Urči druh směsi OPAKOVÁNÍ. ROZTOKY Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Advertisements

CHEMIE ROZTOKY - CVIČENÍ.
RoztokyRoztoky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Roztoky Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0111.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je. Mgr. Vlastimil Vaněk. Dostupné z Metodického portálu.
Základní škola Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Složení roztoků – 8. ročník Mgr.Jitka Říhová.
Odměrná analýza – volumetrie určení množství analytu na základě spotřeby titračního činidla je nutné znát stechiometrické poměry v reakci v bodě ekvivalence.
Procenta: složení roztoků. Roztok homogenní směs dvou a více látek rozpouštědlo a rozpuštěné látky –kapalné (voda se štávou) –pevné (slitiny) –plynné.
Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
Metody oddělování složek směsi. Krystalizace Krystalizací se oddělují složky směsí na základě jejich rozdílné rozpustnosti. Látka méně rozpustná vykrystalizuje.
Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Periodická soustava prvků.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV:Hydrogensoli TÉMATICKÝ CELEK: Anorganické sloučeniny.
Soli. Jsou chemické látky, které obsahují kationt kovu (nebo amonný kationt NH 4 + ) a aniont kyseliny.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_01_19 Neutralizace Autor Melicharová Jana.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_11_Vlastnosti a použití hydroxidů Autor Melicharová.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_14_3_NÁZVOSLOVÍ SOLí Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_20_Halogenidy Téma: Chemie.
IONTY. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Název.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o názvosloví hydroxidů, jednoduchých.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Škola pro 21. století Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu:
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Roztoky.
Chemická reakce a její rovnice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
Roztoky.
Molekulová fyzika 4. prezentace.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-14
HALOGENIDY.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
„Svět se skládá z atomů“
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Hmotnostní zlomek převáděný na %
Názvosloví dvouprvkových sloučenin
Adsorpce na fázovém rozhraní
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Směsi.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Směsi Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Obecná a anorganická chemie
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Látky kyselé Proč jsou kyselé? Jaké mají pH?.
„Svět se skládá z atomů“
Výpočty z chemických vzorců
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
SOLI.
Výzkumníci a pomocníci: Brzula O., Čuříková A., Kopecká S., Kutra, D.,
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
výpočty „kádinkovou“ metodou
výpočty „kádinkovou“ metodou
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
Dělení solí Halogenidy (fluoridy, chloridy, bromidy, jodidy) sulfidy
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Roztoky Acidobazické děje
Výpočty ze vzorců Matulová, Plačková.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Základní chemické veličiny
Adsorpce na fázovém rozhraní
Kyslík - Oxygenium PSP IV.A skupina  6 valenčních elektronů
Molekulová fyzika 4. prezentace.
Základní pojmy.
Transkript prezentace:

Urči druh směsi OPAKOVÁNÍ

ROZTOKY Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

rozpuštěná látka x rozpouštědlo Roztok = homogenní směs dvou nebo více chemických látek

roztok nenasycenýnasycenýpřesycený nasycený roztok =roztok, ve kterém se zadané teploty a tlaku již více látky nerozpustí rozpustnost =hmotnost rozpuštěné látky ve 100 g rozpouštědla za vzniku nasyceného roztoku (při dané t a p)

Sloučenina Rozpustnost látky v g/100 g vody názevvzorecpři 20˚Cpři 100˚C Dusičnan stříbrný Chlorid sodný 3639 Dusičnan sodný Chlorid draselný 3456 Hydroxid vápenatý 0,160,08 Dihydrát síranu vápenatého 0,200,16 Síran barnatý 0, , Vyber nejrozpustnější sloučeninu.Vyber nejméně rozpustnou sloučeninu.U kterých sl. rozpustnost s teplotou vrůstá?U kterých sl. rozpustnost s teplotou klesá?

Sloučenina Rozpustnost látky v g/100 g vody názevvzorecpři 20˚Cpři 100˚C Dusičnan stříbrný Rozhodni, zda je tvrzení o nasyceném vodném roztoku pravdivé: vznikne přidáním dalšího množství vody do nenasyceného. vznikne zahřátím nenasyceného. vznikne ochlazením nenasyceného.při t=20˚C obsahuje ve 200 g vody 438 g.

následují... Chemické látky