EU_62_A_sada 1_11_M_Na poště_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace Prezentace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poštovní poukázky.
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_252_TÉMA_Daň z přidané hodnoty Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Finanční trh Peníze. PENÍZE  PROSTŘEDEK SMĚNY  MÍRA HODNOT  UCHOVATEL HODNOT  MÍRA INFLACE.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_CENTRALNI.
Deník příjmů a výdajů Průběžné položky. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO54 Název.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
EU_62_A_sada 1_03_M_Vznik peněz_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace Materiál.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_36 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová Název.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
FINANČNÍ GRAMOTNOST POPIS FUNKCÍ CENTRÁLNÍ BANKY.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_62_FINANCNIGRAMOTNOST_08_01_banky a jejich služby Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa,
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti - Úvěry AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup seznámení se základními pojmy úvěrové politiky.
. EU_52_sada 1_03_ZPM_Výroba draků netradičně_Lich Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Mgr. Eva Lichá Anotace.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Základní škola Čelákovice
Prezentace k finanční gramotnosti. Co je to banka. Autor
Obchod, trh Základy hospodaření.
EU_62_A_sada 2_18_M_Termínovaný vklad_Duch
PŘÍJMY A VÝDAJE DOMÁCNOSTÍ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Škola pro 21. století
EU_62_A_sada 2_02_M_Finanční produkty_Pol
Digitální učební materiál
EU_62_B_sada 1_06_M_Příkaz k úhradě_Poliačíková
EU_32_sada 2_14_PV_Druhy map a jejich využití_Duch
Dopravní značení pro chodce VY_32_INOVACE_5A_13
EU_52_sada 1_01_ZPM_Bezpečnost ve školní kuchyni_Lich
EU_12_sada1_19_Inf_Excel_1_Šeb
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PRACOVNÍ LIST ZÁSILKA NA DOBÍRKU
HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK I.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_05_FAZE_MESICE Název materiálu:
JEHO POUŽITÍ SPRÁVNÉ VYPLNĚNÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Platit se dá i jinak než penězi.
Ekonomika– národní hospodářství
Název projektu: Moderní škola
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
EU_32_sada1_08_SV_Advent_Cup
Období: září – prosinec 2011
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
EU_32_sada 2_13_PV_Kartografie_Duch
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Bankovnictví Mgr. Yvetta Kałužová VY_INOVACE_Kaluzova_ Šek .
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-01
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
VY_62_INOVACE_ – Bezhotovostní platební styk
EU_32_sada 2_04_PV_Sluneční soustava_Duch
EU_62_A_sada 1_18_M_Rozpočet domácnosti_Pol
Věcné učení Vláda, parlament, politické strany
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
EU_62_A_sada 1_13_M_Příjmy_Pol
Mgr. Veronika Vaňousová
Transkript prezentace:

EU_62_A_sada 1_11_M_Na poště_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace Prezentace slouží k seznámení s poštou jako institucí, která poskytuje mnoho služeb. Žák je seznámen s její činností a úkoly, na které se zaměřuje. Vzdělávací oblast Matematika a její aplikace Předmět Matematika/Finanční gramotnost Tematická oblast/téma Hospodaření domácnosti/Kde a jak platíme Výsledky vzdělávání Dokázat vysvětlit, kde a jak platíme Klíčová slovaPošta, poštovní poukázka, doručování zboží, poplatky, peníze Druh učebního materiálu PPT prezentace Typ vzdělávání Střední vzdělávání, 1. ročník Praktické školy dvouleté Ověřeno Datum: Třída: I. PRŠ 2 Zdroj [ online]. [ ]. Dostupné z URL:

Pošta je označení pro službu, která zajišťuje korespondenci, listovní služby, rozesílá zásilky, převádí peníze, vydává známky a podobně. Jedná se o jednu z nejstarších služeb, které jsou na světě provozovány. Tvoří součást každodenního života lidí na celém světě. Její správné fungování je důležité pro tuzemské i mezinárodní společenství.

K posílání peněz postačí, když si vyzvedneme a vyplníme správnou poštovní poukázku. Poštovní poukázky jsou doklady hotovostního i bezhotovostního platebního styku, které zavedla Česká pošta v podobě přesně stanovených předtisků Vyplníme potřebný typ poštovní poukázky a složíme peníze hotově na přepážce pošty nebo můžeme poslat peníze přes účet v bance, klient musí vyplnit i rubovou stranu poštovní poukázky, kde je příkaz k úhradě.

Typy poštovních poukázek poštovní poukázka typu A - využívá se na posílání peněz za poplatky,služby, pojistky atd. poštovní poukázka typu B - využívají je instituce k posílání peněz občanům poštovní poukázka typu C - používá se k hotovostnímu placení a při platbách mezi občany poštovní poukázky typu D - používá se k vyplácení peněz v hotovosti ve lhůtě jednoho pracovního dne po dni podání

Vybrané zboží je klientovi doručeno prostřednictvím pošty. Zboží zaplatíme po převzetí. Tomu se říká koupit zboží na dobírku.

Poplatky poště Za služby pošty platíme poplatky. Čím vyšší částku peněz posíláme, tím je vyšší poplatek. Při posílání balíčku závisí poplatek na jeho hmotnosti. Čím těžší balíček, tím vyšší poplatek.

OTÁZKY A ÚKOLY 1.Kdo je adresát a kdo odesílatel? 2.Jaké služby pošty využíváš? 3.Dokážeš správně vyplnit poštovní poukázku?