automobilové signály 100-nýtování

110-pneumatické kladivo na kovu 120-hluk letadlového motoru ve vzdálenosti 4m 130-práh bolesti

Akustické trauma chronické „hluchota z povolání“ Vyvíjí se postupně

Nejprve se projevuje jako sluchová únava vratná ztráta sluchu,pokud ale člověk pracuje i nadále v hlučném prostředí vzniká nedoslýchavost Stála ztráta sluchu je vyvolána opakovaným působením velmi silného zvuku po měsíce,roky…

Příklad: Dělník, který pracuje v hlučném prostředí, si sice časem na hluk zvykne a nevnímá jej, avšak přesto ho hluk unaví. Jeho výkon stále klesá, zatímco v nehlučném prostředí jeho výkon stoupá. Použije-li dělník ochranné pomůcky (ušní zátky,mikrovata apod…) je menší pravděpodobnost poruchy sluchu.

Zvuk a jeho šíření Zvuk je každé mechanické vlnění v látkovém prostředí, které je schopno vyvolat v lidském uchu sluchový vjem.

Slyšitelný zvuk Je akustické kmitání frekvencí od 16 Hz do 20 Hz. Zvuky pod slyšitelnou hranicí neslyšíme, ale můžeme je vnímat povrchem těla - označujeme je jako infrazvuk. – Zvuky nad slyšitelnou hranicí (do 50 kHz) jako ultrazvuk.

Slyšitelný zvuk Akustické vlny se šíří od zdroje všemi směry, vzduchem, ve vodě nebo v pevných látkách. -Čím je prostředí hustší, tím se zvuk šíří rychleji. – Sloni slyší zvuky pod slyšitelnou hranicí a na druhou stranu delfíni a netopýři vnímají zvuk nad slyšitelnou frekvenci, a to až do frekvencí okolo 150 kHz.

Závislost rychlosti zvuku ve vzduchu na teplotě t [°C] v [m/s]

1) Kosatka vysílá infrazvuky ( bílé čáry ) 2) Červené čáry zobrazují odraz infrazvuků, které kosatka zachytává v hlavě a pak dokáže určit polohu kořisti

Sluchové pole

Hlasitost zvuku -Hladina intenzity zvuku vyjadřuje, jak silně vnímáme určitý zvuk. -Jednotkou hlasitosti je Bel (B) -Užívá se desetina základní jednotky – decibel (dB) – 1 dB = 1/10 B

Kochleární implantát Kochleární implantát je hlavní rehabilitační pomůcka sluchu pro děti i dospělé s těžkou percepční vadou sluchu (vada vnitřního ucha - hlemýždě). Příčina poruchy, kterou napravujeme implantací, je tedy v hlemýždi.

Video: operování implantátu pacientovi.

Text k videu Implantát je operován do spánkové kosti. Při implantaci se pod kůži zavede malinkatý přístroj, z kterého vede 22 elektrod, které jsou zavedeny do hlemýždě, aby stimulovaly zachovaná nervová vlákna (takže elektrody přímo dráždí sluchový nerv). Mikrofon zachytí zvuk a odešle jej do řečového procesoru, který pacient nosí buď na těle nebo za uchem. Ten přijatý zvuk analyzuje a digitalizuje jej na signály, které jsou následně poslány do vysílače.