Numerika. Modul scipy V problémech (nejen) mechaniky se setkáváme s nutností řešit numericky například integrály, diferenciální rovnice či nejrůznější.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lineární rovnice s parametrem. Kvadratické rovnice s parametrem.
Advertisements

( Vyhledání nulových hodnot funkcí )
12.přednáška integrační metody per partes substituce
PA081 Programování numerických výpočtů
Aplikační počítačové prostředky X15APP MATLAB - SIMULINK
Koncepce rozvoje a řízení vědy a výzkumu
Rozhodněte o její pohyblivosti (určete počet stupňů volnosti).
Téma 3 ODM, analýza prutové soustavy, řešení nosníků
Obecná deformační metoda
Lekce 1 Modelování a simulace
Lineární regresní analýza Úvod od problému
Přednáška 12 Diferenciální rovnice
Genetické algoritmy. V průběhu výpočtu používají náhodné operace. Algoritmus není jednoznačný, může projít více cestami. Nezaručují nalezení řešení.
Sylabus V rámci PNV budeme řešit konkrétní úlohy a to z následujících oblastí: Nelineární úlohy Řešení nelineárních rovnic Numerická integrace Lineární.
Soustava lineárních nerovnic
Shrnutí P6 Algoritmus řešení SR vázaného tělesa (vazby NNTN)
ITERAČNÍ METODY DLOUHODOBÁ MATURITNÍ PRÁCE
BRVKA Georg F.B. Riemann ( ). BRVKA Známe různé inverzní procesy (i matematické), integrování je inverzní proces k derivování. Definice: I je.
TMF045 letní semestr 2005/2006 II Časová propagace vlnové funkce na mřížce I. (práce s momentovou reprezentací) (Lekce II)
Matematické základy geoinformatiky
TYPY MODELŮ FYZIKÁLNÍ MATEMATICKÉ ANALYTICKÉ NUMERICKÉ.
( Numerická integrace )
Petr Beremlijski a Marta Jarošová Projekt SPOMECH Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava září Základy matematického.
VZTAHY MEZI KOŘENY A KOEFICIENTY KVADRATICKÉ ROVNICE
Harmonická analýza Součet periodických funkcí s periodami T, T/2, T/3,... je periodická funkce s periodu T má periodu T perioda základní frekvence vyšší.
Příklad 1: Výpočet π podle Archiméda
Řešení kubických rovnic
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Semestrální práce z předmětu MAB
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Lineární zobrazení.
ANALÝZA KONSTRUKCÍ 8. přednáška.
Diferenciální počet funkcí více proměnných
Soustavy souřadnic – přehled
© Institut biostatistiky a analýz INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc.
Matematika pro počítačovou grafiku
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Vektorová grafika. Vektorové entity Úsečka Kružnice, elipsa, kruhový oblouk,… Složitější křivky, splajny, Bézierovy křivky, … Plochy Tělesa Modely.
EXCEL Vybrané partie Bohuslav Slípka. Základní operace Umíte pracovat se sešity Zápis textu- číslo vložíme jako text pomocí apostrofu,vzorec jako text.
SBÍRKA PŘÍKLADŮ Z MATEMATIKY
GPGPU Výpočty pomocí grafických procesorů Zpracoval Martin Přeták.
Podobnost trajektorií Jiří Jakl Úvod - využití Rozpoznáváni ručně psaných textů GPS navigace Analýza pohybu pracovníku v budovách Predikce.
Fakulta stavební VŠB-TU Ostrava Miroslav Mynarz, Jiří Brožovský
Konference Modelování v mechanice Ostrava,
Soustava kvadratické a lineární rovnice
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Stavová formulace v diskrétním čase důvody pro diskrétní interpretaci času některé dynamické jevy má smysl sledovat vždy jen ve zvláštních okamžicích,
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Kvadratické nerovnice
Ryze kvadratická rovnice
Obecná deformační metoda Řešení nosníků - závěr. Analýza prutové soustavy Matice tuhosti K (opakování) Zatěžovací vektor F Řešení soustavy rovnic.
Počítačové algebraické systémy a jejich aplikace ve fyzice Pavel Košťál, Gymnázium Voděradská Jana Zajíčková, Gymnázium F. Palackého Valašské Meziříčí.
MATEMATIKA Kvadratická rovnice. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Soustavy lineárních rovnic Matematika 9. ročník Creation IP&RK.
MATEMATIKA PRO CHEMIKY II. SYLABUS PŘEDMĚTU Opakování a rozšíření znalostí Reálné funkce a vlastnosti funkcí jedné a dvou proměnných Spojitost a limita.
Harmonická analýza Součet periodických funkcí s periodami T, T/2, T/3,... je periodická funkce s periodu T má periodu T perioda základní frekvence vyšší.
ZAL – 3. cvičení 2016.
Vědecké výpočty v Jave.
RNDr. Lucie Zrůstová, PhD.
ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT
Soustava lineárních nerovnic
Kmity HRW2 kap. 15 HRW kap. 16.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
2. přednáška Differenciální rovnice
Obecná deformační metoda
RNDr. Lucie Zrůstová, PhD.
Soustavy lineárních rovnic
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT
Simulace oběhu družice kolem Země
Transkript prezentace:

