Aktuální otázky autorského práva legislativní změny Autorské právo a průmyslová práva v informační společnosti PF UK, 3. dubna 2014 Adéla Faladová, odbor.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aleš Pekárek Ústav informačních studií a knihovnictví, FF UK Současný stav využití Creative Commons v oblasti informací veřejného sektoru ČR CC Salon,
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Kolektivní správa práva nakladatele na odměnu podle § 87 AZ
Revize Nového přístupu
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
CO KNIHOVNY OČEKÁVAJÍ OD NOVELY AUTORSKÉHO ZÁKONA? Zdeněk Matušík Národní knihovna České republiky.
Aktuality. Novela knihovního zákona  Staré:  d) umožnění přístupu k vnějším informačním zdrojům, ke kterým má knihovna bezplatný přístup, pomocí telekomunikačního.
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_10 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
PRÁVO AUTORSKÉ PRÁVO (AP) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová.
Zdaňování stálé provozovny - aktuální pohled Finanční správy ČR
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
Historické milníky evropského práva
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno:
UŽITÍ DÍLA § 12. (4) Právem dílo užít je a) právo na rozmnožování díla (§ 13), b) právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 14), c) právo.
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Právo na informace Tereza Danielisová,
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
Autorské právo a Evropská digitální knihovna Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě konference, 5. – SKIP, Národní archiv, Národní.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Informace a informační zdroje. informace obecně = obsah zprávy či sdělení V informatice = kódovaná data, která lze vysílat, přijímat, uchovávat či zpracovávat.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
, ISSS, Hradec Králové Právo na informace a autorská práva – hledání rovnováhy Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
LICENČNÍ SMLOUVY V DIVADLE Zpracováno s využitím habilitační práce doc. JUDr. Jiřího Srstky „Autorské právo v divadle“ JUDr. Lenka Valová DIFA JAMU 2007.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Společná obchodní politika EU
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva NKS 2008.
Ochrana kulturních památek M. Horáková. Témata seminářů Úvod, základní právní úprava, základní pojmy Ochrana kulturních památek,Státní památková péče.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Asociace pro mezinárodní otázky Association for International Affairs.
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
Evropská občanská iniciativa
Mezinárodní ochrana duševního vlastnictví
Vznik mezinárodní smlouvy. Etapy vzniku platné mezinárodní smlouvy 1. Sjednání textu smlouvy 2. Schválení a autentifikace textu smlouvy 3. Souhlas se.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Celostátní porada vysokoškolských knihoven 2005, Praha, Asociace knihoven vysokých škol ČR v roce 2005 Barbora Ramajzlová
Transpozice směrnice 2003/98 o opakovaném použití informací veřejného sektoru Mgr. David Kotris konference - Pět let činnosti Nemofora
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Gymnázium Šternberk Petra Hudáková, Lucie Brablecová, Aneta Jelínková, Martin Michalík
Aktuální otázky autorského práva legislativní změny Právo duševního vlastnictví I. PF UK, 18. prosince 2014 Adéla Faladová, odbor autorského práva, Ministerstvo.
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
Aktuální otázky autorského práva legislativní změny
Aktuální otázky autorského práva legislativní změny
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Kde jsme a kam jdeme na cestě k digitální ekonomice?
Elektronický obchod z pohledu České republiky
Duševní vlastnictví - mezinárodní a evropská ochrana
Autorské právo.
Copy on demand Martin Krčál (ÚK FSS MU) Zdeněk Kadlec (ÚK FF MU)
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Právní aspekty zpřístupňování otevřeného vzdělávání
Mimosmluvní instituty užití autorských děl
Aktuální témata autorského práva
Aktuální otázky autorského práva legislativní změny
Transkript prezentace:

Aktuální otázky autorského práva legislativní změny Autorské právo a průmyslová práva v informační společnosti PF UK, 3. dubna 2014 Adéla Faladová, odbor autorského práva, Ministerstvo kultury

