Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorHana Krejčová Datum20.9.2012 NázevVY_52_INOVACE_25_pes domácí Ročník4. Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.0835.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Př.4.01-domácí zvířata-prezentace
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: MGR. JINDRA BENEŠOVÁ, 2011 – 10 – 31 NÁZEV: VY_12_INOVACE_27_ LIDSKÉ TĚLO TÉMA:
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Chrání vnitřní orgány (plíce, srdce, mozek) Umožňuje pohyb
Lidská kostra Základní škola praktická a základní škola speciální
Opakování - člověk VY_3/2_INOVACE_115_Opakování – člověk1
Pří_093_Člověk a jeho zdraví_Kostra Autor: Mgr. Marie Boučková
Opěrná soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci opěrné.
Biologie člověka Kostra.
ČLOVĚK STAVBA TĚLA.
Kostra.
Pří_177_Rozmanitost přírody_Pes domácí Autor: Mgr. Eliška Galíková
Pes a kočka Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.32
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ZŠ Velké Pavlovice Nám. 9. května, Velké Pavlovice 2, ; IČO: ; tel: ;
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
VY_III/2_INOVACE_105_Kostra člověka
Historie je největší domestikovaná šelma a nejstarší domestikované zvíře vůbec, provázející člověka minimálně 14 tisíc let obecně se předpokládá, že se.
VY_32_INOVACE_PŘ.4.02-domácí zvířata-PREZENTACE
Číslo v digitálním archivu školy
Pří_177_Rozmanitost přírody_Pes domácí Autor: Mgr. Eliška Galíková
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
KOSTRA LIDSKÉHO TĚLA tvoří oporu těla upínají se na ni kosterní svaly udává tvar těla postava člověka (díky kostře) je tedy vzpřímená a páteř je.
Opěrná soustava Funkce: opora, tvar těla chrání vnitřní orgány
Kostra = opěrná soustava (Výklad učiva) Počet hodin: 1 5. ročník
Člověk – životní podmínky, lidské tělo
Kostra - skládá se přibližně z 233 kostí.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Společnost Autor: Mgr. Romana Martináková CO MÁME SPOLEČNÉHO???
PES DOMÁCÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3356 NázevLidské tělo Téma hodinyLidské tělo PředmětPřírodověda.
Znáš se? Hráč nebo skupina si vyberou oblast a odpoví na otázku. Za správnou odpověď si body připočítají, pokud odpoví špatně, mají šanci další. Vyhrává.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Lidská kostra – určování kostí Název sady:Přírodopis – lidské tělo Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
VLK OBECNÝ Tereza Mičkova 8.A. OBSAH Zařazení Jak vypadá ? (obecné informace) Rozdíly mezi psem a vlkem Zajímavostí Obrázky Zdroje.
Kosterní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_1_Kosterní soustava Téma: Přírodověda.
Člověk Korunování krále v Edinburgu ve Skotsku. Homo sapiens - člověk moudrý pohybuje se vzpřímeně dorozumívá se řečí charakteristická je rozumová inteligence.
PES DOMÁCÍ 1. Šablona : V/2 Sada: 2/16 Ověření ve výuce: Třída: 4 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Lidské tělo - kostra.
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
Lebka - Cranium Funkce: chrání mozek, smysly (zraku, sluchu…)
Pes domácí Prezentace o psech.
Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná Lidské tělo
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_01_KOSTRA TÉMA: KOSTRA
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: LIDSKÉ TĚLO
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_5.ročník_ 01_Soustava opěrná a pohybová
Výukový materiál VY_52_INOVACE_30_ Hrudník, končetiny
Opěrná soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_01_Kostra
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Hlavní části těla: hlava krk trup horní končetiny dolní končetiny
Opěrná soustava pokračování.
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_18_lidské tělo
OPĚRNÁ SOUSTAVA (kostra osová - opakování)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
LIDSKÝ ORGANISMUS STAVBA TĚLA.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6C_10
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_34_ČLOVĚK - ČÁSTI TĚLA
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_NAŠE TĚLO
Prvouka – části lidského těla a kostra
LIDSKÉ TĚLO ANOTACE DATUM AUTOR JAZYK OČEKÁVANÝ VÝSTUP
AUTOR: Mgr. Helena Dobešová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_02
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO PODPORA PRO VÝUKU
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, HOŘICE, HUSOVA 11 VY_32_INOVACE 9_01
Kostra člověka.
Transkript prezentace:

Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorHana Krejčová Datum NázevVY_52_INOVACE_25_pes domácí Ročník4. Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/

Anotace: Materiál slouží jako opora při výkladu učební látky. Shrnuje základní informace na dané téma, s žáky je možno rozvinout diskuzi o vlastních zkušenostech. Žáci pracují s interaktivní tabulí, nebo samostatně na počítačích. Pracovní list je určen k prověření znalostí. Přechod mezi snímky se děje kliknutím.

Pes domácí

Pes domácí (Canis lupus f. familiaris) Obratlovec Savec Masožravec Je největší domestikovaná šelma a nejstarší domestikované zvíře vůbec, provázející člověka minimálně 14 tisíc let. Obecně se předpokládá, že se jedná o zdomácnělého a změněného vlka obecného.

Stavba těla Pes patří mezi psovité šelmy. Má štíhlé svalnaté tělo s mohutným hrudníkem. Na hrudník je nasazen svalnatý krk, který nese hlavu s prodlouženou čenichovou partií. Oči jsou menší, naopak ušní boltce nápadné. Končetiny jsou stavěny pro vytrvalost v chůzi i běhu. Pes je prstochodec, našlapuje na pružné nášlapové polštáře, drápy jsou pevné, tupé a nezatažitelné. Na předních končetinách má pes pět prstů, na zadních končetinách jsou zpravidla jen čtyři prsty. Ocas psa je obecně středně dlouhý a jen málokdy je zcela rovný, často bývá šavlovitý, srpovitý nebo aspoň jeho konec je stočený vzhůru. Tělo psa je zpravidla kryté srstí různé délky i struktury.

17) stehno 18) hlezna 19) nárt 20) tlapky 21) bérec 22) koleno 23) slabina 24) břicho 25) loket 26) zápěstní klouby 27) nadprstí 28) předloktí 29) předhrudí 30) hrudník 31) rameno 32) lopatka 1) čelo 2) stop 3) hřbet nosu 4) nosní houba 5) převislé ucho 6) týl 7) pysky 8) morda 9) spodní čelist 10) hrdlo 11) šíje 12) kohoutek 13) hřbet 14) bedra 15) záď 16) ocas

1. Lebka 2. Krční obratle 3. Hrudní obratle 4. Bederní obratle Ocasní obratle 7. Pánev 8. Kyčelní kloub 9. Stehenní kost 10. Čéška 11. Lýtková kost 12. Holenní kost 13. Hlezno 15. Nárt 16. Prsty 19. Zápěstí 20. Loketní kost 21. Vřetenní kost 22. Hrudní kost 23. Ramenní kost 24. Žebra 25. Lopatka Kostra psa

Smysly psa Čich Je nejvyvinutější a nejvýznamnější smysl psa. Odhaduje se, že je asi krát citlivější než čich lidí. Čenich psa je obvykle chladný a vlhký, zvlhčovaný sekretem, ve kterém se rozpouštějí pach nesoucí molekuly a umožňují tak jejich zachycení a zpracování. Psí oči jsou podobné očím lidským, ale jejich čočka nemůže zaostřovat stejně dobře jako u lidí, proto netvoří tak ostrý obraz. Psi jsou dalekozrací, na krátkou vzdálenost nevidí ostře a k prozkoumání blízkých předmětů používají hlavně čich a hmat. Psi jsou barvoslepí, ale to neznamená, že nemohou vidět žádné barvy. Nerozlišují oranžovou, žlutou a zelenou barvu a pravděpodobně je vnímají jako odstíny žluté, červenou pak vidí jako hnědošedou nebo černou. Vnímají modrou barvu, ale nerozliší ji od fialové. Zrak

Sluch Rozsah slyšení zdravého psa je větší než u lidí. Sluchové schopnosti psů dále zlepšuje jejich ušní boltec, který je pohyblivý a pomáhá směrovat zvukové vlny do zvukovodu. Hmat Specializované hmatové orgány psa jsou jeho hmatové chlupy. Psi je mají v okolí čenichu, na horním pysku, nad očima a na bradě, používají je k prozkoumávání blízkých předmětů a mohou s jejich pomocí reagovat i na drobné změny v proudění vzduchu. Dalším významným smyslovým orgánem hmatu jsou polštářky na tlapkách, v jejichž pokožce se nachází množství nervových zakončení.

Člověk a pes Úloha psa v lidské společnosti byla vždy rozmanitá, člověku je pomocníkem při lovu nebo při přehánění stád, zaujímá funkci strážce majetku, svého majitele a dalších domácích zvířat, používá se k přepravě nákladů, jako tažný nebo saňový pes, může být cvičen po použití v ozbrojených složkách či k asistenci handicapovaným osobám. Nezastupitelná je jeho funkce jako společníka a domácího mazlíčka člověka.

Doplň text: Pes je šelma Jeho nejdokonalejším smyslem je Drápy na tlapkách má Jeho tělo je pokryto Psí tlamě se odborně říká Vyjmenuj některá plemena psa: např.

Doplň text: Pes je šelma psovitá Jeho nejdokonalejším smyslem je čich Drápy na tlapkách má nezatažitelné Jeho tělo je pokryto srstí Psí tlamě se odborně říká morda Vyjmenuj některá plemena psa: např. bernardýn, německý ovčák, doga, jezevčík, labrador, retrívr, buldok

Použité zdroje: URSULA SCHNEIDER. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: PŘISPĚVATALÉ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: PRSKAVKA. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. kynologicky.blog.cz/0704 [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: esID=hQG5iQG5T63dCZ4Zk- 0HzCcWl8499VsZu17qn4rzAe4&imgURL=http%3A//nd01.jxs.cz/703/449/8c0e5cd256_ _o2.jpg&pageURL=http%3A//kyno logicky.blog.cz/0704&imgX=604&imgY=550&imgSize=57&thURL=http%3A//media1.picsearch.com/is%3FhQG5iQG5T63dCZ4Zk- 0HzCcWl8499VsZu17qn4rzAe4&thX=128&thY=117&qNoSite=kostra%2Bpsa&siteWWW=&sId=YInMvCpvwc6OdjUusXOe MIDER. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: vlastní zdroj galerie Microsoft Office