Proudění tekutin Částice tekutiny se pohybuje po trajektorii, která se nazývá proudnice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Advertisements

Zpracovala Iva Potáčková
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ
Mechanika kapalin a plynů
HYDROMECHANICKÉ PROCESY Proudění nenewtonských kapalin potrubím
HYDROMECHANICKÉ PROCESY Potrubí a potrubní sítě
Proudění tekutin Ustálené proudění (stacionární) – všechny částice se pohybují stejnou rychlostí Proudnice – trajektorie jednotlivých částic proudící tekutiny.
Mechanika tekutin Kapalin Plynů Tekutost
Síly působící na tělesa ponořená v ideální tekutině...
Základy mechaniky tekutin a turbulence
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Tlak v kapalinách a plynech Vztlaková síla Prodění kapalin a plynů
Laboratorní cvičení 3 Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební,
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _653 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
ODPOROVÁ SÍLA …a související jevy.
24. ZÁKONY ZACHOVÁNÍ.
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _658 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
7. Přednáška – BOFYZ kapaliny
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Zrádnost bažin aneb Jak chodit po „vodě“
9. Hydrodynamika.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PROUDENI.
Mechanika kapalin a plynů
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Proudění kapalin a plynů
FI-08 Mechanika tekutin
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _655 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Proudění vzduchu.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_366 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _660 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Jméno: Miloslav Dušek Fakulta: Strojní Datum:
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _654 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Bernoulliho rovnice a její aplikace Adam Brus, Štepan Novotný, Monika Donovalová.
Hydrodynamika Mgr. Kamil Kučera.
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
Hydraulika podzemních vod
Demonstrační experimenty pro střední školy - Mechanika
Rovnice rovnováhy plošné síly: objemová síla:.
Reálná kapalina, obtékání těles
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Spalovací motory Ing. Jan Hromádko, Ph.D. Témata cvičení.
Hydrodynamika ustálené proudění rychlost tekutiny se v žádném místě nemění je statické vektorové pole proudnice – čáry k nimž je rychlost neustále tečnou.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika plynů a kapalin.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
KMT/MCH2 – Mechanika 2 Přehled středoškolské mechaniky kontinua, didaktické aspekty problematiky Jiří Kohout Katedra matematiky, fyziky a technické.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 20. Hydrodynamika Název sady: Fyzika pro 1. ročník středních škol –
Laminární proudění reálné kapaliny tlaková síla: síla vnitřního tření: parabolický rychlostní profil Objemový průtok potrubím Q Hagen-Poiseuillův zákon.
Archimédův zákon rovnováha hydrostatická vztlaková síla: tíha kapaliny
MECHANIKA TEKUTIN Králová Denisa 4.D.
Fyzika větrných elektráren a mlýnů
Úvod do mechaniky tekutin (včetně didaktických aspektů problematiky)
Přípravný kurz Jan Zeman
Proudění kapalin a plynů
Mechanika tekutin Tekutost – společná vlastnost kapalin a plynů.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Proudění kapalin VY_32_INOVACE_11_224
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Hydrostatika Tlak ideální kapalina je nestlačitelná r = konst
PaedDr. Jozef Beňuška
Úvod do mechaniky tekutin (včetně didaktických aspektů problematiky)
MECHANIKA TEKUTIN Fyzika I (jaro 2015) Petr Dub.
Mechanika tekutin Tekutiny – kapaliny a plyny, nemají stálý tvar, tekutost různá – příčinou viskozita (vnitřní tření) Kapaliny – málo stlačitelné – stálý.
Proudění vzduchu.
Tekutiny Tekutiny (kapaliny a plyny) se výrazně odlišují vnitřní strukturou od pevných látek, na rozdíl od nich jsou kvůli nízké vnitřní potenciální energii.
Úvod do mechaniky tekutin (včetně didaktických aspektů problematiky)
Transkript prezentace:

Proudění tekutin Částice tekutiny se pohybuje po trajektorii, která se nazývá proudnice.

Druhy proudění Proudění turbulentní (vířivé) – když se proudnice protínají Proudění laminární (bez vírů) – když se proudnice neprotínají.

Rovnice kontinuity – spojitosti toku V ideální kapalině a při ustáleném proudění platí rovnice spojitosti toku Objemový průtok q v = S.v je objem kapaliny, který proteče daným průřezem za jednotku času. S 1 v 1 = S 2 v 2 S … plocha průřezu v … rychlost proudění

Bernoulli V zúženém místě vzniká tedy podtlak. V praxi fixírka (stříkací pistole), foukání mezi 2 papíry atd. = aerodynamický paradox Bernoulli vypozoroval - v menším průřezu trubice má kapalina vždy větší rychlost (větší kinetickou energii), ale také se v tom místě zmenší tlak kapaliny (zmenší se tlaková potenciální energie)

Aerodynamika Reálné obtékání tekutin kolem těles řeší aerodynamika, nejmenší součinitel odporu vzduchu c má kapkovitý tvar tělesa. Na stejném principu a důsledcích založen i aerodynamický tvar křídel a proč letadla těžší vzduchu létají. Ilustrace: Kliparty Office a archiv autora Zde větší rychlost proudění, na horní straně křídla vzniká podtlak