Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace Žák se seznámí s dílem Jiřího Wolkera …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo J. Wolkera, pojmenuje versologické.
Advertisements

Vítězslav Nezval (1900 – 1958).
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.11 Anotace: Prezentace obsahuje stručný přehled literárních žánrů lyrických. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura Autor:
Česká poezie 1. poloviny 20. století
Sdružení Devětsil a jeho podoby
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Lyrické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
¨-4-.
Srovnávací a vědomostní test
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Český jazyk 6. ročník ZŠ Jiří Wolker
Devětsil Mgr. Lucie Rusová
Jiří Wolker: Těžká hodina Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Figury II Marcela Jurková.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
Eduard Petiška Český spisovatel.
Básník JAN NERUDA (1834 – 1891) „Moudré je říct si každého dne: Kéž si uchovám lásku k životu.“
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_112 Téma hodiny: Jiří Wolker Doporučeno pro: 9. ročník základní.
APOLLINAIRE Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Předchůdci nových básnických směrů Datum vytvoření 6. 6.
SMĚRY V ČESKÉ POEZII V 1 POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastČeská poezie v 1. pol. 20. století.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_ZV_1_5E_NEC_06_FOBIE.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Básník Jiří … Básník Jiří …Básník Jiří …Básník Jiří … JEDNOTKA VÝKONU KOMBINÉZA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
JIŘÍ WOLKER Simona Coubalová C3B. Obsah O autorovi Život Dílo Těžká hodina Shrnutí Zdroje.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._PROLETARSKA_POEZIE_PREZENTA CE_03 Název školyStřední.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
„Smrt není zlá, co zlé je, to umírání je.”
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Jiří Wolker František Gellner NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Meziválečná poezie a drama
Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty. Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty.
Jiří wolker – Těžká hodina
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
¨-4-.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Česká meziválečná poezie
Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Jiří Wolker životopis, literární.
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20. století – Jiří Wolker Autor Mgr. Lenka Nečilová Tematický okruh Česká literatura 20. století Ročník třetí Datum tvorby AnotaceJiří Wolker, proletářská poezie, sociální balady Metodický pokynPrezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu. Procvičovací cvičení lze použít jako test. Možnosti využití: promítání ve třídě při výkladu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Jiří Wolker

ŽivotŽivot Narodil se v Prostějově v dobře situované rodině, v mládí chodil do Sokola a věnoval se skautingu Už na gymnáziu se u něj projevilo literární a výtvarné nadání V Praze studoval práva, ale zároveň navštěvoval přednášky F. X. Šaldy na Filosofické fakultě spojil se s Devětsilem Bronzová busta Jiřího Wolkra z Tatranskej Polianky anska_Polianka_Jiri_Wolker.jpg

ŽivotŽivot 1921 vstoupil do KSČ Devětsil opustil poté, co se tento umělecký spolek přiklonil k poetismu 1923 onemocněl tuberkulózou, asi rok se léčil dlouho pobýval v Tatranské Poljance 1924 zemřel Podobizna Jiřího Wolkera na com/plus/wp- content/uploads/ 2011/04/Obr.-01- Ji%C5%99%C3%A D-Wolker.jpg

ŽivotŽivot Vlastní epitaf: Zde leží Jiří Wolker, básník, jenž miloval svět a pro spravedlnost jeho šel se bít. Dřív než moh' srdce k boji vytasit, zemřel - mlád dvacet čtyři let Pamětní deska na Jiřího Wolkera u jezírka v Tatranské Poliance vakia_Tatranska_Polianka_92.JPG

TvorbaTvorba raná tvorba – hlavními tématy je dospívání, duševní proměny mladého chlapce, první lásky, dekadentní pocity Obal CD edice klubové poezie nakladatelství Carpe diem

Host do domu optimismus, pokora, touha spojit se s kolektivem důraz na prosté věci, každodennost prvky vitalismu víra v budoucnost a harmonii světa láska k přírodě i k obyčejným věcem, které člověka obklopují (poštovní schránka, okno, kupé…) vrcholem sbírky je polytematická báseň Svatý Kopeček (inspirace Apollinairem) tbn2.gstatic.com/images?q=tbn: ANd9GcTssLR4DfMdnMjnBfOitq R1Q- eqyLPuST_WCneE1eXH5mUSLqA 2Lg

Host do domu POKORA Stanu se menším a ještě menším, až budu nejmenším na celém světě. Po ránu, na louce, v létě po kvítku vztáhnu se nejmenším. Zašeptám, až se obejmu s ním: "Chlapečku bosý, nebe dlaň o tebe opřelo si kapičkou rosy, aby nespadlo."

