Obce Rakovnicka 2015 Transformace Svazku měst a obcí Rakovnicka – nástin řešení pro následující období.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora meziobecní spolupráce
Advertisements

Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Právní tým Svaz měst a obcí ČR Ostrava, 04. listopadu 2013.
Podpora meziobecní spolupráce
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Spolupráce obcí v DSO Lednicko-valtický areál
Podpora meziobecní spolupráce Prohlubování meziobecní spolupráce David Bohadlo Vedoucí právního týmu.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR Setkání starostů Středočeského kraje, Poděbrady
I. OFICIÁLNÍ SETKÁNÍ PŘEDSTAVITELŮ OBCÍ V SO ORP KUTNÁ HORA GASK 12. ČERVNA 2014 PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE Projekt Svazu měst a obcí reg. číslo: CZ.1.04/4.1.00/B
Meziobecní spolupráce v souvislostech
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Prohlubování meziobecní spolupráce na území ORP Kutná Hora.
Evropské seskupení pro územní spolupráci TRITIA – vývoj spolupráce čtyř regionů Mgr. Petr Ksenič Ostrava, 18. října 2011.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Projektový tým Svaz měst a obcí ČR Hradec Králové, 29. října 2013.
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce Aktuální informace o projektu
 zastupitelstvo,  rada,  hejtman  ředitel krajského úřadu.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Celkový rámec projektu a organizační záležitosti Ingrid Štegmannová vedoucí projektový manažer Hradec.
. PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE PROJEKT SVAZU MĚST A OBCÍ ZBRASLAVICE 4. PROSINCE 2014.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Konference INMED a 11. listopad Pardubice CEJIZA, s.r.o. – CEntrální JIhomoravský ZAdavatel.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Územní samospráva Obce
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
„OBCE SOBĚ“ projekt meziobecní spolupráce Jak vnímáme meziobecní spolupráci na Rakovnicku Výsledky Dotazníku 1. část.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Strategie spolupráce obcí MAS Královská stezka Výstup projektu „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ Mgr. Lucie Růžičková, Královská.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Valná hromada DSO Tišnovsko Tišnov 10. prosince 2014 PROJEKT „PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE“ (CZ.1.04/4.1.00/B )
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Pojďme společně podpořit rozvoj meziobecní spolupráce v ČR.
Služby pro členy Regionu Pošembeří Plénum 15. října 2009 Český Brod.
VYHLÁŠENÍ 1. VÝZVY POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Tisková konference – Zlín
Podpora meziobecní spolupráce Prezentace výsledků dotazníkového šetření ORP Poděbrady.
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
SLAVKOV Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Členská schůze MAS Opavsko.
„OBCE SOBĚ“ „ Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností“
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
„Program rozvoje územního obvodu Zlínského kraje na roky “ Libor Lukáš statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Prezentace Mikroregionu Plumlovsko 14.pracovní setkání zástupců mikroregionů Olomouckého kraje Plumlov
Nová koncepce systému odměňování za výkon funkce členů zastupitelstev ÚSC Ing. Tomáš Pösl Vedoucí oddělení kontroly Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly.
Podpora kvality ve výzvách Analýza výsledků proběhlých výzev
Kvalita v sociálních službách jako proces
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
5. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ února 2017.
SCHVALOVÁNÍ ÚČETNÍCH ZÁVĚREK
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Projekt „CzechELib" – informace od realizátora IPs
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Ing. Stanislava Správková
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
I. Setkání se starosty obcí
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
V. Setkání se starosty obcí
Transkript prezentace:

Obce Rakovnicka 2015 Transformace Svazku měst a obcí Rakovnicka – nástin řešení pro následující období

Podpora meziobecní spolupráce: projekt „Obce sobě“ Projekt realizovaný Svazem měst a obcí ČR Území 187 ORP (z 205) Argumenty pro podporu MOS na úrovni státu a případné legislativní změny Analýzy a strategie zapojených území ORP Nastavení nebo transformace meziobecní spolupráce pro jednotlivá území ORP

Podpora meziobecní spolupráce: projekt „Obce sobě“ Cíle projektu: Vytvořit či prohloubit podmínky pro meziobecní spolupráci Získat aktuální informace z území pro jednotlivá témata Poznat názory starostů z území - argument pro změny v legislativě Podpora samostatného fungování obcí – argumentace proti jejich násilnému slučování Úspory prostředků pro rozvoj obcí Cílem projektu je odstranění nedůvěry při spolupráci a nasměrování činnosti svazku tak, aby přinášela zkvalitnění/zefektivnění poskytovaných služeb, úsporu finanční i časovou, a umožnila další rozvoj obcím

Současná situace a činnost SMOR SPDO Založen 9/2003, členská základna 58 obcí Od roku 2010 odstoupilo 15 obcí (z toho 6 zakladatelů) Činnost Svazku Školení pro zástupce obcí, účetní Účetní služby vybraným obcím, účetní poradenství Podpora cestovního ruchu (Turistické noviny, příspěvek na cyklostezky, údržba, obnova po povodních) Komunitní plánování sociálních služeb (neaktuální) Kulturně-společenské akce (Krakovecký meč, FRMOL) Podpora NNO – příspěvek na aktivitu v regionu, příspěvek na konání hasičských závodů Webové stránky Služby kanceláře (tisk, lamino, pronájem stánku…) Založen 1995, členská základna 75 obcí Od roku 2010 odstoupilo 1 obcí Činnost Svazku Zajištění dopravní obslužnosti v regionu

Analýza území ORP Rakovník z pohledu meziobecní spolupráce Právní tým Svazu měst a obcí ČR Rozbor stávající situace -> východiska pro ustanovení DSO pro celé území ORP Doporučení; 1. Využít stávajících DSO a přetransformovat na multifunkční servisní organizaci pro celé ORP! 2. Rozšířit členskou základnu 3. Vytvořit pozici odborného manažera svazku (možné i jako statutární orgán) 4. Zaměřit činnosti svazku podle potřeb obcí a jejich občanů, vycházet z analýzy regionu

Návrh na transformaci svazku pro celé ORP …..sloučením Svazku měst a obcí Rakovnicka se Sdružením měst a obcí okresu Rakovník pro zajištění dopravní obslužnosti. Vytvoření jednotné platformy pro celé území ORP Rakovník sloučením obcí obou svazků. Výsledný počet = 81 obcí.

