Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dýchací soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_7_Dýchací soustava Téma: Přírodověda.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
FINANČNÍ GRAMOTNOST VLASTNICTVÍ HMOTNÉ A DUŠEVNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ.
Obyvatelstvo Evropy a Evropské jazyky Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ÚŘAD PRÁCE ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Kód DUM :VY_32_INOVACE_ICT_I/1.12 Škola: Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace Polenská 162 / 4, Dobronín Číslo projektu:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zpracovala: Mgr. Iva Novotná Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Úraz není náhoda - úrazy dětí
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMy - biodiverzita
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
HUDEBNÍ VÝCHOVA HUDEBNÍ NÁSTROJE
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
HUDEBNÍ VÝCHOVA ORFFOVY HUDEBNÍ NÁSTROJE
PRVOUKA ZVÍŘATA A JEJICH MLÁĎATA
ZEMĚPIS - SVĚT Severní Amerika
FINANČNÍ GRAMOTNOST Splátka nebo úvěr
Vzduch VY_32_INOVACE_1A_15 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
WORD Číslování stránek
DRUHY ZÁVITŮ VY_32_INOVACE_30_613
Název projektu: Moderní škola
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Věcné učení Přírodní zajímavosti z našeho okolí
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Volný čas – kultura: kina, divadla, koncerty, výstavy, muzea
Věcné učení Ochrana přírody
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Alkohol
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
IKT Českosaské Švýcarsko
Název projektu: Moderní škola
Zpracovala: Mgr. Jana Ottová
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 3
Věcné učení Bezpečné chování ve škole, při hrách, výletech, koupání
WORD Vkládání obrázků a klipartů
VLASTIVĚDA Místo, kde žijeme Světové strany
HUDEBNÍ VÝCHOVA DYNAMIKA
Zpracovala: Mgr. Jana Krejčová
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
WORD Tabulky - ohraničení
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
FINANČNÍ GRAMOTNOST Daně a veřejné rozpočty
PŘÍRODOVĚDA JEDOVATÉ ZLOZVYKY
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
FINANČNÍ GRAMOTNOST Osobní rozpočet
PRVOUKA ZIMNÍ SPORTY, BEZPEČNOST
VY_32_ INOVACE_ 20_ PŘÍRODOVĚDA 5
Věcné učení Vláda, parlament, politické strany
Věcné učení První pomoc
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Diferencované stravování
Návykové látky Alkohol
IKT Nebezpečí na internetu
VY_32_INOVACE_ZE6-06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace

Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Označení klíčové aktivity VY_32_INOVACE_31_EV_19 Předmět ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA Téma VZTAH ČLOVĚKA K PROSTŘEDÍ – Prostředí a zdraví Autor Mgr. Monika Dvořáková AnotaceSeznámení s problémem vlivu prostředí na naše zdraví Očekávané výstupyOrientace – pochopení této skutečnosti Jazykčeština Druh učebního materiáluPOWER POINT Cílová skupina/ročníkžák Speciální ZŠ/ ročník Cíl prezentaceZískání nových informací a prohloubení znalostí žáků Časová dotace20 minut Vytvořeno (škola, dne)Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, p. o., Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace

Na člověka působí vlivy z prostředí, ve kterém žije. Vlivy z okolního prostředí jsou příznivé x nepříznivé. Nepříznivé vlivy vyvolávají u člověka zátěž STRES. STRES člověka oslabuje a narušuje jeho zdraví. Některým nepříznivým vlivům se člověk přizpůsobí a tím se zvýší jeho odolnost. Například nepříznivým vlivem může být zima, když se člověk pravidelně otužuje zvýší se tím jeho odolnost vůči zimě.

Znečištěné ovzduší je další negativní vliv prostředí na člověka. Ve velkých městech a průmyslových oblastech je znečištěné ovzduší příčinou onemocnění dýchacího ústrojí a různých alergií u lidí, kteří zde žijí. Například Ústecký kraj Ústí nad Labem lidé zde trpí více nemocemi dýchacích cest (záněty průdušek, astma, alergie). Londýn v roce 1952 zde zemřely 4000 lidí nastala zde kritická smogová situace. Aktuální problém je také znečištěné ovzduší vnitřních prostor lidé, kteří žijí ve městech se více pohybují v budovách a dopravních prostředcích než venku v přírodě na čerstvém vzduchu v místnostech může být znečištěné ovzduší z cigaretového kouře nebo z látek, které se uvolňují z umělých hmot.

Hluk další nepříznivý vliv z prostředí, ve kterém žijeme může také negativně ovlivnit naše zdraví. Může dojít až k poškození sluchu. Zdroj hluku doprava železniční doprava silniční doprava letecká Ve velkých městech jsou lidé vystaveni nadměrnému hluku nebo i na vesnicích, když vesnicí vede silnice, po které musejí jezdit kamiony a nákladní auta nebo když je blízko letiště. Hluk ohrožuje oběhovou soustavu, zažívací soustavu a nervovou soustavu.

Označuje se tím elektromagnetické vlnění různé frekvence a intenzity jehož zdrojem je např. vedení vysokého napětí, radary, rozhlasové a televizní vysílače (rádia, TV), domácí elektrospotřebiče (PC), mobilní telefony! Působení elektromagnetických vln na člověka má také negativní vliv na jeho zdraví např. snížená imunita organismu častěji jsme nemocní.

To, co jíme a pijeme také ovlivňuje naše zdraví. Kvalita pitné vody má značný vliv na zdraví člověka. Pokud máme možnost, pijeme vodu z čistých studánek. NÁŠ KRAJ Kamenický Šenov je zde zdroj kvalitní pitné vody z pramene ŽÁBA, kam si chodí lidé pro vodu do kanystrů, i když jim teče doma voda z kohoutku, ta totiž mnohdy není vhodná k pití (obsahuje chlor).

Mohou také značně ovlivnit zdraví člověka – pozitivně i negativně. Negativně pokud jíme hodně sladkostí, hodně si sladíme nápoje nebo když jíme hodně masa, uzenin a potravin, které obsahují konzervační látky v našem těle se začnou hromadit škodlivé látky (organismus se jich nestačí zbavovat) můžeme pak onemocnět máme např. vysokou hladinu cholesterolu v krvi. Skladba potravin, které jíme, by měla být co nejrozmanitější. Měla by obsahovat základní živiny: bílkoviny, tuky (v mase, mléčných výrobcích. Dále cukry, vitamíny a vlákninu (hlavně ovoce, zelenina). PRO ZACHOVÁNÍ ZDRAVÍ JE DŮLEŽITÉ DODRŽOVÁNÍ SPRÁVNÉ ŽIVOTOSPRÁVY Pohyb na čerstvém vzduchu Vyvážená strava Dostatek spánku Dostatek odpočinku

„Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání v všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.“ Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace