Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Cvičení paměti Zapamatování si jmen.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co je to uživatelské menu? Ve WinBase si můžeme ke každé aplikaci vytvořit vlastní menu, které po otevření nahradí standardní menu WinBase. Toto uživatelské.
Advertisements

TEST FOTOGRAFICKÉ PAMĚTI 1 (001)
TEST FOTOGRAFICKÉ PAMĚTI (003) Vyzkoušejte si Vaše schopnosti fotografické paměti a postřehu.
Instrukce: Vítejte! Pokud si přejete naučit se kreslit králíčka Ryzyho ( ohnivě zbarvený králíček na obálce knihy), teď máte příležitost! Potřeby: Stačí.
Prostor pro pokročilé vzdělávání vzdělanější, kvalitnější a také úspěšnější absolvent Cíl Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
VODA Praha – město našeho života
Vymezení, funkce, zdroje
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
Proměnná typu "pole" Mezi proměnné typu "pole" patří všechny superglobální proměnné. Mezi proměnné typu "pole" patří všechny superglobální proměnné. To.
Zdravení – - podávání.
Svahová 2010 „Dokonalá parta“. Svahová je krásná trochu větší vesnice. Leží v Krušných horách, asi 20 kilometrů od Chomutova.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
VY_32_INOVACE_PSYPS12960ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Robo Portrét Tento program umí vytvořit Vaši obrazovou podobiznu podle Vašich údajů a přání.
Paměť je schopnost centrální nervové soustavy uchovávat a používat informace o předchozích zkušenostech je základem všech duševních procesů, vlastností,
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Psaní a editace textu Jindřich Terč.
Jaroslav Švec Ondra Horský Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Seminář město v dějinách Aktivita č. 1 Královské vinohrady
MYŠLENKOVÉ MAPY ÚVOD A PRÁCE S NIMI MODUL KURZU PRÁCE S INFORMACEMI
Dejvice Matěj Volf Seminář Město v dějinách Aktivita č. 1 Praha – město našeho života Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/36097, podpořený Evropským sociálním fondem.
TECHNICKÉ KRESLENÍ Pravoúhlé promítání 6. cvičení[1]
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Střední zdravotnická škola Mostecká Tábor DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
TECHNICKÉ KRESLENÍ Pravoúhlé promítání 10. cvičení[1]
MNEMOTECHNIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY PAMĚŤ.
DUM I. / 13. pohlednice Bc. Zdeněk Klíma. Pohlednice.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Diagnostika paměti, metody zlepšování paměti Seminář 3 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.
První světová válka ( ) změnila světový vývoj v módě.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY MYŠLENOVÉ MAPY a jejich využití při.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Geopolitické souvislosti krize v oblasti.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 05 – Paměť a učení NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
DRUHY PAMĚTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Teorie výuky portrétu.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Globální svět – světová potravinová.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Spalovací motory Ing. Jan Hromádko, Ph.D. Témata cvičení.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Číselné soustavy.
Demence. Slovo demence pochází z latinského „demens“: „de“- mimo „mens“ – duch Ten kdo ztratil ducha, duši.
VLK OBECNÝ Tereza Mičkova 8.A. OBSAH Zařazení Jak vypadá ? (obecné informace) Rozdíly mezi psem a vlkem Zajímavostí Obrázky Zdroje.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Svatava Mlčochová Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSPV K Stupeň.
Hudba: Floyd Cramer – Unchained melody Nepřítel zabírá v naší hlavě víc místa, než přítel v našem srdci.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Paměť DUM_18. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE.
Jak si zapamatováváme a jak zapomínáme?. Paměť Paměť je schopnost přijímat, držet a znovu oživovat minulé vjemy. Znamená to uchování informace o podnětu,
Kartézský součin Binární relace
doplňující materiál ke 2. lekci učebnice Raduga po-novomu I
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
CHAREKTERISTIKA Obrázky a náměty slohových cvičení
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
VY_32_INOVACE_pszczolka_ Registry – paralelní, sériový
Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova k
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
Paměť a soustředění.
Nerovnice Ekvivalentní úpravy - 1..
První světová válka ( ) změnila světový vývoj v módě.
HYGIENA A LÍČENÍ Hygiena byla samozřejmostí.
Pozornost a paměť.
Transkript prezentace:

Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Cvičení paměti Zapamatování si jmen

Paměť je schopnost uchovávat a používat informace. Jde o proces vštěpování (kódování), uchovávání (retence) a vybavování (reprodukce) zkušenosti.

