SULFIDY /po výkladu si zapiš do sešitu/ hospodářsky významné suroviny/rudy/ vznikají krystalizací z horkých vodních roztoků v puklinách hornin nazýváme.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opakování učiva o nerostech I. část
Advertisements

Sulfidy I. Autor: Mgr. Marian Solčanský
MINERÁLY A HORNINY ÚVOD.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
SULFIDY Mgr. Helena Tlapáková.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Minerály Prvky nekovové Uhlík C – dvě podoby.
Mineralogický systém Sulfidy (sirníky)
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Škola:. Základní škola Kladruby
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Sulfidy Dvouprvkové sloučeniny síry (S) s jiným prvkem
Systematická mineralogie Sulfidy
SULFIDY Ec.
nejdůležitější minerály
PRVKY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Nerostné suroviny Zemská kůra je zdrojem minerálů a hornin Pokud je průmyslově využitelné,označujeme je jako nerostné suroviny Minerály jsou ovšem často.
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Sulfidy Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Šablony GEOLOGIE 11. Sulfidy
Horniny Filip Bordovský.
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
zpracoval: Michal Kuča
Minerály Sulfidy.
Př_135_Mineralogie_Využití nerostů Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
- bez kyslíkaté sloučeniny síry s kovy- většinou mají kovový vzhled - při zvětrávání se lehce mění na oxidy a sírany.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Tento projekt je spolufinancován z Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost.
KOVY II MĚĎ, ZINEK, OLOVO, CÍN. latinský název Cuprum značka Cu vlastnosti: červenohnědý kov, velká hustota, malá tvrdost, na vzduchu stálý, výborný vodič.
SULFIDY. SULFID OLOVNATÝ ● Krystalická látka ● Ocelově šedá barva, intenzivní kovový lesk ● V přírodě se vyskytuje jako minerál GALENIT ● Základní surovina.
Halogenidy, sulfidy Mineralogie vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
 Sulfidy jsou dvouprvkové sloučeniny síry s jiným prvkem, nejčastěji kovem (nebo polokovem).  Atom síry má v sulfidech vždy oxidační číslo  -II MS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_19_Sulfidy Téma: Chemie.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Minerály – přehled Použité zdroje a materiály.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Název sady materiálů: Přírodopis 9 Název materiálu: VY_32_INOVACE_Př_9_1802_Přehled_nerostů_II._ sulfidy_oxidy Autor: RNDr. Josef Snopek Anotace: projekce.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 144_Kovové nerosty TEMA: Neživá.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Hydrosféra – test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
OXIDY - KŘEMEN (po výkladu si zapiš do sešitu) chem. značka: SiO 2 fyzikální vlastnosti: tvrdost: 7 hustota: 2,6 g/cm 3 nejběžnější nerost v přírodě krystaluje.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití sulfidů TÉMATICKÝ CELEK: Anorganické.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_13_10 SULFIDY.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Skupiny nerostů: 2. Halogenidy 3. Sulfidy Přírodopis 9. třída.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mineralogický systém III. Sulfidy
3)Sulfidy a 4)oxidy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Pyrit FeS2 Sulfidy FeS2 Autor: Mgr.Vlasta Hrušová.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
OXIDY – sloučeniny prvků s kyslíkem v různém poměru
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Těžební průmysl AUTOR: Mgr. Aleš Skála
VY_32_INOVACE_P9-002 MINERALOGIE 2 - SULFIDY Název školy
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Autor Mgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník
Porovnej vlastnosti těchto nerostů podle tabulky v učebnici a pokus se zjistit, v čem spočívá rozdílnost jejich fyzikálních vlastností/ soustřeď se na.
UHLIČITANY / po výkladu si zapiš údaje do sešitu/
FOSFOREČNANY (po výkladu si zapiš do sešitu)
Základní škola Rosice, okres Chrudim
MINERÁLY SULFIDY.
Transkript prezentace:

SULFIDY /po výkladu si zapiš do sešitu/ hospodářsky významné suroviny/rudy/ vznikají krystalizací z horkých vodních roztoků v puklinách hornin nazýváme je nerosty rudných žil

Úkol: Vyhledej údaje o nerostech v učebnici /str.24 – 25/, přidej svoje znalosti z běžného života a zapiš do sešitu. / Žáci mohou zapisovat pomocí programu AktivInspire./ PYRIT CHEM.ZNAČKA: ZAJÍMAVOST:

ŘEŠENÍ PYRIT CHEM.ZNAČKA: FeS 2 ZAJÍMAVOST: výskyt v uhlí jako „kočičí zlato“, při spalování uhlí vznikají oxidy síry/kyselé deště/

CHALKOPYRIT (obr. učebnice) CHEM.ZNAČKA: POUŽITÍ MĚDI: ZAJÍMAVOST:

CHALKOPYRIT CHEM.ZNAČKA: CuFeS 2 POUŽITÍ MĚDI: měděné plechy, elektrotechnický průmysl ZAJÍMAVOST: při oxidaci v přírodě se mění na limonit a azurit/drahý kámen/

GALENIT (obr. učebnice) CHEM.ZNAČKA: FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI: Barva: Hustota: POUŽITÍ OLOVA: ZAJÍMAVOST:

GALENIT CHEM.ZNAČKA: PbS FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI: Barva: stříbřitě šedá Hustota: 7,5 g/cm 3 POUŽITÍ OLOVA: štíty proti radioaktivitě, olůvka, střelivo, akumulátory, trubky, barvy, polygrafický průmysl ZAJÍMAVOST: obsahuje 4% stříbra, které se z galenitu dobývá

SFALERIT( obr. učebnice) CHEM.ZNAČKA: POUŽITÍ ZINKU: ZAJÍMAVOST:

SFALERIT CHEM.ZNAČKA: ZnS POUŽITÍ ZINKU: plechy proti korozi, běloba, zinkové masti, mosaz, bronz ZAJÍMAVOST: součást enzymů, v dýňových semenech

HÁDANKA Podle popisu zkus uhodnout, o jaký sulfid se jedná/použij učebnici/. Minerál má poměrně vysokou hustotu, je to rudný nerost a v minulosti v Babylonu a v Římě byl hlavní surovinou k získávání rudy na nádoby na vodu a vázy.

Minerál je GALENIT, Babyloňané a Římané z něj získávali olovo, které používali na výrobu nádob na vodu, na olověné vázy a potrubí.

ZDROJE: učebnice: ŠVECOVÁ, Milada a Dobroslav MATĚJKA. Přírodopis 9: učebnice : pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2007, 128 s. ISBN obrázky: Wikipedie: pyrit. Wikipedie: pyrit [online] [cit ]. Dostupné z: _crystals.JPG Wikipedie: galenit. Wikipedie: galenit [online] [cit ]. Dostupné z: 1.jpg