Inovace předmětu Gastronomické technologie III (FT6A/2014) Stanovení antioxidační aktivity a celkových polyfenolů v zeleninových salátech Institucionální.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Advertisements

Monitorování a analýzy Laboratorní cvičení
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
FOTOSYNTÉZA photós = světlo synthesis = skládání.
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Stanovení základních ukazatelů znečištění odpadních vod
Změny v potravinách.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Humus Odumřelé org.l. v různém stupni rozkladu a resyntézy, jejichž část je vázána na minerální podíl.
ORGANICKÁ CHEMIE.
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Přírodní látky - systematizace a opakování
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Heterocykly.
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
HOBITI.
Antioxidanty Hejmalová Michaela.
Sloučeniny v organismech
Sacharidy ve výživě ryb
Antioxidanty z ovoce, zeleniny a spotřební koš
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Jiří Kec,Pavel Matoušek
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Glukosa a její vznik.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Patologická anatomie jatečných zvířat
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2VY_32_inovace_583.
Studium aktinu, mikrofilamentární složky cytoskeletu pomocí dvou metod:
 kvercetin  prokyanidin  malvidin   Antioxidanty  Komplexy s ionty kovů (taniny)  Vazba s bílkovinami (taniny)  Adstringencia (taniny)  Antibakteriální.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
TROJLÍSTEK DOKTORA KUČERY
V praktiku budou řešeny dvě úlohy:
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA ODBORNÝ PRACOVNÍK V OCHRANĚ A PODPOŘE VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ Nikol Vokáčová 2015/2016.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Renaissance Triple Set. Formula 3 KOMPLEX S ANTIOXIDANTY PRODLUŽTE SI MLÁDÍ!
Antioxidační systém živého organismu. Aerobní svět Efektivní produkce energieEfektivní produkce energie Kyslík toxickýKyslík toxický Antioxidační systémyAntioxidační.
Antioxidanty  Antioxidanty jsou látky, které zabraňují oxidačním procesům probíhajícím v našem těle  Oxidační procesy v těle vyvolávají volné radikály.
Deset chval potravin rostlinného původu Zdeněk Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK v Plzni.
Je celková antioxidační kapacita potravin kritériem jejich biologické hodnoty ? Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Krátká historie bioflavonoidů Zdeněk Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK v Plzni.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Přírodní látky 1. Sacharidy.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_JABLKO Výchova.
Anorganická chemie Obecné pojmy a výpočty.
Z. Zloch Ústav hygieny LF UK v Plzni
Glukosinoláty a produkty jejich rozkladu
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
Bílkoviny (proteiny).
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
REAKTIVNÍ FORMY KYSLÍKU A DUSÍKU A METODY JEJICH STANOVENÍ
Anorganická chemie Obecné pojmy a výpočty.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Chemická ochrana rostlin Chemická ochrana rostlin je dnes nejrozšířenější, využívá velkého množství ochranných látek zvaných.
Transkript prezentace:

Inovace předmětu Gastronomické technologie III (FT6A/2014) Stanovení antioxidační aktivity a celkových polyfenolů v zeleninových salátech Institucionální program UTB Zlín (2014)

Zelenina Zelenina má velký potenciál přispívat svoji rozličností a komplexností k prevenci řady onemocnění. Zelenina obsahuje škálu chemicky různorodých látek, které vstupují rozličnými mechanismy do procesu karcinogeneze, inhibují jej nebo v ideálním případě zastavují. Často tyto látky působí příznivě i proti vývoji kardiovaskulárních nemocí a dalších tzv. civilizačních chorob. Ve většině studií je zvýšený příjem zeleniny spojen s nižším rizikem nádorového onemocnění.

Antioxidanty Antioxidanty jsou definovány jako látky, jejichž molekuly omezují aktivitu kyslíkových radikálů, které převádějí do méně reaktivních nebo nereaktivních forem. Tím mimo jiného také regulují oxidační procesy v organismu, zabraňují nežádoucím reakcím a poskytují ochranu buněčným strukturám proti volným radikálům. Antioxidační kapacitou (Total Antioxidant Capacity TAC) je pak nazývána schopnost sloučenin nebo jejich směsí inhibovat oxidační degradaci různých látek.

Antioxidanty a zdraví Volné radikály se podílejí na vzniku a rozvoji četných onemocnění a chorobných stavů. Choroby, v jejichž patogenezi hrají volné radikály rozhodující úlohu se nazývají jako tzv. nemoci z volných radikálů (free radical diseases). Příkladem by mohla být ateroskleróza, hypertenze, diabetes mellitus, metabolické komplikace, katarakta, tvorba zhoubných novotvarů či proces stárnutí. Konzumací dostatečného množství zeleniny a ovoce lze zabránit škodlivým vlivům volných radikálů a ochránit tak lidský organismus před mnoha onemocněními.

Antioxidanty a zdraví Významnou skupinou jsou polyfenoly obsažené v potravinách široké spotřeby. Nejvýznamnějšími zdroji fenolických a polyfenolických antioxidantů jsou u nás čaj, káva, čokoláda, víno, pivo, jablka a cibule. Celkový denní příjem těchto látek se odhaduje na několik set mg až 1g. Mechanismus jejich antioxidačního působení spočívá ve schopnosti zhášet nebo zametat toxické volné radikály, chelátově vázat ionty kovů a zastavovat řetězové radikálové reakce poškozující některé funkční proteiny a membránové nenasycené mastné kyseliny.

Stanovení antioxidační aktivity metodou DPPH Tato metoda spočívá v reakci volného radikálu DPPH (1,1-difenyl-2-(2,4,6 trinitrofenyl)hydrazyl) s antioxidanty obsaženými ve vzorku. Během reakce dochází ke změně barvy a úbytku absorbance. Absorbance je měřena při vlnové délce 515 nm. Výsledky jsou pak vyjádřeny jako ekvivalent odpovídající antioxidační kapacitě, kterou by způsobilo množství kyseliny askorbové.

Polyfenoly Jsou to přírodní látky, které jsou jako sekundární metabolity zastoupeny v každé vyšší rostlině a v každém jejím orgánu. Tyto látky představují mnoho typů sloučenin. Řadíme je také mezi antioxidanty, které regulují oxidační procesy v organismu, zabraňují nežádoucím reakcím a poskytují ochranu buněčným strukturám proti volným radikálům.

Dělení polyfenolů Polyfenolické sloučeniny mohou být rozděleny do několika skupin v závislosti na počtu aromatických kruhů a způsobu vazby mezi jednotlivými aromatickými kruhy. Jsou rozlišovány čtyři skupiny: Fenolové kyseliny Flavonoidy Stilbeny Lignany

Biologické účinky polyfenolů Polyfenoly mohou vykazovat antikarcinogenní a antiaterogenní vlastnosti. Nicméně většina pozornosti je stále obracena na polyfenoly jako na antioxidanty.

Stanovení celkového obsahu polyfenolů Spektrofotometrická metoda (měření při 765 nm) pomocí Folin-Ciocalteu činidla slouží k určení celkového obsahu polyfenolických sloučenin v rostlinných extraktech a šťávách. Metoda je založena na redukci směsi fosfomolybdenanu a fosfowolframanu fenolickými sloučeninami za vzniku produktů modrého zbarvení. Naměřené hodnoty bývají vyjádřeny jako ekvivalenty kyseliny galové GAE (Gallic Acid Equivalents).