ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV: VY_32_INOVACE_05A_04_Umění starověkého Egypta IV.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření:
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření:
EGYPTSKÉ MALÍŘSTVÍ A SOCHÁŘSTVÍ.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Sochařství staré, střední a nové říše
Druhy výtvarného umění
Egyptští bohové Najdi si dvojici, která má jiného boha než ty.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu shrnutí a zopakování učiva.
UMĚNÍ EGYPTA Stará říše – př. n. l.
Starověký Egypt Náboženství
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_EVV2 Ročník: 1. Estetická a výtvarná výchova Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_EVV2 Ročník: 1. Estetická a výtvarná výchova Vzdělávací oblast:
UMĚNÍ A VĚDA STAROVĚKÉHO EGYPTA
III/2 XV A
Starověký Egypt.
Dějiny KULTURY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj
Egyptské umění.
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření:
Výtvarné umění.
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová.
Umění Egypta sochařství, malířství MgA. Lukáš Psík
Základní škola Rosice, okres Chrudim
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Egypt Střední a Nová říše.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05C_18_Surrealismus I TEMA:Historie.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV: VY_32_INOVACE_05B_08_Postimpresionismus – Vincent.
Secese - TEST Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_HANA_MERVARTOVA_SECESE_TEST_PREZENTACE_06 Název školyStřední škola služeb,
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Komenského 589- příspěvková organizace  Autor: Mgr. Ludmila Šimonová  Datum:  Název:
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
VY_32_INOVACE_213_Egypt Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05A_19_ Křesťanská antika III TEMA:Historie.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martin Jiřiště NÁZEV:VY_32_INOVACE_08C_17_uvod_do_html TEMA:Multimédia a grafika.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05A_18_ Křesťanská antika II TEMA:Historie.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_09_Vstupní_periférie TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník AUTOR: Mgr. Veronika Černá NÁZEV: VY_32_INOVACE_20 TEMA: Zmrzlina – dělení desetinných čísel přirozeným.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_05 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Tematický okruh: NEJSTARŠÍ CIVILIZACE - STAROVĚK Název učiva: EGYPT
Nefertiti.
UMĚNÍ STARÉHO EGYPTU.
Starověký Egypt - politika
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_D6. 11 Autor: Mgr
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
AUTOR: Marcela Kaderová
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
DĚJINY KULTURY - STAROVĚK
UMĚNÍ STAROVĚKU MEZOPOTÁMIE A EGYPT. UMĚNÍ STAROVĚKU MEZOPOTÁMIE A EGYPT.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
ŠKOLA: Gymnázium Lovosice AUTOR: Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:
STŘEDOVĚKÝ VENKOV A MĚSTO
Sochárstvo a maliarstvo
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium Lovosice AUTOR: Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_19_STAROVĚK - EGYPT
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Výtvarné umění starověkého Egypta
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Transkript prezentace:

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV: VY_32_INOVACE_05A_04_Umění starověkého Egypta IV - malířsví TEMA:Historie umění starověku ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ DATUM TVORBY:

ANOTACE ♦Prezentace je určena pro výklad, opakování a upevnění nového tématu z historie umění s motivačními úkoly pro interaktivní zapojení žáků do vyučovacího procesu. ♦Jejím obsahem je umění starověkého Egypta se zaměřením na malířství tohoto období. Navazuje na prezentace s úvodní charakteristikou starověkého Egypta, jeho architekturou a sochařstvím. Obsahuje základní informace k tématu a vysvětluje charakteristické znaky malířství na názorných ukázkách. ♦Na úvod prezentace je zařazena část s motivačními úkoly pro žáky, která slouží k jejich interaktivnímu zapojení formou opakování a upevnění starší látky - sochařství starověkého Egypta (viz snímky č. 4 až 6). Klikem na snímek č. 5 se objeví obrázek, který žáci určují, popisují a charakterizují jeho hlavní znaky. Jejich dalším úkolem je vysvětlit význam několika pojmů z odborné terminologie z oboru teorie výtvarného umění, s nimiž se již dříve seznámili. Správné odpovědi si mohou ověřit na následujícím snímku. Tato část může být využita ke společnému opakování, ústnímu zkoušení nebo popřípadě k písemnému testu. ♦Po úvodním opakování následuje výklad nového tématu – starověkého egyptského malířství. ♦Látka je určena pro studenty 1. ročníku čtyřletého a 2. ročníku šestiletého gymnázia a může být použita k samostatnému studiu. ♦Vzdělávací cíle:  zopakovat a upevnit probrané učivo o sochařství starověkého Egypta  vysvětlit na názorných příkladech charakteristické znaky jeho malířství  seznámit žáky s novými pojmy z této oblasti a doplnit jejich znalosti odborné terminologie

UMĚNÍ STAROVĚKÉHO EGYPTA STAROVĚKÉHO EGYPTA 15

OPAKOVÁNÍ 20 Určete následující ukázky sochařství starověkého Egypta a vysvětlete význam pojmů.