Host do domu POŠTOVNÍ SCHRÁNKA Poštovní schránka na rohu ulice, to není nějaká lecjaká věc. Kvete modře, lidé si jí váží velice, svěřují se jí docela, Psaníčka do ní házejí ze dvou stran, z jedné smutná a z druhé veselá. Psaníčka jsou bílá jako pel a čekají na vlaky, lodě a člověka, aby jak čmelák a vítr je do dálek rozesel, - tam, kde jsou srdce, blizny červené, schované v růžovém okvětí. Když na ně psaní doletí, narostou na nich plody sladké nebo trpké.

Host do domu ŽNĚ Slunce je veliký básník a napsalo krásnou báseň zlatým perem na naši zem. Muži bez kabátů, ženy s červenými šátky, děcka na mámině sukni přes celý den jen čtou a čtou a čtou. Na kopečku nad polem také já chci říkat tu báseň, volat, aby stařečci v dědině až na práh vyšli a slyšeli, co slunce napsalo, ale slova jsou tak veliká, že neprojdou mými ústy, a jen cítím, že jsem: klas v řadě, písmeno, vykřičník!

Těžká hodina proletářská poezie, sociální motivy touha po spravedlivějším světě zdůrazňuje obětavost jedince ve prospěch kolektivu navazuje na tradici české balady nejznámější balady: Balada o nenarozeném dítěti Balada o snu Balada o očích topičových eater.cz/upload/i mg/catalog/produ cts/gallery/detail/ / png

Těžká hodina TĚŽKÁ HODINA Přišel jsem na svět, abych si postavil život dle obrazu srdce svého. Chlapecké srdce je písnička na začátku, plán pro zámek, který bys lidem jak milé dal k svátku, ale mužovo srdce jsou ruce a mozoly, které se krví svou do cihel probolí, aby tu stála alespoň skutečná hospoda u silnice pro ušlé poutníky a pro poutnice. Dnes je má těžká hodina. Chlapecké srdce mi zemřelo a sám v rakvi je vynáším, a zemřelým trpě, trpím i tím, které mi v prsou se roditi počíná. Dnes je má těžká hodina; jedno srdce jsem pohřbil a druhé ještě nemám, zesláblý úzkosti, zesláblý samotou marně se braním studeným stěnám pokoje svého uštěpačného. Milenčin dopise, lampo, kniho kamarádova, věci zrozené z lásky, světla a víry, dnes při mně stůjte a třikrát mi věrnější buďte, když zůstal jsem na světě sirý, a modlete se, aby mi narostlo srdce statečné a nesmlouvavé, a věřte dnes za mě, že tomu tak bude, a věřte dnes za mě, že postavím dle obrazu jeho život člověka spravedlivého. Já mužné srdce ještě nemám, sám v těžké své hodině; a proto nevěřím.

PohádkyPohádky inspirace Andersenem a Wildem sociální náměty hrdiny nejsou nadpřirozené postavy, ale obyčejní lidé mezi nejznámější patří O milionáři, který ukradl slunce Socha Jiřího Wolkera v Prostějově

Otázky ANO /NE Byl členem KSČ? Byl členem Devětsilu? Je Host do domu surrealistická sbírka? Sbíral a upravoval lidové pohádky? Obsahuje Těžká hodina sociální balady?

VLADIMÍR PROKOP. Přehled české literatury 20. století. 1. vyd. Karlovy Vary: O.K.soft, Literatura pro 3. ročník středních škol. 1. vyd. Brno: Didaktis, ISBN Zdroje obrázků použitých knih citovány přímo v textu JIŘÍ WOLKER. Host do domu. 2. vyd. Brno, ISBN JIŘÍ WOLKER. Těžká hodina. 4. vyd. Brno, ISBN Zdroje: