Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Globální svět – světová potravinová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv člověka na životní prostředí
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Problém hladu a podvýživy
Sociální problematika světa
Socioekonomická charakteristika USA
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Světové hospodářství Quinta, první ročník.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
Zelená revoluce Název školy
Jak souvisí s penězi, štěstím a demokracií. V čem spočívá bohatství?
Co přinese vstup České republiky do Evropské unie českým zemědělcům Lukáš Víšek DELEGACE EVROPSKÉ KOMISE V ČESKÉ REPUBLICE.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Sociální politika 06 CHUDOBA.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI
Jihozápadní Asie Ekonomická charakteristika zemí
Jedna ze základních hospodářských činností člověka Není zcela ovlivnitelná člověkem ( závisí na přírodních podmínkách a sociálně-ekonomických podmínkách)
Základní škola Bohutín, okres Příbram, Bohutín 37,
Rozvojová a humanitární pomoc. Faktory způsobující nerovnosti: A/ vnitřní faktory – v kompetenci chudých států ► fyzickogeografické faktory – podnebí,
Helča Jedličková Kristy Mikulková Anička Filipcová
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Vývoj počtu obyvatel Česka 1.s.v. krize odsun Němců Husákovy děti Sametová revoluce.
Doc. Ing. Jan Vašák, CSc. Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze 27. února 2006.
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
Chudoba jako sociální problém
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
Dejvice Matěj Volf Seminář Město v dějinách Aktivita č. 1 Praha – město našeho života Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/36097, podpořený Evropským sociálním fondem.
Přelidnění Vypracoval: Lubomír Knopp Třída: 2L Předmět: Biologie
Globální problémy - Politická ekonomie Úvod do mezinárodních vztahů 2011.
Návrh reformy SZP Evropská komise předložila návrh reformy SZP pro období po roce Účelem tohoto návrhu je posílit konkurenceschopnost, udržitelnost.
Problémy světa. Vývoj obyvatelstva a problém výživy Počet a rozmístění světového obyvatelstva Rasová struktura Etnická a jazyková struktura Náboženská.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Globální svět v geopolitické perspektivě.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_26_10_Z9_Skála AUTOR : Mgr. Aleš Skála TÉMA : Co je a co není město? Základní škola Libina,
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Geopolitické souvislosti krize v oblasti.
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Globální svět v geopolitické perspektivě.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
OSN.
Soudobý svět Ekonomický pohled
Určeno pro : žáky ZŠ na 2. stupni Sekce: základní Předmět : zeměpis
Kartézský součin Binární relace
doplňující materiál ke 2. lekci učebnice Raduga po-novomu I
Nejlidnatější světadíl
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Evropská integrace Společná zemědělská politika
Potravinářský průmysl renesanci neprožívá
Britské impérium – Britské impérium – 1922.
Východní Afrika.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Vliv společné zemědělské politiky na finanční situaci v odvětví
Jižní Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze
Státy světa Formy vlády a uspořádání států Proměna politické mapy
hovězí dobytek – USA, Argentina, Rusko
Lidé na Zemi AUTOR: Mgr. Aleš Skála
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Výkyvy světového trhu v časové ose
Transkript prezentace:

Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Globální svět – světová potravinová krize

Proč část světa hladoví? Nedostatečná politická a socio- ekonomická stabilita Malé/žádné investice do agrárního výzkumu Na výzkum tzv. tropického zemědělství se vynakládá zlomek prostředků výzkumu pro mírný klimatický pás

Největší světoví producenti potravin

Kalorický příjem na hlavu ve světě

Chudoba ve světě

Obyvatelé žijící za méně než 10 dolarů denně

Agrární produkce v mil. dolarů v roce 2009 Čína 520,325 EU312,498 Indie 210,116 USA171,075 Brazílie 96,016 Japonsko 81,089

Potravinová bezpečnost Základem je zabezpečení přístupu k potravinám Rodina je potravinově zabezpečená, pokud nehladoví Za posledních pět dekád se zvyšuje produkce potravin Podle MSNBC je v dnešním světě více obézních (cca 1 miliarda), než podvyživených lidí (cca 800 milionů) 825 milionů lidí ve světě čelí tzv. chronickému hladu

Světová produkce obilnin

Světová produkce masa

Každý pátý člověk je závislý na příjmu potravin z moře

Traktor – základní jednotka mechanizace zemědělství/počet traktorů

Nárůst počtu traktorů

Ženy zaměstnané v zemědělství

Cairns Group – globální reakce na zemědělskou politiku EU

Použité zdroje a literatura Mapy ze serveru worldmapper, dostupné na: Zdroj dat: Mezinárodní organizace pro zemědělství a výživu FAO, dostupné z:

Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu OBZORY Autor:Michael Romancov Předmět:Globální svět Datum: