Clo a celní politika. Celní politika je součástí zahraničně-obchodní politiky státu kontroluje a eviduje oběh zboží s cizinou chrání ekonomické zájmy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_252_TÉMA_Daň z přidané hodnoty Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Společné a koordinované politiky Mgr. Oldřich Hájek.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Určeno pro: žáky 2.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Ekonomika Téma: Centrální banka Jméno.
Celní správa České republiky Činnost Celní správy ČR při uplatňování mezinárodních sankci.
Seminář 4. – hotel Podlesí DAŇOVÝ SYSTÉM ČR Ing. Irena Kemény Inovativní pedagogické metody v odborném vzdělávání CZ.1.07/1.3.12/
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Daně Co si myslíš o daních ty? Je v pořádku, že existují?
Konkurence schopnost českého zemědělství se stále snižuje Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_96 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Krajská správa ČSÚ v Plzni | Slovanská alej 36, Plzeň | Miloslav Chlad CIZINCI V ČR A PLZEŇSKÉM KRAJI Tisková konference, Plzeň,
Zahraniční obchod I. Obchodování s jinými zeměmi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického.
Sortiment a označování zboží Zbožíznalství 1. ročník.
FINANČNÍ GRAMOTNOST CENA. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z vína. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Daň z přidané hodnoty. DPH: plátce a poplatník DPH Obsažena v ceně zboží a služeb – není placena jako samostatná částka DPH Obsažena v ceně zboží a služeb.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Společná obchodní politika Mgr. Oldřich Hájek. Obecná charakteristika SOP: Obecná charakteristika SOP: 7% populace, 24% světového produktu, 21% světového.
Hospodářská politika. Hospodářskou politikou rozumíme opatření státu, kterými realizuje své sociální a hospodářské funkce.
Zahraniční obchod Vývozní operace. Obsah výkladu 1. Vývozní operace 2. Příprava vývozní operace 1. Průzkum trhu 2. Získávání zákazníků 3. Předběžná kalkulace.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z piva. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Celní právo Dana Šramková 19 září CLO: Pojem Charakteristika: Povinná platba sui generis Stanovená právními předpisy Vybírána v přímé souvislosti.
FINANČNÍ GRAMOTNOST POPIS FUNKCÍ CENTRÁLNÍ BANKY.
Č ESKÁ NÁRODNÍ BANKA Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.17.
WTO – HLAVNÍ AKTÉR SVĚTOVÉHO OBCHODU
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Spotřební a energetické daně
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Pojem přeměna obchodní společnosti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Dějiny daňových teorií
Státní organizace.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Obsah veřejných rozpočtů I
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VY_62_INOVACE_ – Monetární politika Autor Ing. Hana Sůvová
Ekonomika– národní hospodářství
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Daň z příjmů právnických osob
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Makroekonomie E 7 - otázky.
SPOLEČNÁ TISKOVÁ KONFERENCE Národní protidrogové centrály SKPV PČR, Celního ředitelství Plzeň, České obchodní inspekce a zástupce Celní správy SRN.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Katedra finančního práva a národního hospodářství
Daňové doklady DPH se vyčísluje na daňových dokladech vystavovaných podle § 26 – 35 ZDPH a následně též podle § 42 – 46a a 49 – 50 ZDPH (opravy), Daňové.
Daňové doklady Správnost DPH se prokazuje pomocí daňových dokladů vystavovaných podle § 26 – 35a ZDPH a následně též podle § 45 – 46 ZDPH (opravy), Daňové.
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Vliv reklamy na společnost
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-4)
Název projektu: Moderní škola
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Daňové doklady DPH se vyčísluje na daňových dokladech vystavovaných podle § 26 – 35 ZDPH a následně též podle § 42 – 46a a 49 – 50 ZDPH (opravy), Daňové.
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
Spotřební a energetické daně
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Základy účetnictví změny rozvahových položek
-v tržním hospodářství zaujímá klíčovou pozici
© 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu
CLA – CELNÍ KODEX UNIE, celní zákon č. 242/2016 Sb.
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Clo a celní politika

Celní politika je součástí zahraničně-obchodní politiky státu kontroluje a eviduje oběh zboží s cizinou chrání ekonomické zájmy státu vyměřuje a vybírá clo Clo je částka, kterou stát vybírá ze zboží při přechodu přes hranice.

Funkce cla 1. Fiskální funkce: příjem do státního rozpočtu 2. Obchodně politická a cenotvorná funkce jeden z nástrojů hospodářské politiky státu i EU zvyšuje cenu dováženého zboží, tím chrání domácí výrobce před konkurencí u dovozového zboží se clo započítává do prodejní ceny.

Druhy cla dovozní clo na zahraniční zboží při dovozu mimo EU vývozní clo není používáno, protože potřebujeme vývoz z naší země podporovat (zhoršuje konkurenceschopnost vývozu) vyrovnávací clo zvláštní clo vybírané za účelem vyrovnání subvence (dovážíme-li dotované výrobky ze zemí mimo EU, aby nebyl poškozen náš trh a naši dodavatelé)

Druhy cla odvetné clo může být přechodně nařízeno při hospodářské odvetě na zboží dovážené z nečlenských států, které nás diskriminují v hospodářských vztazích antidumpingové clo ochrana před dovozem zboží s velmi nízkou cenou pod výrobními náklady. Toto clo je výjimečné opatření povolené na základě antidumpingového řízení.

Zboží podléhající clu dovoznímu clu podléhá veškeré dovážené zboží z nečlenských zemí s výjimkou toho, které je v celním sazebníku výslovně označeno jako zboží bez cla na zboží podléhajícímu clu se musí vyplnit formulář jednotné celní deklarace (JCD) clo vybírají celní úřady spolu s daní přidané hodnoty a spotřební daní, pokud je zboží uvalena clo je vyměřováno z celní hodnoty, kterou prokazujeme příslušnými doklady pro reexport je vhodné uložit zboží do celního skladu, kde se nachází zboží bez cla

Výpočet cla stanovuje se % z celní hodnoty (hodnoty zboží), dle celního sazebníku má stanovenou pevnou sazbu na jednotku množství (míra, váha, ks) Celní hodnota Základ pro vyměření cla Částka uvedená na faktuře (bez DPH) x platný kurz (podle kurzovního lístku) Zaokrouhluje na celé koruny nahoru Celní sazebník Je jednotný pro všechny státy EU, který obsahuje všechny druhy dováženého zboží a jejich celní sazby (% cla z celní hodnoty)

Struktura celních orgánů Nejvyšším orgánem celní správy v ČR je generální ředitelství cel v Praze, které je přímo podřízeno Ministerstvu financí České republiky. Schéma celních orgánů ČR: ministerstvo financí generální ředitelství cel celní ředitelství celní úřady

Historie cel Nejdůležitější organizací je GATT (všeobecná dohoda o clech a obchodu), jejímž hlavním cílem je odbourávání překážek světového obchodu.

Historie cel GATT nejdůležitější mezinárodní organizace vznikla v roce 1947 a v současnosti má 135 členských zemí ČR byla přijata 1993 cílem je odbourávání překážek světového obchodu 1995 přeměněna na WTO WTO světová obchodní organizace jejím nejvyšším orgánem je konference ministrů členských zemí schází se každé dva roky v mezidobí tuto organizaci řídí a reprezentuje Generální rada