Úvodem – pro info - kompetence MK v oblasti AP: Kompetenční zákon (č. 2/1969 Sb., v platném znění) § 8 MK = ústř. orgán státní správy pro umění, kulturně výchovnou činnost, kulturní památky, pro věci církví a náboženských společností, pro věci tisku, včetně vydávání neperiodického tisku a jiných informačních prostředků, pro rozhlasové a televizní vysílání, nestanoví-li zvláštní zákon jinak,2) dále pro provádění autorského zákona a pro výrobu a obchod v oblasti kultury. V praxi: -legislativa -zahraniční agenda (mezinárodní, EU) -dohled nad KS, udělování oprávnění k výkonu KS -dotazy, spolupráce s ostatními OSS

Aktuální témata - legislativní změny (z období květen 2013 – březen 2014) 1/ svět (mezinárodní smlouvy) 2/ EU (směrnice EU, plány EK, předběžné otázky) 3/ ČR (aktuálně projednávané novely AZ)

Poznámka na okraj…

Bernská úmluva Marrákešská smlouva Pekingská smlouva 1886 WCT & WPPT 1961 Římská úmluva (posl.) revize Bernské úmluvy Ženevská úmluva Bruselská úmluva 1994 TRIPS Všeobecná úmluva o autorském právu

ESUO 2014 KS 2014/26/EU 2011 Novela doby ochrany 2011/77/EU 1951 Databáze 96/9/ES P + P 92/100/EHS Doba ochrany 93/98/EHS Satelit a kabel 93/83/EHS Info Spol 201/29/ES 2004 Vymáhání 2004/48/ES 1991 SW 91/250/EHS 2012 Osiřelá díla 2012/28/EU Opětný prodej 2001/84/ES

Předběžné otázky u SDEU…

do r. 2013… (+ 15 novel) AZ č. 35/1965 Sb. (+ 7 novel) Císařský patent 992/1846 z. č. 106/1923 Sb., o nakl. smlouvě AZ č. 115/1953 Sb. (+ 2 novely) z.č.197/1895 ř.z. AZ č. 121/2000 Sb. (+ 15 novel) AZ č. 218/1926 Sb. (+ 1 novela)

WIPO ( SCCR (Stálý výbor pro autorské právo a práva související) -v uplynulém období: ochrana práv výkonných umělců v audiovizi → Pekingská sml výjimky a omezení práv ve prospěch VIP → Marrákešská sml pokračující práce na tématech…  ochrana práv vysílatelů (příprava mezinárodní smlouvy, aktualizace Římské úmluvy…)  další výjimky a omezení práv – ve prospěch knihoven, archivů, vzdělávacích a výzkumných institucí, osob s jinými handicapy... dokumenty z SCCR:

WIPO - SCCR (pokr.) – Pekingská smlouva - ochrana práv výkonných umělců v audiovizi, nezahrnuta ve WIPO smlouvách z roku Diplomatická konference v roce 2000 – nedokončena - předběžná shoda na 19 článcích, problém s čl. 12 (převod práv) -semináře, konzultace, předběžná shoda na znění čl. 12 -DK, Peking, červen 2012 ► Pekingská smlouva o ochraně uměleckých výkonů v audiovizi (BTAV) -sjednána podepsána z EU: BG, CY, DK, FR, HU, IT, ES; z ostatních mj. USA -otevřena k podpisu do června podpis ČR: 4/2013, podpis EU: 6/2013, zatím ratifikována jen Botswanou a SAR… -zatím nevstoupila v platnost (až 3 měsíce po ratifikaci 30. sml. str.)

Pekingská smlouva – obsah -nositelé práv – výkonní umělci - osobnostní práva -majetková práva k nezaznamenaným výkonům (vysílání a sdělování veřejnosti, záznam -majetková práva k AV zaznamenaným výkonům (rozmnožnování, rozšiřování, pronájem, making available, vysílání, sdělování veřejnosti) – možnost výhrady v případě práva na vysílání/sdělování -„převod práv“ -doba trvání majetkových práv (50 let) -výjimky a omezení, TPM, RMI atd.

WIPO - SCCR (pokr.) – Marrákešská smlouva -výjimky z práv autorů na rozmožování, rozšiřování a sdělování veřejnosti („making available“) -přeshraniční distribuce formátů přístupných nevidomým -DK, Marrákeš, červen 2013 ► Marrákešská smlouva o usnadnění přístupu nevidomých k autorskoprávně chráněným dílům -více info – viz WIPO: -aktuálně: příprava podpisu za EU + podpisy za členské státy EU (již podepsaly: UK, CY, DK, LU, ostatní - ?)