Numerika

Modul scipy V problémech (nejen) mechaniky se setkáváme s nutností řešit numericky například integrály, diferenciální rovnice či nejrůznější interpolace. Program Python nám nabízí modul scipy, který poskytuje mnoho funkcí "vyšší úrovně" pro vědecké výpočty. Najdeme zde zabudovaný modul na integrování, analýzu signálu či interpolace aj. Můžeme tedy zefektivnit naše výpočty použitím modulu scipy.

Podmodul scipy.integrate V modulu scipy je podmodul scipy.integrate, který zahrnuje integrování jednoduchého (quad), dvojného (dblquad ) i trojného (tplquad) integrálu. Další důležitou součástí je řešení obyčejných diferenciálních rovnic odeint. Při využívání modulu scipy se velice často pracuje také s moduly numpy a matplotlib (grafické řešení), kterým byla věnována pozornost v předchozí prezentaci o modulech.

Podmodul scipy.integrate – jednoduchý integrál

Můžeme také využít zápis pomocí funkce (def):

Podmodul scipy.integrate – vícenásobný integrál Příklad:

Podmodul scipy.integrate – obsah kruhu Příklad: odvoďte obsah kruhu o poloměru r = 6. Obsah je dvojný integrál z 1:

Podmodul scipy.integrate – ODR

Řešením je matice, kdy v každém čase t známe výchylku y. Příkladem diferenciální rovnice je také řešení průhybu nosníku analytickou metodou.

Podmodul scipy.interpolate Můžeme také velice jednoduše interpolovat zadaná data (lineární, kvadratickou, kubickou funkcí a jinými):

Podmodul scipy.optimize Scipy.optimize nám nabízí například nástroj na hledání kořenů, který využijeme především u implicitně zadané rovnice. Příklad: najděte kořen rovnice 6x = 2cos(x):

Podmodul scipy.optimize Rovnice ale mohou mít i více než jeden kořen, ale root (Newtonova metoda) nám najde vždy jeden. Záleží tedy na počáteční volbě.

Podmodul scipy.optimize

Kořeny jsou tedy 2, pro menší použijeme odhad 0 a pro větší 1:

Podmodul scipy.linalg Scipy.linalg obsahuje velké množství nástrojů pro lineární algebru. Najdeme zde například řešení soustav lineárních rovnic (solve), hledání vlastních čísel a vektorů a další funkce.

Podmodul scipy.linalg

Samozřejmě bychom mohli využít také inverzní matice, ale tato operace je náročnější na výpočetní čas, proto je vhodnější postupovat přes linalg Další možností je nalezení vlastních čísel a vektorů, k čemuž slouží eig.

Další podmoduly scipy Fourier Transforms (scipy.fftpack) - Fouvierova transformace Signal Processing (scipy.signal) - zpracování signálů Compressed Sparse Graph Routines (scipy.sparse.csgraph) Spatial data structures and algorithms (scipy.spatial) Statistics (scipy.stats) Multidimensional image processing (scipy.ndimage) File IO (scipy.io) Weave (scipy.weave) Podrobnější informace naleznete v helpu Scipy.

Děkuji za Vaši pozornost