Technika obsluhy – Servis sektu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuTEO F Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastVinárny Vzdělávací oborTechnika obsluhy Vzdělávací okruhServis sektu Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák, let AnotacePrezentace komplexně seznamuje žáky postupem při servisu sektu. Vysvětlení pojmů a definic. Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaPrezentace, agrafa, degustace, sabráž DatumDatum vytvoření –
Servis sektu
Chladič na víno Sklenice na sekt - flétna Zátka na sekt
Před servisem vína musíme provést kontrolu teploty podávaného vína. Teplota u šumivých vín se pohybuje od 5-8°C Určení teploty u vína je závislé od jeho stáří a kvalitě. U vín bývá doporučení teploty vína výrobcem. Víno ovšem podchladíme o jeden až dva stupně.
Příprava pracoviště Víno otevíráme na servírovacím stole (keridonu) Připravený inventář si vhodně rozmístíme
Prezentace – představení vína Víno prezentujeme zleva hostili Při prezentaci uvádíme – název vína, charakteristiku, gastronomickou návaznost Provádíme také rychlou prezentaci čestnému hostu také zleva
Otevření vína Víno položíme na tácek Odstraníme záklopku pomocí nože Otevření - hrdlo držíme v příručníku - uvolníme oko u agrafy, - odstraníme agrafu, - uchopíme lahev do ruky a vytahujeme korek otáčivými pohyby lahve. Agafa s korkem
Přivoníme ke korku, Posouzení korku Prezentace korku hostiteli – zleva, prezentujeme jako mísu Pak zakládáme na pravou stranu hostitele
Na korku se mohou projevit případné vady vína
Servírujeme hostiteli zprava
Degustace – smyslové hodnocení vína Zrak Čich Chuť Degustaci provádí hostitel nebo sommelier, při jednotlivém posuzování se k vínu vyjádříme.
Chuť
K degustaci hostitelem naléváme zprava do založené sklenice a víno Láhev držíme na levém předloktí podloženou příručníkem, etiketou k hostiteli
Po odsouhlasení vína hostitelem naléváme víno podle společenských pravidel a na konec hostiteli. Víno naléváme zprava. Po nalití umístíme víno do chladiče.
Úklid pracoviště Při odchodu popřeje hostům příjemné chvíle u vína Dolévání vína Během konzumace hostovi víno doléváme, až je sklenice prázdná nebo je ve sklenici jen malé množství vína
Speciální otevírání sektu šavlí, Při sabráži musíme sekt vychladit na 3 °C, Odstraníme agrafu a provedeme tah šavlí po lahvi, tak aby ostří šavle narazilo na skleněný kroužek na hrdle.
1 ) Jaký inventář potřebuje pro servis sektu …………………………………………………………………………… …………………………… ….. 2) Zvolte správnou teplotu pro servis červeného vína a) °C b) 5 – 8 °C c) 14 – 18 °C
3) Vysvětli pojem agrafa ……………………………………………………………………………….. 4) Co to je SABRÁŽ ………………………………………….…………………………………… 5) V jakém pořadí naléváme víno hostům …………………………………………………………………………… …
Salač, G., Stolničení. Praha: Fortuna ISBN: Archiv autora