Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STONEK. Význam stonku pro rostlinu: 1. nese další rostlinné orgány 2. vede látky z kořenů do listů a naopak 3. zajišťuje růst celé rostliny 4. může mít.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STONEK. Význam stonku pro rostlinu: 1. nese další rostlinné orgány 2. vede látky z kořenů do listů a naopak 3. zajišťuje růst celé rostliny 4. může mít."— Transkript prezentace:

1 STONEK

2 Význam stonku pro rostlinu: 1. nese další rostlinné orgány 2. vede látky z kořenů do listů a naopak 3. zajišťuje růst celé rostliny 4. může mít i zásobní funkci: a) oddenkové hlízy (brambory) b) stonkové hlízy (kedlubny) Otázka: Co je to ODDENEK?

3 Druhy stonků 1. dužnatý (u bylin) a)lodyha=stonek s listy b)Stvol=stonek bez listů c)Stéblo=duté s kolénky 2. dřevnatý u dřevin a)stromy-mají kmen a korunu b)Keře-větví se u země

4 Urči, jaký typ stonku mají tyto rostliny: 1. Smetánka lékařská (pampeliška)

5 2. Hluchavka nachová

6 3. Pšenice setá

7 4. Lípa srdčitá

8 5. Zlatice převislá

9 Řez stonkem bylin

10 Řez stonkem byliny Pokožka Buňky dužniny Cévní svazky

11 Řez stonkem dřeviny (kmenem) Na povrchu je kůra s borkou (=odlupující se kůra)

12 Stavba cévního svazku Cévní svazek slouží k vedení látek rostlinou Má 2 části: 1. dřevní část-vede látky od kořene k listům 2. lýková část-vede látky z listů ke kořenům Mezi nimi je dělivé pletivo=KAMBIUM (zajišťuje růst stonku do šířky-tloustnutí)

13 Letokruhy Jsou roční přírůstky dřeva (vznikají činností kambia)


Stáhnout ppt "STONEK. Význam stonku pro rostlinu: 1. nese další rostlinné orgány 2. vede látky z kořenů do listů a naopak 3. zajišťuje růst celé rostliny 4. může mít."

Podobné prezentace


Reklamy Google