Zapamatujte si jméno ke každému obličeji V prvním kroku přemýšlíme, co by nám mohlo sloužit jako „háček“ Vypadá to složitě, ale je to velmi jednoduché Lze najednou s jistotou rozeznat až padesát osob

1.mladá žena s amuletemamulet 2.muž s kníremknír 3.paní s úsměvemúsměv 4.muž s brýlemibrýle 5.žena s kudrnatými vlasykudrny 6.muž s třídenním strništěmstrniště 7.muž s nápadným krkemkrk 8.muž s důlky ve tváříchdůlky

9.žena s dlouhými vlasydlouhé vlasy 10.muž se strakatou košilístrakatá košile 11.muž s plnovousemplnovous 12.muž s kníremknír 13.žena s ofinouofina 14.muž s magickým pohledem magický pohled 15.muž s lesknoucími se brýlemilesklé brýle

Poznámky knír byl zvolen dvakrát, přesto náš mozek je schopen rozlišovat mezi oběmaknír byl zvolen dvakrát, přesto náš mozek je schopen rozlišovat mezi oběma můžeme použít i oblečení, pokud si jméno dnes uložíme do dlouhodobé paměti, příště se nám vybaví i v jiném šatstvumůžeme použít i oblečení, pokud si jméno dnes uložíme do dlouhodobé paměti, příště se nám vybaví i v jiném šatstvu znovu si prolistujeme obličeje a koukneme se na své „háčky“znovu si prolistujeme obličeje a koukneme se na své „háčky“

amuletAnna StarůstkováamuletAnna Starůstková na amuletu je starší pán menšího vzrůstu knírJan LatochaknírJan Latocha v kníru láteří ochotník úsměvZuzana MístováúsměvZuzana Místová s úsměvem říká svému psu „místo“ brýlePetr KupkabrýlePetr Kupka na jeho brýlích je kupka sena kudrnyMarkéta KromerovákudrnyMarkéta Kromerová kudrnatá holka kropí vlnu merino

strništěRudolf JonášstrništěRudolf Jonáš ve strništi cvičí jogín našeho psa krkOta DlouhýkrkOta Dlouhý muž s dlouhým krkem důlkyOndřej HrankadůlkyOndřej Hranka má hranatý kamínek ve tváři dlouhé vlasyAneta Vypletovádlouhé vlasyAneta Vypletová žena s dlouhými vlasy má vyrážku na pleti strakatá košileDaniel Horákstrakatá košileDaniel Horák na strakaté košili je hora

plnovousTheodor BrakplnovousTheodor Brak pod vousy si čte brak knírKarel NorysknírKarel Norys do kníru se mu noří rys ofinaKateřina HartmannováofinaKateřina Hartmannová ofinu si utírá toaletním papírem magický pohledLeopold Kunzmagický pohledLeopold Kunz magickým pohledem i kunu uzemnil lesklé brýleRoman Pěnkavalesklé brýleRoman Pěnkava lesknoucích se brýlí se lekla pěnkava a uletěla

Zapamatování křestních jmen obecně jednodušší, jsou kratší, výraznější a není jich tolikobecně jednodušší, jsou kratší, výraznější a není jich tolik postupujeme jako u příjmení, zapamatujeme si obrázekpostupujeme jako u příjmení, zapamatujeme si obrázek nejlepší je zapamatovat si seznam běžných křestních jmen, abychom pokaždé nemuseli vymýšlet nový obrázeknejlepší je zapamatovat si seznam běžných křestních jmen, abychom pokaždé nemuseli vymýšlet nový obrázek když doplňujeme k příjmení křestní jméno, vždy až na konec příběhu, aby se neporušilo spojeníkdyž doplňujeme k příjmení křestní jméno, vždy až na konec příběhu, aby se neporušilo spojení

