Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Semenné rostliny, rostlinné orgány
Advertisements

Lukáš Petr 5. A Stonek.
Aktivita č.4: Biologie pod mikroskopem
Stonek Mgr. Helena Roubalová
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Stonek VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.04/Li
Cíl: seznámení se stavbou, druhy a funkcí
STONEK.
Rostlinná pletiva.
Stavba a typy stonků Bohumil Bareš.
STONEK KAULOM.
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.15 Anotace: Prezentace popisuje stavbu těla, vývoj kořene a stonku. Vzdělávací oblast: Krytosemenné rostliny, stavba těla, kořen,
Třídění rostlin - stonek
Funkční přeměny stonku
VY_52_INOVACE_PŘ. 7.13_Botanika , test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
Vegetativní orgány rostlin
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací.
Rostlinné orgány - stonek
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: září 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Kořen Bohumil Bareš.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Autor.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
ROSTLINNÉ ORGÁNY I. KOŘEN Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
rostlinné orgány složeny z vyskytují se u rozdělení: vegetativní
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Stonek autor: David Hainall.
Opakování stonek, list Pro 7. třídy.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
ČÁSTI TĚLA KVETOUCÍCH ROSTLIN
Stavba rostlinného těla Stonek
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Krytosemenné rostliny
Pří_059_Rozmanitost přírody – Třídění rostlin Autor: Mgr. Marie Matušů
Podzemní a nadzemní části rostlin.
JSOU TO: DŘEVINY A BYLINY.
Člověk a jeho svět 4. ročník
Stonek Stavba rostlinného těla vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
STONEK. Význam stonku pro rostlinu: 1. nese další rostlinné orgány 2. vede látky z kořenů do listů a naopak 3. zajišťuje růst celé rostliny 4. může mít.
STONEK. Stonek2 STONEK Nadzemní rostlinný orgán Vegetativní orgán Stonek3.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
STONEK ROSTLINY.
Vegetativní orgány Stonek
Dělení rostlin Podle způsobu rozmnožování výtrusné – nekvetou,
Metamorfózy stonku Mgr. Michal Střeštík.
zpracovaný v rámci projektu
Dělení rostlin Podle způsobu rozmnožování výtrusné – nekvetou,
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Obr.1 ZŠ Hejnice M. Hradil.
Pohlavní orgány Plody - rozmnožování
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Anotace Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_107_Stonek bylin
Název projektu: Moderní škola
Vegetativní rostlinné orgány
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
BOTANIKA.
ČÁSTI KVETOUCÍCH ROSTLIN (výklad)
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Stonek. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Osoblaha, příspěvková org.
Živá příroda.
AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ Kořen, stonek
Význam Druhy stonků Byliny, dřeviny Přeměny
Stonek.
Stonek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Renata Bachtíková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Transkript prezentace:

Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tématický okruh: Botanika Téma: Stonek Anotace: Prezentace slouží žákům jako osnova probíraného učiva - stonek. Obsahuje základní údaje k tématu – funkce, stavba, typy, stonku. Text slouží i jako zápis do sešitu. Během hodiny mají žáci prostor ke kladení doplňujících otázek, či diskusi. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

STONEK

nadzemní rostlinný orgán nese listy, květy, plody přivádí vodu a minerální látky z kořenů do listů a vede produkty fotosyntézy do místa spotřeby stonkem rostlina roste u některých rostlin má stonek zásobní funkci(kedluben, brambořík)

Stonek se dělí na: článek – delší část – bez listů uzlina – kratší část Články a uzliny se pravidelně střídají. Z uzlin vyrůstají listy a dochází k větvení stonku.

Způsoby větvení: 1, vidličnaté – stonek se větví do dvou stejných postranních výhonů, sám v růstu nepokračuje. př.: plavuň vidlačka

2, hroznovité – stonek se větví a pokračuje v růstu, postranní větve jsou kratší než hlavní stonek př.: smrk

3, vrcholičnaté – stonek se rozvětví, a pokračuje v růstu pomaleji než postranní větve, které ho přerostou př.: jírovec maďal

Typy stonku Dřeviny – dřevnatý stonek strom – stonek se větví od určité výšky keř – větví se u země polokeř – větví se u země, nejmladší větve jsou dužnaté

Byliny Lodyha na stonku rostou listy – kopretina Stvol nese pouze květ, listy v přízemní růžici – pampeliška Stéblo dutý stonek s kolénky – trávy, obilí

Délka života 1, jednoleté letničky, v jednom roce vyklíčí, vykvetou a vytvoří plody – hrách 2, dvouleté 1.rok –kořen, listy, 2.rok – vykvetou, plodí, hynou - mrkev 3, trvalky kvetení a plody se opakují každoročně – ovocné stromy

Přeměny stonku úponky – vinná réva, hrách kolce – trnka zdužnatělý stonek u kaktusů oddenkové hlízy – brambory stonková bulva - kedluben zkrácené větévky jehličnanů – brachyblasty – modřín zásobní oddenek – kosatec šlahoun - jahodník

Zdroje: Přírodopis II – RNDr. Ing.L.J. Dobroruka, Mgr.N. Gutzerová,RNdr. L. Havel, Mgr.Z. Chocholoušková, MGr.T.Č. Kučera, SCIENTIA 2003, ISBN Přírodopis 7 – Věra Čabradová, František Hasch, Jaroslav Sejpka, Ivana Vaněčková, FRAUS 2005, ISBN