T. G. Masaryk Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo: VY_32_INOVACE_07.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úsilí za vznik ČSR 1914 – 1918.
Advertisements

Naše země za 1. světové války
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
VZNIK ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl10
Vznik Československé republiky
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
VZNIK ČESKOSLOVENSKA Jitka Doubravová.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
Co o něm víš? Je něco co by tě k tomuto tématu zajímalo?
ČSR po 1. světové válce.
Tomáš Garrigue Masaryk „Nebát se a nekrást“
Československo 20. let – 30. let
VY_32_INOVACE_2D.9.04 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Tomáš Garrigue Masaryk
30. léta v ČSR Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Tomáš Garrigue Masaryk
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
VY_32_INOVACE_1D.9.08 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Vznik ČSR Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Reálie - bankovky.
Vznik Československa II.
Konec Československa 2. pol. 30. let 20.století.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová 30. a 40. léta v ČSR VY_32_INOVACE_1B11.
Prezidenti ČSR a ČR Hospodářský zeměpis
Tomáš Garrigue Masaryk
Č ESKÉ ZEMĚ V LETECH R AKOUSKO -U HERSKO.
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
T. G. Masaryk Tereza Fojtíková.
Tomáš Garrigue Masaryk
1.Světová válka 28. července 1914 až 11. listopadu 1918.
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník Kapitoly z českých a světových dějin České země za první světové války Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK Státník, politik, filozof a pedagog Vypracoval: Lukáš Horák IX.B.
Tomáš Garrigue Masaryk Jiřina Sedláčková, C4A
Svatý Václav Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo: VY_32_INOVACE_12.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo projektu:
Českoslovenští prezidenti ( ) Českoslovenští prezidenti ( ) Jan Jašek Jan Jašek.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1242_VZNIK_SAMOSTATN ÉHO_ Č ESKOSLOVENSKA.
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Názvy částí mnoha českých měst (Pardubice,Žďár n. Sázavou, Teplice, Zlín…) EDVARD.
Vznik Československa 28.říjen Nástup Karla I. roku 1916 zemřel František Josef I. a nastoupil Karel I. začíná provádět změny (cíl: zachránit monarchii)
Marie Terezie Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo: VY_32_INOVACE_03.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_04_20 Ročník 9 Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Dějepis.
Politika a společnost „První republiky“. Armáda Byla rychle vytvořena zejména z bývalých legií V roce 1919 musela vytlačit maďarské vojsko, které obsadilo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_20_Vznik.
Baroko Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo: VY_32_INOVACE_17.
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Masarykovi se podařilo přesvědčit prezidenta Wilsona, že požadavky porobených národů rakouské monarchie jsou oprávněné. Woodrow Wilson 18. října 1918 veřejně.
VZNIK ČSR Autor. Lenka Mulačová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Člověk a jeho svět Vlastivěda
Autor: Mgr.Lenka Preisová
TÉMA: Tomáš Garrigue Masaryk
ČEŠI a SLOVÁCI ZA I. SVĚTOVÉ VÁLKY
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Češi za první světové války
ČESKOSLOVENSKO POČÁTKY STÁTU, VE KTERÉM DNES ŽIJEME.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Transkript prezentace:

T. G. Masaryk Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo: VY_32_INOVACE_07

TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK „Prezident Osvoboditel“ e_Masaryk_1925.PNG ,_Karlsbad,_Pr%C3%A4sident_Thomas_G._Masaryk.jpg

Základní údaje Narození: 7. březen 1850 Hodonín (rakouské císařství) Úmrtí: 14. září 1937 Lány (ČSR) První prezident ČSR 1918 – 1935 Průkopník demokracie Pedagog, politik, filosof, spisovatel Vzdělání: zámečník, učitel, univerzita ve Vidni Manželka: CHARLOTTE GARRIGUE Děti: Alice, Herbert, Jan, Eleanor, Olga

Manželství „Bez ní bych si nebyl ujasnil smysl života a svůj politický úkol.“ “Američanka se stala Češkou, mravně i politicky. Věřila v génia našeho národa, pomáhala mně v mých bojích politických a v celé politické činnosti. Až tehdy za války, za hranicemi, jsem musel pracovat bez ní, ale věděl jsem, že jednám ve shodě s ní. Bývaly vůbec chvíle, kdy jsem – od ní vzdálen – souběžnost našich myšlenek na dálku přímo cítil. Nemyslím, že to je telepatie, ale paralelní myšlení a cítění lidí,kteří se ve všem shodují a dívají na svět. Žena – to bylo její přesvědčení – nežije jen pro muže a muž nežije jen pro ženu: oba mají hledat zákony Boží a je uskutečňovat.“ “Rodina – to byl hrad. Má žena byla v Praze cizí, z počátku nemluvila česky. Byla to žena velmi nadaná, které děkuju za mnohé… Už od počátku měla rovnováhu, které jsem se já musel teprv hodně těžko dobývat. Byla podivuhodně nadaná – matematika, šachy, hudba, literatura. Při tom velmi náboženská, unitářka. Velký vliv na děti. Byla to nejlepší, čím může být žena muži v rodině.“

I. světová válka 1914 odchází do Švýcarska → prosazuje potřebu vzniku samostatného ČSR Francie: v Paříži vzniká ČSNR, v čele T. G. M. + E. BENEŠ + M. R. ŠTEFÁNIK

Legie ČSNR organizuje československé legie v zahraničí T. G. M. odchází do Londýna, Ruska, přes Sibiř a Japonsko do USA

asaryk_1925.PNG %A1.jpg A0tef%C3%A1nik.jpg

Setkání s Wilsonem Přesvědčí amerického prezidenta, že požadavky jednotlivých národů R-U jsou oprávněné odmítá Wilson mírovou dohodu od R-U a poukazuje na potřebu samostatnosti Čechů a Slováků → Washingtonská deklarace portrait,_1919.jpg

Konec rakouské monarchie → Karel I. přijímá rozhodnutí Wilsona → „muži 28. října“ vyhlašují samostatný československý stát Martinská deklarace C3%A1%C5%99.jpg

SAMOSTATNÉ ČESKOSLOVENSKO První republika

Návrat T. G. M. do vlasti Prosinec

Konec života 1935 pro nemoc a stáří (85 let) opouští prezidenský úřad 1937 umírá v Lánech na zánět plic Nástupce: Edvard Beneš Za sto let, možná, děti našich dětí svým dětem budou vyprávěti o šedivém ránu 14. září, na věky označeném v kalendáři. To kalné ráno, to si pamatuj, mé dítě! Jaroslav Seifert

„Dokud bude žít Masaryk, Hitler nezačne válku.“

Tomáš Garrigue Masaryk Autor: Mgr. Lenka Novotná Předmět: Dějepis Třída: 9. Obsah: Prezentace obsahuje učivo jedné vyučovací hodiny. Žáci se blíže seznámí s osobou T. G. M., jeho rodinou a jeho činností v průběhu I. světové války vedoucí ke vzniku samostatného československého státu. Poznámky pro učitele: Jednotlivé stránky obsahují stručnou osnovu výkladu – to, co by si žáci měli z hodiny zapamatovat. Tuto osnovu je možné využít při zápisu probrané látky. Prezentace je doplněna obrázky, které mají žákům více přiblížit jednu z nejvýznamnějších osobností našich dějin. Použité materiály: Cílek R., Čeští panovníci a prezidenti, Agave, Černošice, Čornej P., Panovníci českých zemí, Fragment, Praha, Mandelová H. a kol., Dějiny 20. století, Dialog, Praha