MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

Spolupráce se vzdělávacími institucemi. Projekt iYouth – Modely integrace a prevence sociálního vyloučení: podpora migrantské mládeže je spolufinancován.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Volný čas a kultura Kultura pro děti a kultura dětí.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI globální grant OP VK Ing. Monika Čermáková Bc. Michal Hnízdo Porada ředitelů škol a školských zařízení.
Asociace energetického a elektrotechnického vzdělávání.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Proměna škol v Centra celoživotního učení KRAJSKÁ KONFERENCE UNIV 2 KRAJE – LIBERECKÝ KRAJ 11. listopadu 2011.
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
1.Multikulturní výchova 2.Medializace a mediální výchova 3.Výchova k dobrovolnictví 4.Zdravé klima neformálního a zájmového vzdělávání 5.Participace a.
VÝHLED NA ROK 2009 Prioritní osa 1 – Počáteční vzdělávání Prioritní osa 3 – Oblast podpory 3.2 Podpora nabídky dalšího vzdělávání Pavlína Mikešová
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Organizační struktura
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Centrum pro prezentaci kulturního dědictví Národní muzeum Informační portál eMuzeum.
nová on-line prezentace muzejních a galerijních sbírek Mgr. Jakub Hauser, Národní muzeum.
Projekt METODIKA II Vítejte na dnešní prezentaci.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
© Radek Maca1 SCO 2005, Radek Maca odbor 55 - SIPVZ SIPVZ a nový školský zákon.
Školní speciální pedagog. Diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka Provádění, event. zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Galerie umění Karlovy Vary PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE – květen 2016 Edukátorem snadno a rychle? Mgr. Lenka Tóthová.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
Tandem Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Koordinierungszentrum Deutsch-Tschechischer Jugendaustausch Jan Lontschar, Iva Tesařová Diskusní.
NOVÁ KOMUNIKAČNÍ PLATFORMA JIHOMORAVSKÝCH PAMĚŤOVÝCH INSTITUCÍ Brněnská pobočka České archivní společnosti Jiří Dufka.
Galerie - prostor pro zábavu i vzdělávání nabídka programů pro střední školy a možnosti spolupráce.
Soutěže talentované mládeže KURZ - FINANČNÍ ŘÍZENÍ ŠKOLY v rámci projektu ZVYŠOVÁNÍ KOMPETENCÍ VEDOUCÍCH PRACOVNÍKŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ LIBERECKÉHO.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Kvalita pracovních sil v cestovním ruchu. Trošku statistiky  Celkový počet pracovních úvazků v cestovním ruchu: *  Celková návštěvnost ubytovacích.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I.
Činnost lektora v Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích, příspěvkové organizaci Duben 2016 Zpracovala: PhDr. Olga Kubelková lektorka Severočeská.
poslání národního pedagogického muzea a knihovny j. a. komenského
Projekt Podpora práce učitelů - PPUČ
Strategické řízení a plánování
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Realizace vašich potřeb prostřednictvím OP VVV
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Seminář pro výchovné poradce SŠ
Podpora škol v rámci realizace dalšího vzdělávání v JMK
Rekonstrukce Horského hotelu a televizního vysílače Ještěd
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Konflikt, koření života
Metodika a koordinace kariérového poradenství v JMK
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Šablony pro SŠ a VOŠ výzva I
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Řídicí výbor DDM Monet v Praze 12
Složení centra. Složení centra Cíl: síť - spolupráce Proškolení pedagogů pro práci s nadanými Identifikace. Tvorba struktury práce s nadanými na škole.
Transkript prezentace:

MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016 Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur

MUZEOEDU.CZ JAKO SPOLEČNÁ PLATFORMA EDUKAČNÍCH PRACOVNÍKŮ MUZEÍ A GALERIÍ Proč může být právě centrální webový portál společným prostorem muzejních a galerijních pedagogů? Co portál nabízí pedagogům škol? Co poskytuje edukačním pracovníkům paměťových institucí? Jak můžeme společně sdílet, rozvíjet a prezentovat muzejně- pedagogické programy?