WIPO - SCCR - Marrákešská smlouva (pokr.) - obsah: - oprávněné osoby (nevidomí a jinak zrakově postižení, včetně dyslektiků) - definice „formátově přístupné rozmnoženiny díla“ -autorizované /oprávněné subjekty (např. SONS) -výjimky v národním právu – pro vnitrostátní užití -výjimka pro vývoz/dovoz formátově přístupných rozmnoženin -(podmínka komerční nedostupnosti) -třístupňový test

WIPO - SCCR (pokr.) – ochrana práv vysílacích organizací -nutnost aktualizovat Římskou úmluvu z roku nutná shoda na: účelu, rozsahu a předmětu ochrany… -hl. problémy: definice vysílatele, rozsah ochrany (internet?), výlučná práva/práva zakázat… -předpokládaný termín DK: 2014 (???!!!) – nereálné… -(znovu) úvahy o přenesení jednání do Rady Evropy (?)

WIPO - SCCR – ochrana práv vysílacích organizací (pokr.) -dosavadní pracovní dokument: SCCR/24/10 CORR. -pro 27.SCCR připravena aktualizovaná verze: SCCR/27/2 ….) obsah (zejm.): -definice (vysílání, vysílatel atd.) -rozsah ochrany (práva vysílatelů – výlučná práva X právo zakázat…) -výjimky a omezení práv -doba ochrany (--/20/50) -TPM, RMI

WIPO - SCCR (pokr.) – další výjimky a omezení práv -pro knihovny a archivy pracovní dokument: SCCR/26/3 + (neofic. návrh mezinárodní smlouvy – Africká skupina, IFLA - ) - pro školy a výzkumné instituce pracovní dokument: SCCR/26/4 Prov.

WIPO - SCCR (pokr.) – další témata (?) (návrhy z roku 2002 – SCCR/8/2 )– -právo na odměnu při opětném prodeji originálu uměleckého díla (resale right/droit de suite) -rozhodné právo (applicable law) -odpovědnost ISPs (navrhováno v r. 2002) -dobrovolná registrace AP -kolektivní správa práv -… (?) S výjimkou folkloru (projednáváno ve výboru IGC) – zatím nezařazeno na program SCCR…

WIPO - IGC (Mezivládní výbor pro duševní vlastnictví a genetické zdroje, tradiční znalosti a folklor) dokumenty z IGC: -ochrana folkloru (tradičních kulturních projevů) -návrh článků textu mezinárodního instrumentu – ochrana sui generis (?) - aktuální text návrhu: dokument WIPO/GRTKF/IC/27/5 -problematická ustanovení: subjekty ochrany, předměty ochrany, obsah ochrany, doba trvání ochrany atd. V těchto dnech: 27. zasedání IGC ( – ), plenární zasedání možno sledovat on-line na

Rada Evropy ( -ochrana práv vysílacích organizací -Úmluva RE (?) - úvahy již od roku 1994, otevřená i pro nečleny RE -alternativa v případě selhání jednání ve WIPO…. -problém s mandátem pro EK (spor o kompetence mezi ČS EU a EK) -s ohledem na „slibný“ vývoj ve WIPO v roce 2011/12 + neexistence mandátu EK ►jednání zastavena -NYNÍ: úvahy o obnovení jednání (?)

EU - nejnovější směrnice: Směrnice EP a Rady 2011/77/EU z (novelizace 2006/116/ES o harmonizace doby ochrany práv) -prodloužení ochrany práv výkonných umělců a výrobců ZZ – ve vztahu ke zvukovým záznamům - z 50 na 70 let + doprovodná opatření -doplňkové odměny (20 % z hrubých příjmů z „prodloužených“ nahrávek, jen pro studiové hudebníky) -„use it or lose it“ (v případě nevyužívání nahrávek – zánik práv výrobce) -„clean slate“ -sjednocení způsobu výpočtu doby ochrany u hudebních děl s textem lhůta pro implementaci: k …► vládní novela AZ (původní tisk 1002, nyní tisk 70)

