NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ. AUTOR: Mgr. et Bc. Michaela Bumbová NÁZEV:VY_32_INOVACE_07: Literární druhy a žánry TÉMA: Literární žánr.
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
PROČ 28. ZÁŘÍ NECHODÍME DO ŠKOLY – projekt ke státnímu svátku Autor : Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Opakujeme dějepis na II. stupni. LUCEMBURKOVÉ - TESTÍK: Název: Opakujeme dějepis na II. stupni Šablona: III/2 Číslo: Autor: Mgr. Soňa Blažková ZŠ Choltice.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Zdeňka Kobrová Název: VY_32_Inovace_2A_01_Geometrické tvary.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Český stát za vlády Lucemburků
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_20_Rovinné útvary
zpracovaný v rámci projektu
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
TÉMA: Legenda o svatém Václavu
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/04 Název materiálu: Duchovní a světská hudba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_13
VZINIK ČESKÉHO STÁTU A VLÁDA PRVNÍCH PŘEMYSLOVSKÝCH KNÍŽAT
Karel IV. VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_Lul_I_03 Svatý Václav
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
le Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Opakování č. 4 Vlastivěda 4. ročník
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Téma (název prezentace)
Druh učebního materiálu
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_18_Vláda Přemyslovců Regina Byrtusová
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_DĚJEPIS
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie, o. p. s
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A15Prv2_Rodina
České panovnické rody Dějepis 7.ročník.
Název a číslo materiálu:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9-14_Počátky ČESKÉHO STÁTU Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Opakování č. 3 Vlastivěda 4. ročník
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_27_Přídavná jména přivlastňovací.
AUTOR: Mgr. Jitka Plaširybová NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_CJ_13
Přemyslovci . Dějepis 7. ročník.
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 06
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Téma (název prezentace)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
České země po husitských válkách
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
V DOBÁCH PŘEMYSLOVSKÝCH KNÍŽAT
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Revoluce v evropských zemích 1848
AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_20
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26 TÉMA: VLA – 4.A – Hádej, hádej, hádači – opakování učiva ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

ANOTACE Materiál je určen pro žáky 4. ročníku, je určen k opakování učiva. Materiál obsahuje prezentaci se snímky a textem, který slouží k opakování učební látky. Doplněno řešením. Žáci podle fotografií pojmenovávají tři známé panovníky. Žáci mají možnost využít nápovědu se čtyřmi jmény pod textem. Dále dokončují vlastními slovy příběh o slavném knížeti a rozhodují podle nápovědy, o kterého panovníka se jedná. Dalším úkolem je vyhledat a správně spojit známé sourozenecké dvojice, doplnit krátkým vyprávěním o jejich životě. Žáci dále vyhledávají a spojují čarami rodinné příslušníky, krátkým vyprávěním sdělují, jaké rodinné vztahy mezi jednotlivými osobami panují. Klíčová slova: panovníci českých zemí, práce s textem, čtení s porozuměním Žáci se horlivě zapojovali do výuky, aktivní opakování je zaujalo.

HÁDEJ, HÁDEJ, HÁDAČI !!!

O KTERÉHO PANOVNÍKA SE JEDNÁ? Nápověda: a) Přemysl Otakar I. b) Zikmund Lucemburský c) Karel IV. d) Vladislav II. Jagellonský Obr. 1Obr. 2 Obr.3

O KTERÉHO PANOVNÍKA SE JEDNÁ? Správné řešení: c) Karel IV. d)Vladislav II. Jagellonský b) Zikmund Lucemburský d) Vladislav II. Jagellonský b) Zikmund Lucemburský c) Karel IV. Obr. 1Obr. 2 Obr. 3

JAK SE JMENUJI ? Nápověda: a) kníže Boleslav II. b) král Jan Lucemburský c) kníže Václav Od dětství mě vychovávala babička, kněžna Ludmila. Naučila mě číst a psát (za mého života to neuměla většina knížat ani králů). Když zemřel můj otec, nedosáhl jsem ještě dospělosti a vlády se ujala má matka, kněžna Drahomíra. Babička mě svou příkladnou výchovou mnohému naučila, ale má ctižádostivá matka se obávala jejího vlivu a nechala ji zavraždit. Po několika letech jsem se ujal vlády. Podporoval jsem šíření křesťanství. Abych se vyhnul neustálým válkám a zajistil mír pro svou zemi, platil jsem německému králi „poplatek“. Můj mladší bratr Boleslav velmi toužil zmocnit se vlády. Pozval mě k sobě na návštěvu do Staré Boleslavi. Bohatě mne pohostil, přátelsky jsme spolu rozmlouvali. Nic zlého netušíce jsem šel druhého dne do kostela na ranní mši..………………………… Dokonči tento příběh svými vlastními slovy.

ANO, JMENUJI SE KNÍŽE VÁCLAV. Správné řešení: c) kníže Václav Dokončení: Můj vlastní bratr mě se svou družinou zákeřně přepadl a zavraždil. Po mé smrti na knížecí stolec nastoupil tedy bratr, kníže Boleslav I. Odmítl ovšem platit německým panovníkům poplatek za mír a přivodil tak na českou zemi utrpení dlouholetých válek. Byl přezdíván „Ukrutný“.

SPOJÍŠ SPRÁVNĚ DVOJICE SOUROZENCŮ ? Doporučení: Spojuj barevně. Konstantin Václav I. Václav IV. Boleslav I. Anežka Česká Metoděj Václav Anna Jagellonská Ludvík Jagellonský Zikmund Lucemburský

SPOJÍŠ SPRÁVNĚ DVOJICE SOUROZENCŮ ? Vzpomeň si na výše jmenované sourozence, pokus se o nich krátce pohovořit. Konstantin Václav I. Václav IV. Boleslav I. Anežka Česká Metoděj Václav Anna Jagellonská Ludvík Jagellonský Zikmund Lucemburský Správné řešení:

KDO KE KOMU PATŘÍ ? Doporučení: Rodinné příslušníky spojuj barevně. Anna Jagellonská Krok Karel IV. Libuše Ludmila Ludvík Jagellonský Václav Přemysl Otakar I. Přemysl Oráč Václav I. Jan Lucemburský Anežka Česká Eliška Přemyslovna Vladislav II. Jagellonský Boleslav I.

KDO KE KOMU PATŘÍ ? Správné řešení: Anna Jagellonská Krok Karel IV. Libuše Ludmila Ludvík Jagellonský Václav Přemysl Otakar I. Přemysl Oráč Václav I. Jan Lucemburský Anežka Česká Eliška Přemyslovna Vladislav II. Jagellonský Boleslav I. Vzpomeň si na výše jmenované rodinné příslušníky. Jaké rodinné vztahy mezi jednotlivými osobami panují? Pokus se krátce o nich pohovořit.

CITACE [obr.1][obr.1]. [citace ].Dostupný na www: [citace ].Dostupný na www: [obr.2][obr.2]. [citace ].Dostupný na www: [citace ].Dostupný na www: [obr.3][obr.3]. [citace ].Dostupný na www: [citace ].Dostupný na www: