 Autor: Eva Žárová  Datum vytvoření: říjen 2011  Ročník: 8.  Vzdělávací oblast: Člověk a společnost  Vzdělávací obor: Dějepis  Tematický okruh: Osvícenský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Advertisements

K novověké filosofii 16.–17. století
PROČ SE UČÍM FYZIKU? O čem fyzika je?
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
VY_32_INOVACE_C3 – 10 Kdo jsem? © Petr Špína 2012.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 10.
Vynálezci Klikneš-li na barevné popisy obrázků, objeví se ti životopisy vynálezců a podrobné popisy jejich vynálezů.
I. Osvícenský absolutismus
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012.
2. polovina 18. století osvícenství VĚK ROZUMU.
VY_32_INOVACE_16_Parní stroj a továrny
RENESANCE A HUMANISMUS
VY_32_INOVACE_20 - VÝZNAMNÍ FYZICI
Co to je osvícenství Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
 2. polovina 18. století  člověk se má řídit spíše rozumem než vírou  má být tolerantní  smyslem života je důstojnější život na zemi  viz učivo literatury.
Osvícenství 2. pol. 18. století VY_32_INOVACE_145 pro 5. ročník ZŠ
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
století vznik kapitalistické společnosti
17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Č í slo materi á lu 3_3_D_08 Datum vytvořen í Druh učebn í ho materi á lu Prezentace.
MEZI TŘICETILETOU VÁLKOU A FRANCOUZSKOU REVOLUCÍ
skotský mechanik, vynálezce a fyzik
Počátek novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
James Watt Fyzik Matematik vynálezce.
Identifikátor materiálu: EU OPVK ICT2-4/Vl01
Dej 2 Osvícenství Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Vliv náboženství na chápání světa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Osvícenské reformy a proměny Duchovní kultura Evropy ZS 2014 Pátek, sudý, 8:45 Barbora Beňová.
Osvícenství Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3614_Osvícenství Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
OBJEVY KOLEM NÁS Elektronické učební materiály – I. stupeň Společnost 5 Autor: Mgr. Martina Durinová.
Rozvoj vědy a techniky v 17. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3610_Rozvoj_vědy_a_techniky_v_17_století.
Věda a technika v 18. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3606_Věda_a_technika_v _18_století Autor:
Odkud vzaly své jméno aneb Po kom jsou pojmenovány nejznámější fyzikální jednotky? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_1189_ROZVOJ VĚDY A TECHNIKY Téma: MANUFAKTURA,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zdroje elektrického napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/9 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
OSVÍCENSTVÍ opakování. 1. Co je to osvícenství? 2. Na co kladou osvícenci důraz?
Předpoklady přechodu k průmyslové společnosti 18.stol. Základní škola Čelákovice VY_32_INOVACE_114_Přechod k průmyslové společnosti.
Osvícenství VĚK ROZUMU.
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE V ČECHÁCH
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
MANUFAKTURY A PRVNÍ STROJE
Osvícenství v literatuře
Šablona III/2 VYNÁLEZY A OBJEVY 18. – 20. STOLETÍ Mgr
VY_32_INOVACE_D9.10 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
Průmyslová revoluce.
Filozofie osvícenství v Německu
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
OSVÍCENSTVÍ.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
K novověké filosofii 16.–17. století
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
VY_32_INOVACE_D8.16 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: leden 2012
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
VĚDECKÝ A TECHNICKÝ POKROK
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
VY_32_INOVACE_D9.16 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: červen 2012
Opakujeme dějepis na II. stupni
Manufaktury Začínají vznikat v polovině 18. století
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Název vzdělávacího materiálu Znáte je ?
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Rozvoj vědy a změny ve společnosti – konec 17. a 18. století
Osvícenství.
Manufaktury a první stroje polovina 18. století
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_24_19._století_století_páry_vynálezy_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

 Autor: Eva Žárová  Datum vytvoření: říjen 2011  Ročník: 8.  Vzdělávací oblast: Člověk a společnost  Vzdělávací obor: Dějepis  Tematický okruh: Osvícenský absolutismus  Téma : Osvícenství

 Od 2/2 18 st.  Vzniká nejdříve v Anglii a ve Francii – na začátku 18 st.  Jedná se o celoevropské hnutí.  Hlavní změna: 1) Řídit se spíše rozumem než vírou. 2)Tolerance k ostatním náboženstvím. 3) Cílem již není posmrtný život, ale důstojný život na zemi.

 Lidé se sami označovali za osvícence. Začínali novou, světlejší dobu.  Lidé začali věřit, že většina pozemských jevů se dá vysvětlit rozumem.  Doba osvícenská je dobou mnoha významných přírodovědeckých objevů.

 Do této doby lidé hledali na vše vysvětlení v Bibli.  S novým myšlením přichází odklon od Bible a lidé hledají i jiná vysvětlení.  Velké poznatky ze zámořských cest: Země není středem vesmíru. Země je kulatá.

 První vědecké rozdělení rostlinstva.  Utřídění chemických prvků.

 Pokusy s elektrickým proudem. - vzniká galvanický článek a první elektrická baterie: vynálezce A. Volta Wikimedia Commons. Alessandro Volta[online] [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons - na Commons

 Vynález hromosvodu : za vynálezce je považován Prokop Diviš. Wikimedia Commons. Lightning over Oradea Romania cropped[online] [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons - na Commonshttp://

 Isaac Newton - matematika mechanika gravitace  B. Pascal - tlak vzduchu Wikimedia Commons. GodfreyKneller-IsaacNewton- 1689[online] [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons - na Commons IsaacNewton-1689.jpg Wikimedia Commons. Blaise pascal[online] [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons - na Commons

 James Watt – vynalezl roku 1765 parní stroj.  Parní stroj nejdříve sloužil k čerpání vody z dolů. Pokusy s tažením vozů byly až později.  Bratři Montgolfierové – 1783 první létající balón.

Wikimedia Commons. James Watt by Henry Howard[online] [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons - na Commonshttp:// ward.jpg Wikimedia Commons. SwanningtonEngine 01[online] [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons - na Commonshttp://

 Několik myslitelů se rozhodlo, že sepíší všechny lidské vědomosti do jednoho díla.  Patřil mezi ně Diderot, Holbach, Helvétius a d´Alambert.  Mezi léty 1751 – 1772 vydávali nejdříve zakázanou Encyklopedii aneb Racionální slovník věd, umění a řemesel.

Parní stroj bratři Montgolfierové Encyklopedie Isaac Newton Hromosvod B. Pascal Elektrická baterie Diderot Tlak vzduch James Watt Gravitace Prokop Diviš Létající balón A. Volta