Vytváření sítí dluhového poradenství 03/2014 Magda Besedová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

Finanční vzdělávání jako důležitý prvek ochrany spotřebitele na finančním trhu Mgr. Klára Hájková náměstkyně ministra financí, sekce Finanční trh 31. března.
Komunitární program PROGRESS
Insolvenční zákon jako řešení problému osobního předlužení občanů z pohledu insolvenčního správce Senát Parlamentu ČR
Věra Šístková Občanská poradna Liberec Projekt je financován Evropským společenstvím z prostředků Transition Facility1 Komplexní systém dluhového.
Témata k řešení volební období 2010 – 2014 Jiří JANEČEK poslanec SOCIÁLNÍ BYDLENÍ. PŘEDLUŽENÍ.
Odborná diskuze o prevenci konzumace alkoholu mladistvými v Plzni Ing.Aleš Průša.
S laskavou podporou grantu MPSV ČR Evropský rok boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení 2010 ZPRÁVA z kulatých stolů k otázkám předlužení z kulatých.
VY_32_INOVACE_ Osobní finance.
Vzdělávání finanční gramotnosti pro české občany každého věku Jak nejlépe vzdělávat děti ve FG? - vysvětlováním základních pojmů od 3 let - hrou - soutěžením.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Příležitost dělá(t) zaměstnance
Vzdělávání finanční gramotnosti dospělých
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Druhá mezinárodní konference k finanční gramotnosti Praha, 27. listopadu 2009 Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB Finanční krize a finanční gramotnost.
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Klíčová otázka č. 3 Prevence ztráty bydlení: základní teze Jan Milota 26. – 27. listopadu 2014.
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
Boj proti sociálnímu vyloučení Bc. Tereza Holišíková http://
– – Občanská a finanční gramotnost jako základ konkurenceschopnosti zaměstnanců Ing. Radka Sokolová.
SOCIÁLNÍ DOPADY FINANČNÍ NEGRAMOTNOSTI U HANDICAPOVANÝCH OBČANŮ Mgr. Olga Rosenbergerová předsedkyně Asociace TRIGON místopředsedkyně pro projekty a fondy.
Rekapitulace výchozí situace v Kadani.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Od 1. dubna 2011 je účinný zákon o Úřadu práce České republiky, kterým se mění struktura a řízení úřadů práce. Tolik citace z tisku, co to však znamená?
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Komunitní centrum Amaro Phurd - Pražská
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Sociální práce s lidmi ohroženými nebo sociálně vyloučenými Mgr.Adolf Polák, Odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV.
Jednání MT KP Ostrava TyfloCentrum Ostrava,o.p.s. náměstí Msgre Šrámka 1760/4 Ostrava.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Bezpečně v kyberprostoru Jihlava 19. – projekt zaměřený na omezení rozšiřování nebezpečných počítačových jevů.
Fungování ASZ v lokalitách na příkladu Kutné Hory Jiří Franc/místostarosta Kutné Hory Vít Lesák/Agentura pro sociální začleňování Praha,
Monitoring a vyhodnocování KPSS na Otrokovicku PŘEDVÁNOČNÍ SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN A ŘÍDICÍ SKUPINY.
VZDĚLÁVÁNÍ VE FINANČNÍ GRAMOTNOSTI Lenka M. Maléřová.
Činnost Agentury pro sociální začleňování v oblasti bezpečnosti Mgr. Michal Krebs 27.června 2013.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Komunitní centrum. KOSTKA Krásná Lípa  obyvatel  nezaměstnanost 15 – 22%  nízká kvalifikace uchazečů  minimální nabídka pracovních míst  3%
6. Lokální partnerství Frýdlantsko.
RUBIKON Centrum „Bezpečí společnosti nespočívá ve vyloučení lidí s kriminální minulostí a jejich izolaci, ale především ve schopnosti společnosti je začleňovat.
Hlavní závěry z analýzy a návrhy opatření 20. března 2012, RUMBURK Martin Šimáček.
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
OBCHOD S BÍDOU Člověk v tísni, o.p.s.. Pár čísel… … živností „Zprostředkování a poskytnutí úvěru“ (MPO) … 5 férových nebankovních společností (spotřebitelské.
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
D LUHOVÁ PORADNA – D IECÉZNÍ CHARITA P LZEŇ Mgr. et. Bc. Ondřej Špendlíček Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně vyloučených.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Individuální projekt systémový - OP VVV Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami.
Protidluhová problematika v projektových žádostech OP Z
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Informace ze sociální oblasti
Sociálně vyloučení jako cílová skupina terénních sociálních služeb
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Akční plán Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období
Jaký problém projekt řeší
Seminář Jak dál u oddlužení
Projekt Plzeňský kraj - bezpečný kraj
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
NÍZKOPRAHOVÉ A PORADENSKÉ CENTRUM
Poznámky z pohledu rodiny Ing. arch. Jan Florian
člen Asociace občanských poraden
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
SEMINÁŘ pro poskytovatele v rámci projektu: „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato akce je financována z Evropského.
Komunitární program PROGRESS
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Transkript prezentace:

Vytváření sítí dluhového poradenství 03/2014 Magda Besedová

Cíl: Vytvořit síť dluhového poradenství v obcích, kde je zadluženost hlavním problémem a příčinou sociálního vyloučení. Do řešení zadluženosti zapojit všechny subjekty v obci, které se dluhovou problematikou zabývají nebo jsou ve styku se zadluženými občany (obecní úřad, úřad práce, školy, NNO a jiné) a navázat mezi nimi aktivní spolupráci. Tři základní prvky k řešení zadluženosti: Prevence zadluženosti (finanční gramotnost, zvýšení informovanosti občanů) Řešení konkrétních problémů (bezplatné dluhové poradenství) Systémové nastavení (právní úprava exekucí, oddlužení, poskytovatelů úvěrů, ochrany spotřebitele, atd.)

Zadluženost ovlivňuje tyto oblasti: Zaměstnanost (exekuce, oddlužení) Sociální dávky Bydlení (dluhy na nájemném, na službách spojených s bydlením) Kriminalitu (trestné činy dlužníků, trestné činy věřitelů) Vzdělání (finanční gramotnost dětí a dospělých)

Subjekty a jejich role: Obec Úřad práce (semináře s dluhovou problematikou pro nezaměstnané) Základní školy (vyúka finanční gramotnosti) Obecní policie (prevence kriminality) Nevládní neziskové organizace (dluhové poradenství, kurzy, osvětové akce, působení na komunální politiku, snaha o ovlivnění legislativy)

Role obce: Věřitel (včasnost vymáhání pohledávek, způsob – splátkové kalendáře, dluhové prázdniny, poskytnutí práce, domovník, atd.) Podpora dluhové poradny (materiální, finanční) Informování občanů (webové stránky, městský zpravodaj) Školení vlastních pracovníků Regulace hazardu Zákaz podomního prodeje

Děkuji za pozornost. Mobil: