GfK PrahaAd Hoc ResearchPostoje ke dřevu a jeho využití Červenec/srpen 2007 1 G r o w t h f r o m K n o w l e d g eG r o w t h f r o m K n o w l e d g.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VSETÍN a jeho snaha o pokrok v oblasti životního prostředí
Advertisements

Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Karásek 2014 Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Narušování souvislostí v biosféře  S vývojem společnosti souvisí rozvoj energetiky, průmyslu a dopravy,  chemizace a mechanizace zemědělství i lesního.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Budovy s téměř nulovou spotřebou: jistá a přínosná budoucnost Diskuze o energeticky úsporném developmentu 19. listopadu 2014, Praha.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 24. září 2012 Ročník: čtvrtý, čtyřleté studium.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Odlesňování František Funda.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB.
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
Akční plán města Hlinska Ing. Michal Rohlena 5. konference K126 – Udržitelnost ve výstavbě
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové Andrej.
Úspory energie a regenerace
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
1. Průkaz energetické náročnosti budov Praha 15. ledna 2009.
Znečištění ovzduší Ročárková, Pachmanová.
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Environmentální aspekty bezpečnosti a dostupnosti energie v ČR a EU Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
GEOGAFIE ZEMĚDĚLSTVÍ PARDUBICKÉHO KRAJE
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
Problematika využití papírových obalů Lukáš Lehovec TTZO 2007/2008.
Zalesňování zemědělské půdy problém struktury lesů
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
NAČ SPOTŘEBUJEME NEJVÍCE ENERGIE? Seminární práce z fyziky.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Martin Sedlák, ředitel AliES 29. února Zvonečník, Praha.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Aktuální údaje o stavební výrobě a bytové výstavbě Tisková konference Stavebnictví.
Předběžné výsledky za Karlovarský kraj Sčítání lidu, domů a bytů 2011.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
1 Praha 11 a fondy Evropské unie KC Zahrada, Praha 17. května 2011 Úřad městské části Praha 11, Ocelíkova 672/1, Praha 415 This project is implemented.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Aktuální údaje o stavebnictví a bytové výstavbě Tisková konference  Stavebnictví.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Jan Vávra, Miloslav Lapka, Eva Cudlínová
Tisková konference ČMKOS
Energetická (ne)bezpečnost
Nástroj změny v místním prostředí
Nástroj změny v místním prostředí
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Sčítání lidu domů a bytů 2011
Tisková konference ČMKOS
Nástroj změny v místním prostředí
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Prezentace emisí GHG u 50 nejvýznamnějších podniků českého byznysu
Transkript prezentace:

GfK PrahaAd Hoc ResearchPostoje ke dřevu a jeho využití Červenec/srpen G r o w t h f r o m K n o w l e d g eG r o w t h f r o m K n o w l e d g e Postoje ke dřevu a jeho využití Pro: Nadace dřevo pro život Kamýcká Praha 6 GfK Praha Praha,

GfK PrahaAd Hoc ResearchPostoje ke dřevu a jeho využití Červenec/srpen EU hledá úspory energie, proto podporuje využívání dřeva  Výstavba a provozování budov: Spotřebuje 40 % objemu všech vyrobených energií. Vypustí do ovzduší 30 % z veškeré produkce CO2. Přispěje 40 % na celkovou hromadu všech evropských odpadů.  Během posledních deseti let spotřeba energií v domácnostech výrazně stoupla.  Z hlediska spotřeby energií jsou dnes domácnosti vedle průmyslu, dopravy a administrativních budov čtvrtou nejvýznamnější oblastí.

GfK PrahaAd Hoc ResearchPostoje ke dřevu a jeho využití Červenec/srpen EU hledá úspory energie, proto podporuje využívání dřeva  Úspory energie v sektoru budov pro bydlení a veřejnou správu jsou prioritou evropské strategie udržitelné konkurenceschopnosti a bezpečné energetiky.  Cílem je snížení spotřeby energie o 20 % do roku  Akční plán energetické účinnosti EU předpokládá dosažení úspor energie v bytovém sektoru až o 27 % a v budovách veřejné správy o 30 %.

GfK PrahaAd Hoc ResearchPostoje ke dřevu a jeho využití Červenec/srpen EU hledá úspory energie, proto podporuje využívání dřeva  Dále se má do roku 2020 až 20 % energie získávat z obnovitelných zdrojů.  V podmínkách ČR má největší potenciál právě biomasa, tedy především dřevo.  Evropa hovoří o mobilizaci zdrojů dřeva.  To předpokládá intenzivnější obhospodařování evropských lesů v příštích desetiletích

GfK PrahaAd Hoc ResearchPostoje ke dřevu a jeho využití Červenec/srpen Lesů v Evropě přibývá  Za posledních 15 let se rozrostla rozloha zalesněné půdy v Evropě o 13 mil. hektarů.  Dnes tak celkově představuje přes miliardu ha.  Lesy dnes pokrývají 44 % rozlohy Evropy.  Z celkové zalesněné plochy zeměkoule připadá na Evropu čtvrtina.  Podle údajů OSN je v Evropě zhruba 112 mld. m3 dřeva a ročně přibývá přibližně 350 mil. m3.  Nejvíce zalesněnou zemí Evropy je Finsko (72 % území), nejméně Irsko (jen 8 %).