Grafické znázornění členské základny „nového“ svazku

Organizační struktura „nového“ svazku Sněm Rada Svazku členů dle regionů a měst + 1 člen = předseda výboru/komise Výbor/Komise pro zajištění dopravní obslužnosti 7 členů = předsednictvo SPDO Výbor/ Komise pro … Kontrolní komise 3 členy + 3 náhradníky Komise pro schválení účetní závěrky 3 členy + 3 náhradníky Manažer Svazku, kancelář Svazku

Mapa regionů pro volbu zástupců do Rady

Návrh rozdělení úrovně členských příspěvků Úroveň I – příspěvek pouze na činnost svazku (servisní činnost, aktivity) = stávající členové SMOR (6) Úroveň II – příspěvek pouze na vybranou aktivitu svazku (dopravní obslužnost) = stávající členové SPDO (23) Úroveň III – příspěvek na činnosti svazku a dopravní obslužnost = členové obou svazků (52)

Právní aspekty sloučení svazků Nové Stanovy svazku Nadefinování postupu hlasování dle zájmových skupin (úrovně členství) -> nové jednací řády orgánů Ustanovení o vyrovnání závazků a rozdělení majetku vyplývajících z předchozího období tj. do doby sloučení Schválení nových Stanov nevyšším orgánem Schválení sloučení svazků dle požadavků nadřízených orgánů Předpoklad je minimálně schválení zastupitelstvy přistupujících obcí SPDO (23) Harmonogram fúze DSO Plánováno k měsíců na jednotlivé úkony (zastupitelstva, schválení Stanov, zrušení DSO)

Zaměření činností „nového“ svazku Obce sobě = servisní činnosti obcím celého regionu Obce lidem = činnost svazku vůči místnímu obyvatelstvu Obce regionu = činnost vedoucí ke zkvalitnění prostředí regionu Informace a propagace regionu a aktivit obcí Rozvoj regionu Rakovnicko Obce regionu Obce lidem Obce sobě Informace a propagace Informace Informace a propagace

Personální zajištění činností „nového“ svazku Manažer/ka svazku, 1 úvazek, koordinace a iniciace činností svazku vč. zajištění chodu DSO Pracovníci komisí/výborů dle náročnosti výkonu aktivit v orgánu, DPP, případně vyšší úvazek Servisní pracovník – dotační poradenství, výběrová řízení, zatím na ½ ůvazku Účetnictví Účetnictví – vedení účetnictví, zakázkové účetnictví pro obce, vzdělávání, 1 úvazek + DPP Pracovníci pro region; podle možností a potřeb regionu Pracovník pro KPSS ½ úvazku na 1 rok Pracovník pro POH 1 úvazek Odborní poradci (právní služby) a externí dodavatelé (IT) Manažer/ka 1 Pracovníci komisí/ výborů DPP Účetní kancelář 1 + ? Servisní pracovník 1/2 Pracovníci pro region ?

Výhody a nevýhody transformace svazku sloučením SMOR & SPDO + Zvýšení úrovně činnosti svazku pro celé území ORP Lepší pozice při vyjednávání s orgány a úřady (Kraj, Ministerstva atp.) Rozšíření služeb a profesionalizace služeb Snížení nároků na administrativu Snížení nároků na účetnictví Možnost pokračovat v navazujících aktivitách na podporu MOS Svazu měst a obcí ČR - Členitější organizační struktura

Děkuji za pozornost Ing Linda Polcarová Manažerka meziobecní spolupráce Svazek měst a obcí Rakovnicka

Návrh na usnesení Sněm SMOR/Valná hromada SPDO…. schvaluje záměr sloučení Svazku měst a obcí Rakovnicka (IČ: , se sídlem Husovo nám. 255, Rakovník) a Svazku obcí okresu Rakovník pro zajištění dopravní obslužnosti (IČ: , se sídlem Husovo nám. 255, Rakovník) takovým způsobem, že Svazek obcí okresu Rakovník pro zajištění dopravní obslužnosti zanikne a veškerá jeho práva a povinnosti přejdou na Svazek měst a obcí Rakovnicka, a to k rozhodnému dni stanovenému nejvyššími orgány jednotlivých dobrovolných svazků. Členskou základnu Svazku měst a obcí Rakovnicka budou tvořit všechny členské obce Svazku měst a obcí Rakovnicka a Svazku obcí okresu Rakovník pro zajištění dopravní obslužnosti. Po sloučení těchto svazků přijme nejvyšší orgán Svazku měst a obcí Rakovnicka příslušnou změnu stanov svazku. Sněm SMOR/Valná hromada SPDO se usnáší na tom, že navrhované sloučení SMOR se SPDO se bude v případě souhlasu nejvyššího orgánu SPDO/SMOR realizovat ke dni…….