ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_2,3_25 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0938 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0938 Název projektu: Zlepšení podmínek pro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropa za napoleonských válek
Advertisements

Napoleon Bonaparte (15.srpna května 1821)
1785 – vstupuje do armády 1793 – jmenován brigádním generálem za dobytí Toulonu egyptská kampaň první konzul korunován.
Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: říjen 2011 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh:První světová.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE. 1. Složení společnosti Vládne král Ludvík XVI. + manželka Marie Antoinetta (dcera MT). 3 stavy: A) šlechta (neplatila daně)
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE. Kde : FRANCIE Kdy : 1789 – 1799 Revoluce = náhlá, často násilná změna politického systému Velká francouzská revoluce = VFR.
 podmínkou pro vznik republiky=ústava  poslanci na ní pracují, Francie válčí dál  Francie velice oslabená – vzrůstají nepokoje a nespokojenost  soudní.
Vojáček Evropské právní dějiny. Vojáček Evropa v letech 1848 – 1918.
1. Světová válka Odstrčil Petr. První světová válka před rokem 1939 známá jako Velká válka, nebo světová válka byl globální válečný konflikt probíhající.
listopad 1797 listopad 1797: Napoleon Bonaparte se pevně chopil moci prosinec 1797 prosinec 1797: v platnost vstoupila nová ústava – značnou zákonodárnou.
Obchodní akademie, Střední odborná škola
Napoleon a napoleonské války
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Digitální učební materiál:
Výsledky, důsledky, možnosti vývoje
uspořádání Evropy po napoleonských válkách
Vzpomínkový akt u obelisku Karla Filipa Schwarzenberga
VY_32_INOVACE_220_20. léta – čsl. mírové smlouvy
Bojíte se francouzštiny?
MEZINÁRODNÍ VZTAHY V PŘEDVEČER PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY
Rozpad a zánik říše římské
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Anotace Objasnit důvody vzniku státu. Seznámit žáky se znaky státu, popsat různé historické typy států. Výukový materiál.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Prosinec 2011 Ročník 8
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
Třicetiletá válka
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NAPOLEONSKÉ VÁLKY. NAPOLEONSKÉ VÁLKY po převratu v r Napoleon potlačil opozici a posílil ústřední vládu – nová ústava soustředila zákonodárnou.
ŘÍM III. PUNSKÉ VÁLKY.
" Jestli kýchne Paříž, chytí rýmu celá Evropa"
NAPOLEONOVO TAŽENÍ DO RUSKA A JEHO PÁD
Napoleon Bonaparte Václav Švec.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Napoleon Bonaparte a napoleonské války
Češi za první světové války
Vídeňský kongres a Svatá aliance
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Francie Napoleona III..
EVROPSKÉ STÁTY V 1. POLOVINĚ 19. STOLETÍ
Naše země Evropa Francie Habsburská monarchie
Evropské právní dějiny
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
Název a číslo materiálu:
NAPOLEONSKÉ VÁLKY, BITVA U WATERLOO
Revoluce ve Francii
SVĚT PO PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
Britské impérium.
Španělsko v 16.století Nizozemská revoluce
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Evropské právní dějiny
uspořádání Evropy po napoleonských válkách
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
První státní útvar na našem území, dále jen VM
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
První berlínská krize
REVOLUCE ROKU 1848.
1. světová válka.
Revoluce v evropských zemích 1848
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Evropa v letech Věk revolucí.
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
Francie za vlády Napoleona III.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
SJEDNOCOVACÍ PROCESY V EVROPĚ
ČEŠI A NĚMCI SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
Transkript prezentace:

ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_2,3_25 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava

 Narozen na Korsice (již patřila pod Francii)  Voják z povolání (raketová kariéra ve francouzské armádě, generálem již ve 24 letech)  Geniální bitevní stratég (sám tvrdil, že vyhrál 40 bitev, ve skutečnosti přes 50)  Výborné psychologické dovednosti, schopnost vést lidi, velet armádě, vyhecovat vojáky k maximálnímu výkonu (některé jeho metody se dodnes vyučují v managerských kurzech)  Dodnes ve Francii za velkého národního hrdinu  Za svého života obdivován Francouzi a nenáviděn zbytkem Evropy

 Osvoboditel Francie z chaosu revolučního řádění, zároveň likvidátor první francouzské republiky  Za konventu se stal generálem (francouzská armáda byla revolucí notně oslabena)  Za konzulátu (r. 1799) se stal jedním ze tří konzulů (konec revoluce)  1802 se nechal zvolit doživotním konzulem  1804 se sám vyhlásil císařem (Evropa žasla, rakouský král František I. ho napodobil a také se vyhlásil císařem)  R byl na vrcholu sil – ovládal polovinu Evropy, druhou polovinu tvořili jeho spojenci (viz mapu)  Největší vítězství byla „bitva tří císařů“ u Slavkova (Francie proti Rusku + Rakousku) r. 1805

 Zjednodušil roztříštěnost Itálie (vytvořil Italské království)  Jeho zásahem se rozpadla Svatá říše římská národa německého  Zmenšil Prusko na minimum (co mu sebral, to pojmenoval Rýnský spolek)  Obnovil samostatnost části Polska (Velkovévodství varšavské)  Zřídil Nizozemské království  Na trůny ovládnutých území dosazoval své příbuzné (je užitečné mít velkou rodinu)  Z Francie se stala mocnost prvního řádu (ostatní mocnosti střídavě spojenci i nepřátelé, podle vývoje sil)

 1. Velká Británie:  Napoleonovo námořnictvo 2 x poraženo (podruhé u Trafalgaru, generál Nelson padl, ale Anglii ubránil)  nápad vylodit se v Anglii vzdal  zahájil Kontinentální blokádu (obchodní embargo), zákaz obchodovat s Anglií (snaha vyhladovět její ekonomiku)  britská ekonomika vydržela, zhroucení hrozilo spíš Francii a Rusku  2. národně-osvobozenecká hnutí v podmaněných územích a vlastenecká protinapoleonská hnutí v Rusku, Španělsku, Prusku, Rakousku,.. (Je snadnější území dobýt, než je pak udržet)  Ve Francii se proti Napoleonovi nepostavil nikdy nikdo  Na další mapě Evropa r (stáhněte mapu Francie v roce 1821)

 1812 táhl Napoleon do Ruska s půlmilionovou armádou takřka z celé Evropy  Důvody invaze jsou nejasné, snad šlo původně o nedorozumění  Jak se to vlastně dělá „dobýt Rusko“? Napoleon táhl na Moskvu (v létě)  Ruský generál Kutuzov vymyslel originální obrannou strategii, tzv. Kutuzův manévr (viz. předchozí mapu)  Kutuzov vtáhl Napoleona hluboko do vnitrozemí  Zarytě bránil Moskvu a čekal do zimy (vyčkávací taktika)  Zima Napoleona vyhnala  Kutuzov ho donutil ustupovat spálenou zemí, kudy předtím táhl  Šel za Napoleonem a pobíjel zadní voje, které se zdržely  Rekordní ztráty, z vojáků přežilo jen asi  Manévr Rusové s úspěchem použili znovu proti Hitlerovi 1943  Po této katastrofální porážce „bitva národů“ u Lipska r (Rusko + Prusko + Rakousko + Švédsko proti Napoleonovi (=prohrál)

 Po bitvě národů byl Napoleon zajat a uvězněn na ostrově Elba (ve Středozemním moři), kde měl strávit zbytek života a už neškodit  Spojenci vtrhli do Francie a obsadili Paříž  Vrátili hranice Francie zpět před VFR  Obnovili království a na trůn dosadili Ludvíka XVIII.  Uspořádali kongres ve Vídni (1815), kde vedli složitá jednání o uspořádání Evropy (založili Svatou alianci)  Napoleon uprchl z Elby a vrátil se do Francie  Kam vstoupil, tam se k němu přidávali vojáci  Obnovil armádu a vstoupil do Paříže (neoblíbený Ludvík utekl)  Napoleon obnovil francouzské císařství a pokusil se „začít znovu“

 Napoleonova nová éra trvala jen 100 dní  Spojenci se s ním střetli v bitvě u WATERLOO (1815)  Napoleon nasadil všechny síly a své výjimečné schopnosti (terén hrál v jeho prospěch)  Stejně PROHRÁL  Říká se, že každý muž si někdy v životě „prodělá svoje Waterloo“  Napoleon byl zajat a internován na ostrově Sv. Heleny (hooodně daleko od Francie), po 4 letech zde zemřel

 Byl malého vzrůstu? Údajně měřil 175 cm  Obdivoval Caesara, napodoboval ho (např. vítězný sloup bitvy u Slavkova)  Za jeho vlády dominuje umění tzv. empír (druhá vlna klasicismu) – obliba mramorových soch á la římská antika, hedvábné empírové šaty  Dvorním malířem byl Jacques-Luise David, sochařem Antonio Canova  Příčina smrti je nejistá (snad rakovina žaludku, snad otráven arsenikem)  Tzv. napoleonský komplex – postihuje muže malého vzrůstu, touha dělat velkolepé činy a pozvednout své ego

 Co pro Vás osobně znamená pojem Napoleon Bonaparte?  V čem Napoleon změnil mapu Evropy?  Které tři nepřátele nikdy neporazil a proč?  Jak dopadlo slavné tažení do Ruska?  Co bylo „stodenní císařství“?  Jak skončil Napoleon?  Co bylo podle Vás jeho celkovým politickým cílem? Čeho chtěl asi dosáhnout?

 ČAPEK, V., PÁTEK, J. Dějepis pro střední odborné školy. Praha: Scientia, 2001.