A C D B E F G BUSTA RELIÉF MONUMENTALITA FRONTALITA POLYCHROMIE INKRUSTACE GEOMETRICKÁ STYLIZACE

Řešení úkolu BUSTA RELIÉF MONUMENTALITA FRONTALITA POLYCHROMIE INKRUSTACE GEOMETRICKÁ STYLIZACE sochařský portrét, poprsí ozdobné sochařské dílo vystupující z plochy velkolepost, která si nás podmaňuje čelní zobrazení mnohobarevnost osazení kamene kamenem zjednodušení proporcí figury A.Sfinga v Gíze B.Busta Nefertiti C.Menkaure s manželkou D.Vešebt E.Achnaton F.Posmrtná maska faraona Tutanchamona G.Sarkofág staroegyptského panovníka Menkaurea

MALÍ Ř STVÍ 1

♦podobné reliéfům ♦pramen poznání o každodenním životě tehdejších lidí –zobrazení pozemského života králů a bohů, život nebožtíka, jeho cesta do záhrobí… –malba sloužila rituálním účelům – vše předepisovalo náboženství (vyobrazení zemědělských prací, vinobraní, postup při porážení dobytka, všechny druhy řemeslné práce, ale i hostiny a mumifikační a pohřební obřady) ♦malba na stěny mastab a hrobů (pyramidy téměř ne) ♦základní výrazový prostředek = kresba - plošně kolorovaná barvou Charakteristické znaky 2. Lovecká scéna 3. Zemědělské práce - malba z hrobky v Nakht

Charakteristické znaky ♦dekorativnost ♦dvoupohledovost ♦strnulá gesta postav - bez přirozeného pohybu ♦barvy a technika 5. Nefertiti 4. Královna Nefertari

Symbolika barev ■ žlutá – zastupovala zlatou = věčnost ■ červená = život ■ modrá = vlasy božstev ■ zelená = mládí ■ bílá = světlo ■ černá = země ■ rezavá = pouštní písek + neplodnost ■ tmavohnědá + tmavě oranžová = muži ■ světle žlutá = ženy

Pohřební komora zdobená malbami 6

Amenhotep II. před bohem Usirem 7

Akácie s ptáky, Veset 8

Sennefer s manželkou se pod pohřební révou klaní Usírovi 9

Tanečnice s hudebnicemi na hodokvasu 10

Dvě z dcer Achnatona a Nefertiti 11

Kompozice ♦pásová ♦hieratická ♦zahrada s rybníkem

KONEC 1

Citace k opakování sochařství starověkého Egypta A.Sfinga v Gíze: Vlastní dílo B.Busta Nefertiti: MANSKE, Magnus. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 na WWW: C.Menkaure s manželkou: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: D.Vešebt: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: E.Achnaton: CRIS.REAL [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 na WWW: F.Posmrtná maska faraona Tutanchamona: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: G.Sarkofág staroegyptského panovníka Menkaurea: ET CHIPIEZ, Perrot. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: myk%C3%A9rinos.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sarcophage- myk%C3%A9rinos.jpg

Citace: 1.Egyptská křídla: DAHL, Jeff. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí CC-BY-3.0; Released under the GNU Free Documentation License na WWW: Lovecká scéna: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Zemědělské práce: DE GARIS DAVIES,, Norman; DAVIES, Nina. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: 4.Královna Nefertari: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: Nefertiti: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Pohřební komora zdobená malbami: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 7.Amenhotep II. před bohem Usirem: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 8.Sennefer s manželkou: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Akácie s ptáky: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Tanečnice s hudebnicemi na hodokvasu: PLATE X. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: 11.Dvě z dcer Achnatona a Nefertiti: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW:

12.Oslař pohánějící osla s nákladem: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 13.Nakhtova hrobka– scéna lovu ryb: DE GARIS DAVIES, Norman; DAVIES, Nina. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: 14.Zahrada s rybníkem: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Titulní obr.: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Tento materiál je určen k interaktivní výuce.