EU - nejnovější směrnice (pokr): Směrnice EP a Rady 2012/28/EU o některých povolených způsobech užití osiřelých děl z proklamovaný cíl: usnadnění budování digitálních knihoven podstata: výjimka z výlučných práv na rozmnožování a sdělování ve prospěch nevýdělečných a veřejně přístupných knihoven, muzeí, archivů, vzdělávacích zařízení a veřejnoprávních vysílatelů vzájemné uznávání statusu osiřelého díla/ZZ v rámci EU/EHP

EU – směrnice o osiřelých dílech (pokr.) omezeno – na určité subjekty (…) - na určité druhy děl (…) a zvukové záznamy - na určité způsoby užití (…) podmínkou: důsledné dohledávání, vedení záznamů; odměna nositelům práv (kteří se přihlásí) ! nedotčenost národních systémů (rozšířená KS, licenční mechanismy ad.) lhůta pro implementaci: ► vládní novela AZ (původní tisk 1002, nyní tisk 70)

EU – nejnovější směrnice (pokr.) Směrnice EP a Rady 2014/26/EU o kolektivní správě autorského práva a práv s ním souvisejících a udělování licencí pro více území k právům k užití hudebních děl online na vnitřním trhu (Text s významem pro EHP) – návrh předložen , přijata již v Úředním věstníku ( ) → lhůta pro implementaci do národních právních řádů: do

EU - návrh směrnice o KS - obsah 1/ obecná pravidla fungování KS (dobrá správa, transparentnost apod.) - pro všechny KS (bez ohledu na druhy předmětů ochrany…) 2/ multiteritoriální licencování užití hudebních děl on-line - jen pro KS spravující práva k hudebním dílům (v ČR – OSA)

EU - návrh směrnice o KS - obsah (pokr.) Hlava II. - rámcová pravidla pro fungování KS -zastupování členů KS a ostatních nositelů práv, -podmínky členství, -pravomoci VH, dozorčí rady, -povinnosti „ředitelů“, -rozdělování a vyplácení odměn, -srážky (na náklady, jiné – pro kulturní a sociální účely apod.), -pravidla pro reciproční zastupování jiných KS -vztahy s uživateli, -transparentnost – poskytování informací, výroční zprávy o činnosti Hlava III. - přeshraniční licencování užití hudby on-line -technické a administrativní podmínky pro přeshraniční licencování, -transparentnost informací o spravovaném repertoáru, -řádné vykazování a fakturování užití, -řádné vyplácení odměn nositelům práv, -dohody mezi KS, povinnosti při zastupování „cizího“ repertoáru -Ad. -

EU - návrh směrnice o KS - obsah (pokr.) Hlava IV. – vymáhání (zajištění aplikace směrnice) - procedury pro řešení sporů - členů KS a KS - uživatelů a KS - v oblasti přeshraničního licencování (i spory mezi KS navzájem) -dohled nad KS v oblasti přeshraničního licencování -sankce a nápravná opatření (obecně) -výměna info mezi čl. státy (příslušnými dozorovými orgány) -zpráva pro EK /18 měsíců (?) po termínu transpozice/ -notifikace národních KS -po 5 letech (?) od transpozice – EK vyhodnotí působení směrnice…

EU – pokr. - další plány EK strategické dokumenty: Sdělení EK - EU strategie pro IPR, květen Sdělení EK Soudružný rámec pro posílení důvěry v jednotný digitální trh elektronického obchodu a on-line služeb, z ledna Sdělení EK o obsahu na jednotném digitálním trhu, prosinec Komise-o-obsahu--COM pdf Komise-o-obsahu--COM pdf

Pracovní program EK: -přezkum a modernizace AP (acquis communautaire) - řešení řady otázek, které je nutné a zároveň možné rychle vyřešit… V rámci přezkumu unijní autorskoprávní úpravy se EK zabývá následujícími tématy: teritorialita v rámci vnitřního trhu, harmonizace, výjimky a omezení práv v digitální éře, fragmentace unijního autorskoprávního trhu, zlepšení efektivity a úspornosti vymáhání práv při současném upevnění jeho legitimity v širším kontextu autorskoprávní reformy.

