Poruchy příjmu potravy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana zdraví Výukový program RNDr. Ivana Kopová.
Advertisements

Život bez závislostí – NIKA o.s. je dobrovolné, nevládní, neziskové sdružení, vzniklo dne , podle zákona č.83/1990, Sb. ve znění zákona č. 342/2006.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Průjem Kód VM:VY_52_INOVACE_27 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho ochrana.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
MENTÁLNÍ ANOREXIE OLGA BÜRGEROVÁ.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Složení potravy.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
Poruchy příjmu potravy
Absolventská práce 2014 Pevná, Vedrová 9.B Anorexie.
Adéla Volková Eva Dorazilová Tereza Manová
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
BULIMIE Hana Szarowská 2. HA.
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 08
Rodinná výchova Kristýna Němcová 7.B.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Zpracovala: Hana Májková 1. stupeň ZŠ 5. ročník
Mentální anorexie.
MENTÁLNÍ ANOREXIE.
Autoagresivita Suicidální chování a jednání Sebepoškozování Poruchy příjmu potravy Suicidalita, Sebepoškozování, Anorexie, Mentální anorexie, Mentální.
Anorexie Denisa Kandlová 2.HC.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
KRÁSA KOLEM NÁS Jako kýč jsou v umění označována díla, která jsou příliš okázalá, rušivá. Jedná se také o laciné napodobeniny a nekvalitní ztvárnění určitých.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Chyby ve výživě II. Dagmar Šťastná.
Poruchy příjmu potravy
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v ročníku. Poruchy příjmu potravy Autorem materiálu a všech jeho částí,
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
DYSLEXIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Lékařské odezvy na otylost.  Obezita, česky otylost je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad.
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Poruchy příjmu potravy PPP MUDr. Václav Krmíček Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
ANOTACE Prezentace navazuje na probranou látku z kapitoly Trávicí soustava Seznamuje žáky s uvedenými pojmy V poslední části u onemocnění trávicí soustavy.
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_31 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluPoruchy příjmu potravy – mentální.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
P ORUCHY PŘÍJMU POTRAVY ANOREXIE, BULIMIE, Z ÁCHVATOVITÉ PŘEJÍDÁNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám.
Identifikátor materiálu: např. ICT2-1-1 AnotaceŽák se seznámí s problematikou poruch příjmu potravin AutorMgr. Ivona Kindlová JazykČeština Očekávaný výstup.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Mentální Bulímie. Je porucha charakterizovaná zejména opakujícími se záchvaty přejídání spojenými s přehnanou kontrolou tělesné hmotnosti.
Druhy a dvojice úhlů Konvexní, nekonvexní, ostrý, tupý, pravý, přímý, plný Vedlejší, vrcholové, souhlasné, střídavé VY_42_INOVACE_09_02.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Identifikátor materiálu: ICT2-1-56
Láska VY_32_INOVACE_13_36.
Druhy trojúhelníků, těžnice, výšky, střední příčky
Dospívání VY_32_INOVACE_12_36.
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ANOREXIE A BULIMIE.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola, Hradec Králové
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Iveta Plíšková
ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECI
POHYBOVÁ SOUSTAVA I..
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola T. G
Autoagresivita Suicidální chování a jednání Sebepoškozování Poruchy příjmu potravy Suicidalita, Sebepoškozování, Anorexie, Mentální anorexie, Mentální.
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Poruchy příjmu potravy Obezita, anorexie, bulimie Poruchy příjmu potravy VY_32_INOVACE_08_36

Obezita - nadváha Zmnožení tukových rezerv – zvětšování tukových buněk, nárůst počtu tukových buněk Obezita = epidemie 3. tisíciletí U žen v těhotenství a po něm U dívek v době dospívání U všech - stresová období, snížení pohybové aktivity, stárnutí, podzimní přibírání váhy

Kdy trpíme obezitou? Obvod pasu: BMI – Body mass index Ženy – nad 88 cm Muži – nad 102 cm BMI – Body mass index Poměr tělesné výšky a váhy U dětí a starších lidí není úplně přesná Vypočítat si ji můžete na internetu, např. http://www.vypocet.cz/bmi

Mentální anorexie Snížený pocit chuti k jídlu Odpor k jídlu Nevolnost, nechutenství Podvýživa, hladovění Snížení tekutin Nejčastěji 14 – 18 let u dívek i chlapců, ale může být i dříve i později

Isabelle Caro Nejznámější dívka trpící anorexií Dětství trávila v izolaci Její matka trpěla fobii, že Isabelle vyroste Isabelle nechtěla být těžší než kanystr, který její matka neunesla 2 čtverečky čokolády a 5 cornlakes – celodenní jídlo Při cca 22 kilech upadla Isabelle do komatu Poté chtěla nemoc překonat Bohužel pozdě…..

Isabelle Caro Obr. 1 Obr. 2 Obr. 3

Mentální bulimie Záchvatovité přejídání Úmyslné vyvrhování potravy Vyvolávání průjmů Používání látek k hubnutí Drastické diety Přehnané cvičení Hladovění Užívání projímadel

Projevy anorexie a bulimie Odmítání potravy a tekutin, zvracení Úbytek hmotnosti Hmotnost si nemocný snižuje sám dietami apod. Vnímání sebe jako tlustého jedince, strach z tloušťky, zkreslené představy o svém vlastním těle Vynechání, ztráta menstruace Potence Nespavost, nesoustředěnost Odmítání společnosti Kožní problémy, křeče, svalová slabost, zácpa, záněty slinivky břišní, poruchy paměti, záněty plic…… V mnoha případech končí devastací organismu, úmrtím či sebevraždou !!!

Jak předejít anorexii a bulimii Nedělejte si srandu a neutahujte si z postavy svých dětí i jiných lidí Posilujte zdravý náhled na sebe samého Mluvte o svých problémech, nestresujte se Vyslechněte druhé a pomozte jim Berte s nadhledem dnešní modelky a ideál dnešní krásy Nebojte se vyhledat pomoc!

Film http://www.stream.cz/fenomen/302772-fenomen-zivouci-mrtvoly-anorekticky

Hubnuti4you. cz. Hubnuti4you. cz [online]. 2012 [cit. 2012-11-06] Hubnuti4you.cz. Hubnuti4you.cz [online]. 2012 [cit. 2012-11-06]. Dostupné z: http://www.hubnuti4you.cz/95-poruchy-prijmu-potravy.html Obezita. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-11-06]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Obezita Anorexie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-11-06]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Anorexie Mentální anorexie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-11-06]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Ment%C3%A1ln%C3%AD_anorexie Nemoci.vitalion.cz. Nemoci.vitalion.cz [online]. 2012 [cit. 2012-11-06]. Dostupné z: http://nemoci.vitalion.cz/bulimie/ [1], [2], [3] Thin4life.blog.cz: Nejznámější anorektička-Isabelle Caro. Thin4life.blog.cz [online]. 2008 [cit. 2012-11-06]. Dostupné z: http://thin4life.blog.cz/0803/nejznamejsi-anorekticka-isabelle-caro Ostatní objekty použité k vytvoření tohoto materiálu jsou součástí softwaru Microsoft® Office. Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.