GfK PrahaAd Hoc ResearchPostoje ke dřevu a jeho využití Červenec/srpen Lesů přibývá i v České republice  Za 150 let se zvětšila rozloha lesů o ha, tj. o 1/4  Za 15 let se rozrostla rozloha lesů v ČR o 20 tis. ha.  Dnes tak představuje ha, tj. 35 % rozlohy ČR.  Zásoby dřeva v lesích narostly za 15 let o více než 100 mil. m3 ( mil. m3, ,8 mil. m3).  Ročně se zásoby dřeva zvyšují v průměru o 6,7 mil. m3.  Při ročních těžbách mezi 16 – 18 mil. m3 nám tak v lesích za 15 let narostlo navíc 6 ročních těžeb, tedy za 2,5 roku naroste navíc jedna roční těžba, kterou nevyužijeme.

GfK PrahaAd Hoc ResearchPostoje ke dřevu a jeho využití Červenec/srpen Máme dost dřeva?  Na jeden průměrný rod. dům se spotřebuje 65 m3 dřeva.  V lesích ČR přiroste za jednu vteřinu 0,6 m3 dřevní hmoty.  Každých 108 vteřin vyprodukují naše lesy tolik dřeva, kolik se spotřebuje na jeden rodinný dům.  Dřevo na stavbu 1000 rod. domků naroste v lesích za 30 hodin!  Pro 20% podíl domů ze dřeva na celkové výstavbě nám v lesích k tomu nezbytně nutné dřevo vyroste za necelý týden.  A pokud bychom chtěli všechny rodinné domky stavět ze dřeva, lesy nám k tomu dodají dřevo za jeden měsíc.

Červenec/srpen 2007 GfK PrahaAd Hoc CATI Research Postoje ke dřevu a jeho využití VÝSLEDKY ŠIROKÁ VEŘEJNOST

GfK PrahaAd Hoc ResearchPostoje ke dřevu a jeho využití Červenec/srpen OČEKÁVANÁ ZMĚNA ROZLOHY A ZDRAVÍ LESŮ V ČR Co si myslíte, že se stane v příštích několika letech s rozlohou lesů v ČR? Ovlivňuje podle vás využívání dřeva zdraví lesů v ČR?

GfK PrahaAd Hoc ResearchPostoje ke dřevu a jeho využití Červenec/srpen Ovlivňuje podle Vás využívání dřeva zdraví lesů v ČR? OČEKÁVANÁ ZMĚNA ZDRAVÍ LESŮ V ČR

GfK PrahaAd Hoc ResearchPostoje ke dřevu a jeho využití Červenec/srpen Budu vám postupně předčítat výroky označující vlastnosti různých materiálů. Řekněte mi u každého z nich, který z materiálů „beton, železo, uhlí, sklo, cihly, dřevo“ se k této vlastnosti nejlépe hodí. STATISTICKY VÝZNAMNÉ ODCHYLKY ODLIŠNOSTI V HODNOCENÍ VLASTNOSTÍ DŘEVA MEZI MUŽI A ŽENAMI

GfK PrahaAd Hoc ResearchPostoje ke dřevu a jeho využití Červenec/srpen OBLASTI VYUŽITÍ DŘEVA Ot.5 – A ve které z těchto oblastí si myslíte, že je využití dřeva nejdůležitější?

GfK PrahaAd Hoc ResearchPostoje ke dřevu a jeho využití Červenec/srpen PŘEKÁŽKY VYUŽÍVÁNÍ DŘEVA ČESKOU SPOLEČNOSTÍ Ot.12 – V jaké oblasti vidíte největší překážky pro větší využívání dřeva českou společností?

Červenec/srpen 2007 GfK PrahaAd Hoc CATI Research Postoje ke dřevu a jeho využití VÝSLEDKY ODBORNÁ VEŘEJNOST

GfK PrahaAd Hoc ResearchPostoje ke dřevu a jeho využití Červenec/srpen OČEKÁVANÁ ZMĚNA ROZLOHY A ZDRAVÍ LESŮ V ČR Co si myslíte, že se stane v příštích několika letech s rozlohou lesů v ČR? Ovlivňuje podle Vás využívání dřeva zdraví lesů v ČR? POMALU RYCHLE

GfK PrahaAd Hoc ResearchPostoje ke dřevu a jeho využití Červenec/srpen STAVEBNÍ MATERIÁLY PREFEROVANÉ ODBORNOU VEŘEJNOSTÍ Kterému základnímu materiálu dáváte při Vaší práci přednost?

GfK PrahaAd Hoc ResearchPostoje ke dřevu a jeho využití Červenec/srpen STAVEBNÍ MATERIÁLY PREFEROVANÉ ODBORNOU VEŘEJNOSTÍ – nejčastěji používané kombinace Jakým kombinacím materiálů dáváte přednost?

GfK PrahaAd Hoc ResearchPostoje ke dřevu a jeho využití Červenec/srpen Který z argumentů je pro Vás největším motivem k použití dřeva jako stavebního materiálu? MOTIVY K POUŽITÍ DŘEVA VE STAVEBNICTVÍ

GfK PrahaAd Hoc ResearchPostoje ke dřevu a jeho využití Červenec/srpen Z jakého důvodu dáváte přednost jiným materiálům před dřevem? HLAVNÍ DŮVODY K POUŽÍVÁNÍ JINÝCH MATERIÁLŮ

GfK PrahaAd Hoc ResearchPostoje ke dřevu a jeho využití Červenec/srpen OBLASTI VYUŽITÍ DŘEVA Ve které oblasti si myslíte, že je využití dřeva nejdůležitější?

GfK PrahaAd Hoc ResearchPostoje ke dřevu a jeho využití Červenec/srpen V jaké oblasti vidíte největší překážky pro větší využívání dřeva českou společností? PŘEKÁŽKY VYUŽÍVÁNÍ DŘEVA ČESKOU SPOLEČNOSTÍ