ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9. ročník III2-11-19.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Upozorněte na nebezpečí kamarády, známé a rodiče
Advertisements

Sportovní úrazy MUDr. Jana Picmausová.
DUM č.65 První pomoc při bodnutí a kousnutí
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Krev ve stolici Hanka Tesková.
Šíření infekcí.
Viry.
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Středoevropská klíšťová encefalitida
Řád:Sekáči zadeček přisedá k hlavohrudi celou šíří (vypadá jako jeden kus) kráčivé končetiny – velmi dlouhé schopnost odvrhnutí končetiny=autotomie nestavějí.
Roztoči (Acarina) HaBr.
Pavoukovci Mgr. Helena Roubalová
REPRODUKCE VIRŮ.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Klíště obecné.
Číslo v digitálním archivu školy
-novogotický zámek Libereckém kraji -také obec v Libereckém kraji.
Problémy tropických oblastí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Největší,nejošklivější,smrtelné nemoce
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.14 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Poranění zvířaty Typ: DUM - výkladový Předmět: TVZ Ročník:
INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ.
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Rulík zlomocný v listnatých, smíšených i jehličnatých lesích.
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
Vši (Anoplura), Všenky (Mallophaga)
Bezobratlí živočichové Kmen členovci Třída pavoukovci.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
-morbili, measles Ivona Jurčová
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
Roztoči Klíšťata.
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
Klíště Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál.
…a jak Nemoc… jí předcházet Lenka Dvořáková.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Světový den zdraví 2014 Nemoci přenášené vektory - prevence MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. náměstek pro ochranu a podporu veřejného zdraví a hlavní hygienik.
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Péče o dítě s infekčním onemocněním Mgr. Marcela Křiváková Ph.D. SZŠ Jaselská, Brno.
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
Přenosné choroby, prevence. Přenos-Infikace… - Je přenos nemoci z infikovaného hostitele (jednotlivce nebo skupiny na jednotlivce nebo skupinu)bez ohledu.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_211 AutorMgr. Romana Rybiařová.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR:Mgr. Ivana Banasinská NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ČAS3 TEMA: Pedikuloza - vši Září 2012.
Viry VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis KLÍČOVÁ.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
1 SpirochétySpirochéty Borrelia, Treponema, Leptospira.
PRVNÍ POMOC PŘI NEČEKANÝCH UDÁLOSTECH V PŘÍRODĚ I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Členovci. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky řádu roztočů klíčová slova : klíště obecné, encefalitida, borrelióza autor: Kamila.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Lymská borelióza.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9
Tetanus Natálie Prokopová.
Členovci - Pavoukovci  Pavouci Př. křižák obecný.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Pavoukovci Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_27_Roztoči
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Vakcinace proti klíšťové meningoencefalitidě
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III

První pomoc Klíště Mgr. Vilém Nejezchleb

KLÍŠTĚ Klíště obecné se řadí mezi roztoče. Nejvyšší aktivita klíšťat je koncem jara a začátkem podzimu u vodních toků, v listnatých a smíšených lesích s bylinnou vegetací a v nadmořských výškách do 700 metrů nad mořem. Prevencí přisátí klíštěte je používání repelentu.

KLÍŠTĚ Klíšťata při sáni krve zavrtávají část svého těla do kůže, na které parazituji, proto je třeba vytahovat je velmi opatrně Klíště je přenašečem viru nebezpečných chorob, zejména klíšťové encefalitidy a lymské boreliózy Po návratu z lesa nebo louky, je třeba pečlivě zkontrolovat pokožku těla včetně vlasové časti Riziko kontaminace a infekce hrozí i při odstraňovaní klíšťat ze psů a koček.

KLÍŠTĚ – První pomoc Odstraňte klíště vykýváním pinzetou, méně vhodnou alternativou je potření mastným krémem a vyčkání, až klíště odpadne. Klíště musí být vždy odstraněno celé! Důkladně vydezinfikujte místo přisátí klíštěte Na přisáté klíště přiložte vatu namočenou např. v Jodisolu(pozor na alerg.) nebo jodové tinktuře, což zabezpečí jak dezinfekci rány, tak usmrcení klíštěte. V případě, že nebylo klíště odstraněno zcela, pokuste se odstranit jeho zbytky (např. jehlou) nebo vyhledejte chirurgickou ambulanci k jeho odstranění.

KLÍŠTĚ – První pomoc nejvhodnějším nástrojem k odstranění klíštěte je speciální pinzeta (ke koupi v lékárnách), kterou lze klíště bez mačkání uchopit těsně u kůže a zvolna vytáhnout je možné jej také vytáhnout pomalým krouživým pohybem proti směru hodinových ručiček klíště bychom v žádném případě neměli mačkat nebo propichovat, protože by mohlo dojít k bakteriální infekci

KLÍŠTĚ – První pomoc Likvidaci vytaženého klíštěte provádějte ponořením do výše uvedených dezinfekčních roztoků a poté spláchnutím Klíště by se nemělo pálit ani rozmačkávat Postižené místo (končetinu) je třeba ponechat v klidu. Místo po klíštěti sledujte.

KLÍŠTĚ – První pomoc Pokud se objeví výrazné zvětšující se zarudnutí kůže nebo chřipkovité příznaky (horečka, bolesti hlavy, celková slabost), ihned vyhledejte lékaře a informujte jej a nálezu klíštěte. Pokud klíště nelze vytáhnout nebo pokud zůstane část klíštěte v ráně, je třeba navštívit lékaře.

KLÍŠTĚ - zajímavosti Lymeská borelióza Jde o bakteriální infekci přenášenou klíšťaty, mouchou nebo komárem – rezervoárem jsou ptáci a malí savci. Časné příznaky (za 1–2 týdny): zarudnutí průměru minimálně 5 cm, případně se šířící, s vyblednutím uprostřed – tzv. migrující erytém, bolest a svědění v místě přisátí, bolest hlavy, kloubů, horečka. Klíšťová encefalitida Infekční virové onemocnění, nákaza je možná i přes mléko dobytka, na němž bylo infekční klíště přisáto. První příznaky (za 1 – 2 týdny) : horečka, malátnost, nechutenství, bolesti hlavy, zad, kloubů, zánět dýchacích cest. Prevencí je očkování.