EU - pokr „strukturovaný dialog“ – „Licensing Europe“ (společně komisaři M. Barnier (Vnitřní trh), N. Kroes (Digitální agenda) a A. Vassiliou (Vzdělání, kultura, mnohojazyčnost a mládež) -zástupci nositelů práv, zástupci licenčních agentur, komerčních i nekomerčních uživatelů a konečných internetových uživatelů -témata pro dialog: -přeshraniční přístup a přenosnost služeb; -obsah vytvářený uživateli a licencování chráněného obsahu pro malé uživatele; -audiovizuální sektor a instituce kulturního dědictví; -vytěžování textů a dat pro vědeckovýzkumné účely Info viz

„strukturovaný dialog“ – „Licensing Europe“ (pokr.) koncem roku 2013 – prezentace praktických návrhů řešení aktuálních problémů v oblasti AP ► „Ten pledges to bring more content online“

EU – pokr. Doporučení A. Vitorina – k náhradním odměnám (leden 2013) recommendations_en.pdf -konzultace A. V. se zainteresovanými subjekty -nyní konzultace EK s členskými státy + konzultace v jednotlivých členských státech…

EU – pokr. - z doporučení A. Vitorina – k náhradním odměnám (mj.) -podporovat nové obchodní modely (více odměn na základě licencí) -výběry ve státě užití -přesun platební povinnosti z dovozců a výrobců na maloobchodníky (!) -ex ante výjimky pro „neplátce“ (subjekty, které nemohou využít výjimek…) -zviditelnění odměn pro spotřebitele -definování „újmy“ v rámci EU (kritérium pro stanovení sazeb) -jednotný procedurální rámec Další postup EK: ??? + Zpráva EP o poplatku za kopírování pro osobní potřebu (2013/2114(INI)) &language=CS#title2

EU – nové iniciativy: Návrh směrnice o ochraně obchodního tajemství… ( o ochraně nezveřejněného know-how a obchodních informací před neoprávněným získáním, použitím a zveřejněním) Více info:

EU – předběžné otázky -v posledních letech – nárůst počtu předběžných otázek v oblasti AP -témata: hotelové pokoje, veřejné produkce počítačové programy náhradní odměny, odměny za půjčování v knihovnách fotografie, databáze odpovědnost ISP hyperlinky ad. (databáze rozhodnutí:

EU – předběžné otázky – výběr „české“ předběžné otázky (z oblasti AP) C-393/09 BSA-SSO (počítačové programy, vysílání, KS) + nová: C-351/12 OSA (rozh. Z ) 0&part=1&mode=lst&docid=148388&occ=first&dir=&cid= výjimka z práva na sdělování veřejnosti v případě TV a R na pokojích lázeňských zařízení -přímá aplikovatelnost směrnice 2001/29/ES -zákonný monopol a soulad s SFEU a směrnicí o službách 2006/123/ES

EU – rozhodnutí o předběžných otázkách (nejnovější… – např.) C-355/12Nintendo e.a. C-466/12 Svensson C- 351/12OSA

EU – nové předběžné otázky (od května 2013) C-201/13Deckmyn et Vrijheidsfonds C-279/13C More Entertainment C-360/13Public Relations Consultant Association C-441/13Hejduk C-419/13Art & Allposters International C-458/13Grund a další C-516/13Dimensione Direct Sales s.r.l. C572/13HP Belgium C-580/13Coty Germany C-030/14 Ryanair C-041/14 Christie´s France

Novinky z domova Nejnovější změny (novely) AZ - NOZ (89/2012 Sb.), resp. změnový zákon (303/2013 Sb.), úč. od (zejm. licenční smlouva → v NOZ) -poslanecká novela AZ č. 156/2013 Sb., úč. od (odměny podle AZ – bez DPH, společné vzájemné zastupování KS)

Novinky z domova Aktuálně projednávané novely AZ Tzv. transpoziční (vládní) novela -implemantace směrnice 2011/77/EU /28/EU → v Parlamentu (tisk 1002, nyní znovu – tisk 70)

Novinky z domova (pokr.) Další (vládní) novela AZ - zejm. implementace směrnice o kolektivní správě (T: do ) - další zvažované/navrhované změny: - licencování užití osiřelých děl (nad rámec směrnice) - návrhy vzešlé z konzultací (2011) Návrhy z konzultací: / Zápisy z jednání:

Dotazy? Děkuji za pozornost.