Podmínky integrace SP a legislativní opatření Radka Horáková květen 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

Speciálně pedagogické centrum při MŠ a ZŠ Kyjov, Za Humny 3304,
Kariérové poradenství
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Diagnostika SPU.
Systém péče o sluchově postižené, jejich výchova a vzdělávání
Různé role zástupce ředitele školy
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Inkluzivní škola Předpoklad rovných příležitostí ve vzdělávání
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Výstupy z Úvodního semináře
METODICKÁ DOPORUČENÍ K ZAČLEŇOVÁNÍ ŽÁKŮ-CIZINCŮ DO VÝUKY
Podpůrná a vyrovnávací opatření v inkluzivní škole
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Individuální integrace směřující k inkluzi
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
Prezentace výzkumných týmů Výzkumný záměr MSM Speciální potřeby žáky v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
SPLBP_ZSE Základy speciální pedagogiky Etopedie
Školní speciální pedagog. Diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka Provádění, event. zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem.
Individuální vzdělávací plán
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Žák se speciálními vzdělávacími potřebami a změny v legislativě.
Škola pro všechny EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA K DOLŮM V PRAZE 12.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Inkluze pohledem rodiče: příklad dobré praxe z Liberce Dítě s mentálním postižením v běžné základní škole (ZŠ Sokolovská, Liberec) Mgr. Hana Kubíková.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
Možnosti podpory žáků s diagnózou SMA/DMD v běžné škole.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Inkluzivní vzdělávání a podpora dětí a žáků ohrožených školním neúspěchem.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
Vítejte v našem Speciálně pedagogickém centru..
ŠKOLNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOG. Náplň práce nabízí možnost učitelům, žákům i jejich rodičům konzultovat některé problémy, které souvisí se speciálními vzdělávacími.
MAP – Místní akční plán ORP RK
9. Tvorba individuálního plánu
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Seminář ke speciální pedagogice 1
Speciální pedagogika (podzim 2016)
1. Vymezení a rysy sportovní edukace
Všichni o ní mluví, ale víme, jak opravdu vypadá? Školní inkluze
Pedagogika jako vědecká disciplína
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
9. Tvorba individuálního plánu
Tisková konference
Pedie Co mají společné?.
Evaluace v mateřských školách
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSTVÍ A KONZULTACE KE SPOLEČNÉMU VZDĚLÁVÁNÍ V KAŽDÉM KRAJI
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Základní škola Otokara Březiny, Jihlava Školní speciální pedagog Mgr
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Podmínky integrace SP a legislativní opatření Radka Horáková květen 2006

Integrace proces začleňování do integrální society stav začlenění jedince či komunity do integrální society pokud je celý integrační proces přínosem pro integrující se objekt a výsledkem je stav začlenění, můžeme mluvit o dosažení pozitivní integrace » cíl speciální pedagogiky (Vítková, 2004)

naprosté zapojení a plné splynutí postiženého jedince se společností lidí zdravých a to ve výchově i vzdělávání, v pracovním uplatnění i ve s společenském soužití integrovaným vzděláváním máme na mysli přístupy a zapojení žáků se speciálními vzdělávacími potřebami do hlavních proudů vzdělávání a do běžných škol

Inkluze stav, kdy je prostředí běžné školy již na integrované dítě připraveno společnost se skládá z individualit, které jsou odlišné » proto je třeba vytvořit školu pro všechny, bezbariérový život a tzv. inkluzivní společnost každý z nás má právo na podporu a pomoc, které je zapotřebí pro život ve společnosti cílem je vytvořit pocit, že rozdílnost a odlišnost každého z nás je samozřejmá a normální (

Hlavní výhody integrace: dítě nemusí během týdne bydlet v internátě nebo brzy ráno dojíždět do vzdálené speciální školy identifikace se skupinou slyšících dětí běžná škola je pro dítě výzvou a silným podnětem doma má dostatek mluvních vzorů k napodobování tyto děti vykazují celkově lepší školní a řečové výkony, než děti v internátní speciální škole musí se mnohem více vyrovnávat s všedními potížemi, než žáci v chráněném prostředí internátu význam i pro slyšící děti lepší návaznost školy na SŠ a VŠ

Nevýhody procesu integrace: učitel běžné školy si nemusí vždy uvědomovat, že SP dítě vyžaduje speciální přístup a dítě nemá z vyučování dostatečný zisk SP dítě se může ve třídě běžné školy cítit izolované, nešťastné či přetížené třídní učitelé nemohou vždy brát na SP žáky zvláštní ohledy jako učitelé speciálních škol, což je dáno velkým počtem žáků ve třídě slyšící spolužáci nejsou vždy ochotni SP dítěti pomoci třídy se špatnou prostorovou akustikou a zvýšenou hladinou hluku větší vytížení rodičů během týdne

Kritéria pro integraci SP dítěte: dítě (školní zralost, připravenost, užívání pomůcek, postoj k sobě) rodina (aktivní spolupráce, reálná očekávání, pozitivní vztah) škola ředitel, učitel, žáci SPC poradenství a diagnostika prostředky speciálně pedagogické podpory osobní asistent, kompenzační a rehabilitační pomůcky, úprava vzdělávacích podmínek forma integrace individuální, skupinová další faktory sociálně psychologické mechanismy (Janotová, Svobodová, 1998, srov. Michalík, 1999)

Program integrace SP dětí do běžných zařízení zahrnuje: posouzení vhodnosti integrace a jejího způsobu v týmové spolupráci (logoped, psycholog, příp. sociální pracovnice) doporučení vhodného předškolního a školního zařízení pro každé jednotlivé dítě metodickou a odbornou pomoc pedagogům běžné školy či jiných výchovných institucí formou konzultací, návštěv a hospitací pracovníka v běžné škole, případně návštěvy pedagoga v SPC; informace o vhodných kompenzačních pomůckách a reedukačních materiálech další speciálně pedagogická a logopedická péče o jednotlivé děti za koordinované spolupráce SPC, školy a rodiny (Janotová, Svobodová, 1998)

Literatura JANOTOVÁ, N. Kapitoly o integraci sluchově postižených dětí. Praha : Septima, ISBN JANOTOVÁ, N., SVOBODOVÁ, K. Integrace sluchově postiženého dítěte v mateřské a základní škole. Praha : Septima, 1998.ISBN MICHALÍK, J. Školská integrace dětí s postižením. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci, ISBN POTMĚŠIL, M. Čtení k surdopedii. Olomouc:UP PdF, 2003.ISBN SOBOTKOVÁ, A. Edukace žáků se sluchovým postižením. In VÍTKOVÁ, M. Integrativní školní (speciální) pedagogika. Základy, teorie, praxe. Brno: MSD, ISBN VALENTA, J. Školské zákony s komentářem a prováděcí předpisy. Olomouc : ANAG, 2005 VÍTKOVÁ,M. Integrativní speciální pedagogika.Integrace školní a sociální. Brno : Paido, ISBN