Doplníme příběh amuletAnna StarůstkováamuletAnna Starůstková na amuletu je starší pán menšího vzrůstu a má na hlavě ananas knírJan LatochaknírJan Latocha v kníru láteří ochotník hrající Jana Žižku úsměvZuzana MístováúsměvZuzana Místová s úsměvem říká svému psu „místo“ a pes zuby zakousne nanuk brýlePetr KupkabrýlePetr Kupka na jeho brýlích je kupka sena a petržele kudrnyMarkéta KromerovákudrnyMarkéta Kromerová kudrnatá holka kropí vlnu merino ale marně

strništěRudolf JonášstrništěRudolf Jonáš ve strništi cvičí jogín našeho psa rudou fajfkou krkOta DlouhýkrkOta Dlouhý muž s dlouhým krkem ó tak dlouhým důlkyOndřej HrankadůlkyOndřej Hranka má hranatý kamínek ve tváři a on ho odřel dlouhé vlasyAneta Vypletovádlouhé vlasyAneta Vypletová žena s dlouhými vlasy má vyrážku na pleti a netají se tím strakatá košileDaniel Horákstrakatá košileDaniel Horák na strakaté košili je hora s daňkem

plnovousTheodor BrakplnovousTheodor Brak pod vousy si čte brak a voní deodorantem knírKarel NorysknírKarel Norys do kníru se mu noří rys a kryje se ofinaKateřina HartmannováofinaKateřina Hartmannová ofinu si utírá toaletním papírem a katovi se řine pot z čela magický pohledLeopold Kunzmagický pohledLeopold Kunz magickým pohledem i kunu uzemnil ta leze opodál lesklé brýleRoman Pěnkavalesklé brýleRoman Pěnkava lesknoucích se brýlí se lekla pěnkava a uletěla do Říma

lze samozřejmě přiřadit jméno k někomu známému, který má jméno stejnélze samozřejmě přiřadit jméno k někomu známému, který má jméno stejné někdy se může stát, že při přiřazování přiřadíte úplně jiné jméno díky představě – tak se zasmějete, opravíte a jdete dálněkdy se může stát, že při přiřazování přiřadíte úplně jiné jméno díky představě – tak se zasmějete, opravíte a jdete dál

Další trénink vymýšlet lidem v restauraci jménavymýšlet lidem v restauraci jména denně si zapamatovat deset jmendenně si zapamatovat deset jmen např. členové jedné stranynapř. členové jedné strany lze si „háčky“ kreslit pomocí obrázkůlze si „háčky“ kreslit pomocí obrázků před schůzí si napsat jména účastníkůpřed schůzí si napsat jména účastníků opakovat si tři dny, kdy slyšíte příjmení, můžete dodat křestní jméno, pozitivní vliv na účastníkyopakovat si tři dny, kdy slyšíte příjmení, můžete dodat křestní jméno, pozitivní vliv na účastníky

Pokud jste na večírku a představování jde rychle, že nezachytíte nic, zeptáte se někoho, kdo je zná, na čtyři jména, postupně si je zapamatujete či přikreslíte na papír obrázky, za chvíli na další tři, pak dál až nakonec znáte všechny.Pokud jste na večírku a představování jde rychle, že nezachytíte nic, zeptáte se někoho, kdo je zná, na čtyři jména, postupně si je zapamatujete či přikreslíte na papír obrázky, za chvíli na další tři, pak dál až nakonec znáte všechny.

Použité zdroje a literatura Staub, Gregor: Cvičení paměti, Computer Press psychologie%29 Obrázky:

Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu OBZORY Autor: Ing. Eva Soukupová Předmět: Rozvoj osobnosti Datum: