Stavba látek Základy elektrotechniky 1 Stavba látek Ing. Jaroslav Bernkopf.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
Advertisements

Elektřina.
Chemické reakce III. díl
PROCVIČOVÁNÍ spustíte klávesou F5
Elektrický proud.
Nauka o elektrických vlastnostech těles
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Elektrický náboj Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Elektrický obvod I..
V okolí nabitého tělesa se projevují silové účinky tohoto pole.
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Složení a vlastnosti látek a jejich částic
Chemické reakce IV. díl Energie chemické vazby, exotermické
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Model atomu.
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI.
CHEMICKÁ VAZBA.
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
9. ročník Polovodiče Polovodiče typu P a N.
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
1 ÚVOD.
Stavba atomu.
Elektrická energie.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Elektrické vodiče a izolanty
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
27.1 Elektrické vlastnosti látek Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika Autor: Markéta.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_ELEKTRICKÝ.
Fyzika Vodiče a nevodiče.
Elektrické vlastnosti II.
Elektrické pole Z čeho jsou složeny látky Jaké druhy látek znáš
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_STAVBA.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_ELEKTRICKÝ.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Elektrický odpor VY_30_INOVACE_ELE_727
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 1. část Elektrické pole
Stavba látek.
ELEKTRONIKA Vodivost polovodiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Model atomu.
Obor: Elektrikář Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Částicové složení látek
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Model atomu.
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Stavba atomu.
Základní pojmy fyziky atomu
Hmota Částice Interakce
Elektrické vlastnosti látek
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI.
Jak se atomy spojují.
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
FYZIKA 2.B 4. hodina.
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Transkript prezentace:

Stavba látek Základy elektrotechniky 1 Stavba látek Ing. Jaroslav Bernkopf

Látky se skládají z molekul. Molekuly se skládají z atomů. Atomy se skládají z protonů (kladné) elektronů (záporné) neutronů (neutrální) Stavba látek Základy elektrotechniky 2 Elektrony Protony Atom vodíku má 1 proton 1 elektron Atom kyslíku má 8 protonů 8 elektronů

Stavba látek Základy elektrotechniky 3 Kyslík je tam nemá, má tam jen 8 – 2 = 6 elektronů. Druhá dráha kyslíku není spokojená, chce víc. Přitáhne si dva atomy vodíku a každému ukradne 1 elektron. Druhá dráha kyslíku teď má svoje maximum = 8 elektronů a je spokojená. A drží to pohromadě, vznikla molekula vody. První dráha od jádra může mít až dva elektrony. Kyslík je tam má. Jeho první dráha je spokojená. Druhá dráha od jádra může a chce mít až 8 elektronů.

Stavba látek Základy elektrotechniky 4 Původně neutrální atomy vodíku přišly o svoje elektrony, jsou teď navenek kladné. Původně neutrální atom kyslíku získal 2 elektrony navíc, je teď navenek záporný.

Stavba látek Základy elektrotechniky 5 Záporný (kyslíkový) konec molekuly vody si elektrostaticky přitáhne kladný (vodíkový) konec jiné molekuly. Takto spolu molekuly vody drží pohromadě. Že jsou molekuly vody do sebe tak dobře vzájemně zaklesnuté, je těžké je rozkmitat, neboli zahřát. Proto k zahřátí vody je zapotřebí mnohem více tepla, než k zahřátí stejného množství jiné látky. Proto stojí mnoho energie roztrhnout molekuly vody od sebe a udělat z nich páru.

Stavba látek Základy elektrotechniky 6 Elektron je k jádru vázán silou tím menší, čím je jeho dráha dále od jádra je ve vnější dráze méně elektronů Kovy mají mnoho elektronů celkem, málo ve vnější dráze. Proto se jejich vnější elektrony ochotně oddělí od atomu, nechají se strhnout elektrickým polem a vedou proud.

Stavba látek Základy elektrotechniky 7 Měď, stříbro, zlato mají ve vnější dráze jen jediný elektron. Proto tak dobře vedou proud.

Stavba látek Základy elektrotechniky 8 Izolanty nemají žádné volné elektrony, proto nevedou proud. Příklad: V molekule vodíku H 2 si oba atomy vzájemně půjčují svoje elektrony. Každý z obou atomů má pocit, že má ve své první dráze plný počet elektronů, tj. dva. Celá soustava je stabilní, žádný volný elektron. Molekula H 2 nemá důvod někomu svoje elektrony půjčovat. Proto vodík H 2 nevede proud.

Stavba látek Základy elektrotechniky 9 Vnitřní struktura jiných izolantů, např. plastů, je neskonale složitější. Opět ale to samé: žádné volné elektrony, proto nevedou proud. Polytetrafluoroethylene = PTFE = Teflon

Stavba látek Základy elektrotechniky 10 Ani voda nemá volné elektrony. Všechny vnější elektrony molekuly vody H 2 O jsou zaměstnané obíháním mezi kyslíkem a dvěma vodíky. Nemohou se uvolnit a vést proud. Proto i čistá voda je izolant.