Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úloha státu v tržní ekonomice
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Pohled průmyslové energetiky na teplárenství a elektroenergetiku včetně obchodování s povolenkami skleníkových plynů Petr Matuszek XVII. seminář energetiků.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Energetika a hospodářská soutěž Petr Zákoucký Clifford Chance LLP Konference UOHS, 12. listopadu 2010 A co bude dále.
Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Ing. Petr Angelis Seminář Fontes Rerum Praha
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Aktuální problematika - Energetika
XVII. seminář energetiků Regulace v energetice Zelená kniha – JEK EU seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Teplárny Otrokovice, a. s. 16. – 18. ledna.
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Judikatorní mezníky uplynulého roku Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 11. listopadu 2008, Brno.
Korupce a veřejné zakázky
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
KONKURENCE, HOSPODÁŘSKÁ SOUTĚŽ
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Energetickou politiku v současnosti řídí politika změny klimatu Návrhy IFIEC Europe pro EU ETS po r XI. podzimní konference AEM, Praha 11. září 2008.
1 Co nového v hospodářské soutěži? Více ekonomický přístup Milan Brouček hlavní ekonom Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže SVATOMARTINSKÁ KONFERENCE.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Taures, a.s. Základní informace o společnosti. Obsah Základní informace o společnosti Typické projekty Vybrané reference Pracovní příležitost Co nabízíme.
SVATOMARTINSKÁ KONFERENCE 11. – 12. LISTOPADU 2010 ODBOR VÝROBY A SLUŽEB.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
PROBLÉMY ČESKÉHO TRHU S ENERGIEMI Martin Pecina Předseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
ELEKTROENERGETIKA Z POHLEDU SOUTĚŽNÍHO ÚŘADU Robert Neruda ředitel Sekce hospodářské soutěže Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Problémy českého a evropského trhu s energiemi Robert Neruda místopředseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Praha,
Svatomartinská konference ENERGETIKA Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
1 Předpokládaný vývoj české energetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2007.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Právo hospodářské soutěže
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže S o u t ě ž n í p r á v o II. Dominantní postavení , ESF MU Michal Petr.
Otevřené trhy v elektroenergetice a jejich nepřátelé
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR a Energetický systém EU Ing. Jiří Gavor, CSc. ředitel ENA a ANDE Žofín
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
Vývoj trhu s elektřinou v ČR versus působení velkých hráčů
Transkript prezentace:

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost české energetiky a její legislativní rámec 23. říjen 2006

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže2 Představení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Působnost Úřadu Legislativní rámec činnosti Spolupráce s Energetickým regulačním úřadem

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže3 Situace v EU Zelená kniha – základy nové energetické politiky Příprava tzv. Energetického balíčku Závěry ze Zprávy o poznatcích z energetických šetřeních Problémy s nesprávnou transpozicí směrnic o otevření trhu s elektřinou a plynem

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže4 Situace v ČR Elektroenergetika –Struktura trhu –Liberalizace Plynárenství –Struktura trhu –Liberalizace

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže5 Činnost ÚOHS Nejvýznamnější případy šetřené Úřadem v oblasti energetiky : –Spojení ČEZ + 5 regionálních distribučních společností Spojení povoleno s podmínkami, aplikace tzv. virtuální elektrárny –Spojení RWE Gas + Transgas + 8 regionálních distribučních společností

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže6 Činnost ÚOHS –Vertikální dohoda o zákazu zpětného dovozu elektřiny –Zneužití dominantního postavení společností RWE Transgas

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže7 Emisní povolenky Základní cíl systému: Snížení emisí skleníkových plynů při zachování ekonomického růstu a dodržení pravidel hospodářské soutěže

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže8 Základní princip alokace povolenek Emisní povolenky pro členský stát AB C Zvýhodnění soutěžitelé A, B, C, kteří dostali povolenky zdarma. DEF Ostatní soutěžitelé D, E, F, kteří povolenky zdarma nedostali.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže9 Čím větší objem emisní skleníkových plynů soutěžitel vypouštěl, tím více povolenek zdarma dostal A B C Emisní povolenky

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže10 Princip rozhodování Producenti skleníkových plynů stojí před základním rozhodnutím, pokud jim hrozí produkce nadlimitních emisí: a) Snížit emise nebo b) Nakoupit povolenky Rozhodování je založeno především na ekonomické analýze.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže11 Základní prvky ekonomické analýzy Výrobní náklady Prodejní cena Cena emisních povolenek

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže12 Jeden z možných výsledků ekonomické analýzy Omezit výrobu, nadbytečné povolenky prodat na trhu Z pohledu systému takový výsledek ale nepředstavuje efektivní snižování emisí

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže13 Nerovné podmínky na trhu Jestliže soutěžitel, který dostal povolenky zdarma, se rozhodne je odprodat, představují získané prostředky de facto veřejnou podporu a neopodstatněnou konkurenční výhodu. Povolenky zdarma v daném systému mohou vést k narušení rovných podmínek na trhu.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže14 Problém spojený se snížením emisí Situace na některých trzích: systém vede k tomu, že soutěžitelé omezují výrobu a hrozí jim odchod z trhu nebezpečí koncentrace trhu a omezení kvality hospodářské soutěže A B C D E F

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže15 Dopad systému na hospodářskou soutěž Nerovné podmínky na trhu a nebezpečí snížení počtu soutěžitelů na trhu Narušení hospodářské soutěže Rozpor se základním cílem Je třeba jiný systém

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže16 Děkuji Vám za pozornost.