Stárnutí populace v České republice, její dlouhodobé ekonomické důsledky a možnosti řešení Pracovní skupina při Výboru pro sociální politiku PS PČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Advertisements

Nezaměstnanost.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Projekt transformace psychiatrických léčeben MUDr. O. Pěč, Mgr. B. Wenigová Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví.
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Strategie AGE MANAGEMENTu v české republice
Domácí péče Home care.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva NKS 2008.
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Lucie Bankovská Motlová
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
DLOUHODOBÁ PÉČE V ČR Současnost a budoucnost Jana Hnyková poslankyně PSP ČR členka Výboru pro zdravotnictví a Výboru pro sociální politiku.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Podmínky pro rozvoj integrovaných sociálních a zdravotních služeb v obcích 17. dubna 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
BEZPEČNÉ UŽÍVÁNÍ LÉKŮ PharmDr. Lubomír Chudoba Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny PČR 9. června 2015.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Analýza poskytovatelů sociálních služeb na území Ústeckého kraje s důrazem na problematiku související s absorpční kapacitou prostředků EU jako součást.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Kateřina Janovská.  Populace stárne  Rodí se málo dětí  Staří lidé žijí déle  Muži umírají dřív  „ Musím déle pracovat“  „Nebude na důchody“  „Bude.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Realizace politiky přípravy na stárnutí Národní akční plán podporující pozitivní stárnutí pro období let 2013 až 2017 (Aktualizovaná verze k )
SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „Pořízení NIS a virtualizace desktopů do Rehabilitačního ústavu Hrabyně “ realizovaném v letech 2012 až 2015 Rehabilitačním ústavem.
SYSTÉM psychosociální intervenční služby „SPIS“ k zajištění úkolů ochrany obyvatelstva a krizové připravenosti zdravotnictví v České republice. Porada.
Zdravotnické systémy - 1 Zdravotnické systémy Pro zajištění zdravotní péče vytváří státy v oblasti organizace zdravotnictví určitou soustavu zdravotnických.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Důležitost propojování zdravotního a sociálního systému
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Reforma psychiatrické péče
Hodnoty v péči o seniory
Aplikace managementu ve sportovním klubu (min
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Rutinní zdravotnická statistika
„Stárnutí populace – analýza nákladů zdravotního a sociálního systému“
Strategie reformy psychiatrické péče geneze, současný stav
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Ing. Stanislava Správková
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Výzvy v politice duševního zdraví 2019+
Realizace politiky přípravy na stárnutí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

Stárnutí populace v České republice, její dlouhodobé ekonomické důsledky a možnosti řešení Pracovní skupina při Výboru pro sociální politiku PS PČR

Členové pracovní skupiny Expertní tým: MZD – J. Vymazal MPSV – M. Bosák, Z. Stocklová, I. Merhautová KZP/CMU - L. Švec, J. Kárníková ČSSZ – J. Biskup, R. Čevela ÚZIS – P. Vepřek Age Management o.s. – I. Štorová iHETA – T. Doležal AIFP – M. Hrdličková PS PČR – J. Zavadil, M. Emmerová, J. Hnyková, D. Kasal, M. Opálka, V. Kaňkovský,

Harmonogram prací 1.Definice problému 2.Analýza dopadů stárnutí na zdravotní a sociální systém a.Na nákladové straně (růst nákladů) b.Na příjmové straně (výpadek příjmů) 3.Pilotní projekty – ověření dostupnosti dat zdravotního a sociálního systému 4.Návrh souboru opatření pro finanční udržitelnost 5.Zpracování detailního bodového plánu

Návrh systémových opatření 1.cílené prodlužování délky života ve zdraví v populaci nad 60 let systémovými změnami 2.kontinuální změny financování zdravotního a sociálního systému (nespoléhat jen na výběr daní) 3.podpora preventivních programů a kontrola jejich účinnosti 4.motivace obyvatelstva ke změně přístupu ke zdraví 5.časná diagnostika a včasné zahájení terapeutické intervence 6.aktivní podpora zavádění opatření age managementu (→ řízení s ohledem na věk, schopnosti a potenciál zaměstnanců) s podporou konceptu pracovní schopnosti (→ jednotlivé faktory zahrnují zdraví, vzdělávání, motivaci, opatření na pracovišti a na podporu slaďování rodinného a pracovního života) 7.posuzování sociálních dopadů zdravotních intervencí a zdravotních dopadů sociálních intervencí 8.změna struktury zdravotní péče - akutní vs. dlouhodobá péče o chronicky nemocné; ambulantní vs. institucionální, význam koordinované rehabilitační péče 9.kvalitní data management a robustní analýzy dat ze zdravotního a sociálního systému (např. za využití longitudinálních studií sledování hodnot pracovní schopnosti u vybraných profesí (fyzicky pracující, duševně pracující anebo kombinované profese) a u různých věkových skupin anebo průřezově. Získané hodnoty lze mezinárodně srovnávat s hodnotami z jiných národních databází (např. ve Finsku anebo v Nizozemsku). 10.reforma zdravotně-sociální péče (pečovatelské ústavy, léčebny dlouhodobě nemocných, domácí péče, apod.) - tzv. zdravotně-sociální pomezí

Časová realizovatelnost/naléhavost akutní zajištění kvalitních dat z obou systémů, kvalitní data management a robustní analýzy dat ze zdravotního a sociálního systému posuzování sociálních dopadů zdravotních intervencí a zdravotních dopadů sociálních intervencí aktivní podpora seniorů na trhu práce (tzv. age management) střednědobé návrh optimálního modelu financování v rezortu zdravotnictví a sociálních věcí (výběr prostředků, způsob jejich správy a distribuce) podpora preventivních programů a kontrola jejich účinnosti časná diagnostika a včasné zahájení terapeutické intervence návrh změn struktury zdravotní péče - akutní vs. dlouhodobá, ambulantní vs. institucionální péče o chronicky nemocné a způsobu jejich realizace návrh optimalizace struktury a podoby služeb na pomezí zdravotního a sociálního systému (pečovatelské ústavy, léčebny dlouhodobě nemocných, domácí péče, psychiatrie, rehabilitace, péče o umírající….) dlouhodobé cílené prodlužování délky života ve zdraví v populaci nad 60 let systémovými změnami motivace obyvatelstva ke změně přístupu ke zdraví

Pilotní projekty A: roztroušená skleróza/sclerosis multiplex - G35 dle MKN B: ankylozující spondylitida (tzv. Bechtěrevova nemoc) - M45 dle MKN

Struktura dat Typ PopisZdroj dat Přímé zdravotní nákladynáklady na primární, ambulantní péči, ústavní péči, farmakoterapii, rehabilitaci, lázně, dopravu. Zdravotní pojišťovny/poskytovatelé zdravotních služeb Přímé nemedicínské náklady náklady na dopravu, lázně, domácí péči, apod. Zdravotní pojišťovny/poskytovatelé zdravotních služeb Nepřímé nákladyZtráta pracovní produktivity (délka pracovní neschopnosti) ČSSZ Sociální náklady - pojistnéInvalidní důchodyČSSZ - pojistnéNemocenskáČSSZ - nepojistnéPříspěvky na péči (I.-IV. st.)MPSV/ÚP - nepojistnéPříspěvek na mobilitu, zvláštní pomůcky MPSV/ÚP Neformální péčePéče v rodině, přáteldotazníková šetření

Back-up

Prognóza Českého statistického úřadu (2013)

The 2015 Ageing Report (Evropská komise)

OECD (2014), "Labour Market Statistics: Labour force statistics by sex and age" Podíl pracující populace ve věkové skupině let