MUZEOEDU.CZ ÚVODEM: Na základě zadání Odboru muzeí a galerií MK ČR (Příkaz ministra kultury č. 13/2014) Metodické centrum muzejní pedagogiky vytvořilo v roce 2015 a od roku 2016 spravuje nový centrální webový portál MUZEOEDU. Portál umožňuje muzeím a galeriím ČR prezentovat na jednom místě nabídku edukačních programů v přehledné struktuře vycházející z RVP. Cílem portálu je informovat o nabídce aktuálních programů muzeí a galerií v ČR vytvořených pro všechny stupně škol.

1.Přehled vzdělávacích (neakreditovaných) programů Co portál nabízí: možnost výběru muzejně-edukačních aktivit podle několika kritérií současně: podle místa (aktivní mapa krajů ČR), podle stupně vzdělání (předškolní, 1. stupeň ZŠ, 2. stupeň ZŠ, gymnázia a střední školy), podle struktury RVP: vzdělávací oblasti a průřezová témata podle termínů Odůvodnění: -přehledná orientace v šíři edukačních programů muzeí a galerií, -výběr s ohledem na tematickou návaznost edukačních programů na školní výuku, -motivace pedagogů škol aktivně vybírat, plánovat návštěvy

2. Přehled vzdělávacích akreditovaných programů: Co portál nabízí: - akreditované edukační aktivity SPO MK ČR - participace na akreditovaných vzdělávacích programech jiných subjektů Odůvodnění: Muzea a galerie plní důležitou úlohu v procesu tzv. celoživotního učení, jehož role v životě společnosti postupně vzrůstá spolu s růstem rychlosti technologických a procesních změn v každodenní praxi. Spolupráce muzeí a galerií s vysokými školami se v budoucnu stane jedním z hodnotících kritérií MK ČR například při posuzování žádostí o granty a jiné formy finanční podpory. Podporovány budou ty paměťové instituce, které budou aktivně a iniciativně přistupovat k rozvoji svých edukačních aktivit ve spolupráci s vysokými školami. Předmětem koordinace mezi Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvem kultury bude další rozvoj muzejní pedagogiky, forem akreditovaných studijních programů a posílení úlohy muzeí a galerií v celoživotním vzdělávání. (Koncepce rozvoje muzejnictví v České republice v letech 2015 až 2020)

3. Další vzdělávací programy Co portál nabízí: Vzdělávací programy SŠ a VŠ Odůvodnění: -nabídka vzdělávacích oborů středních a vysokých škol zaměřených na oblast kultury, -podpora celoživotního vzdělávání

4. Pro muzea a galerie Co portál nabízí: - zveřejnění edukačních aktivit muzeí a galerií přehlednou formou, -samostatné vkládání edukačních programů po vytvoření profilu instituce -A zůstává tam všechno, co tam kdo uloží? Je to také vlastně archiv???? Odůvodnění: -podpora provázání programů se strukturou RVP (stupeň vzdělání, vzdělávací oblasti), -přehledná nabídka a snadná orientace pro uživatele (muzejní a školní pedagogové) -odkazy na webové stránky institucí, kontakty na edukační pracovníky

5. Archiv Co portál nabízí: archiv nejširšího spektra edukačních aktivit SPO MK ČR za roky projekty, semináře, konference, -muzejní publikace s edukačním potenciálem, -edukační aktivity metodických center, -expozice a krátkodobé výstavy Odůvodnění: -velký potenciál archivu edukačních programů z hlediska možností mezioborové spolupráce muzejních pedagogů v možnosti vzájemně čerpat inspiraci a sdílet zkušenosti.

PERSPEKTIVY MUZEOEDU.CZ : -velký potenciál rozvoje muzejní edukace, -zázemí pro zlepšení obrazu muzejních a galerijních institucí v očích veřejnosti a lepší využívání veřejné služby muzeí a galerií prezentací edukačních programů -prostor pro sdílení aktivit muzejních pedagogů

Děkuji za pozornost. Mgr. Pavla Vykoupilová