Anotace Materiál je určen pro žáky 4. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text zpracovává život a dílo francouzského spisovatele.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Advertisements

Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1760_ZEM
Gramatika Vypravování
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou F. Gellnera…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
POHÁDKY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_04
Na stránce č. 4 jsou otázky testu. Na dalších stránkách
ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY
STRUKTURA A JAZYK PROZAICKÉHO DÍLA
FANTASTICKÁ LITERATURA
Antoine de Saint-Exupéry (1900 – 1944)
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Jirotky…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Vypravování Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
DRUHY POHÁDEK Mgr. Michal Oblouk
Italská renesanční literatura II Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
literatura s prvky SCI–fi, fantazy literatura
Literární pojmy 2 Český jazyk 6. ročník ZŠ
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Svěráka a L. Smoljaka Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Existencialismus výklad pojmu, spisovatelé.
Vypravování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_12 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Život Tvorba Malý princ Rozbor Ukázka Otázky Shrnutí.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POHÁDKY Bylo, nebylo, za devatero lesy a devatero horami……… Žil,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.6 Karel Poláček Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Povídka, pověst, pohádka, bajka Ověřeno: 5. ročník, V. třída Cílová skupina: žák základní školy praktické.
N ÁZEV ŠKOLY : ZŠ Š TĚTÍ, O STROVNÍ 300 A UTOR : M GR. N IKOLA G RBAVČICOVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.05_A NTOINE DE S AINT -E XUPÉRY N ÁZEV.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
Využití obrazového materiálu v hodinách Čj „Učit se znamená objevovat to, co už víš. Konat znamená demonstrovat, že to víš. Učit druhé znamená připomínat.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková LEGENDA Narodil se v r Byl z rodu Slavníkovců. V r. 982 se.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_CJ_15 TÉMA:
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_15_CJI_POHÁDKA.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Malý princ (referát – český jazyk)
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
SLOHOVÉ POSTUPY A ÚTVARY
VY_12_INOVACE_C6. 11 Autor: Mgr
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
TÉMA: ERICH MARIA REMARQUE AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.2_pohadky Název: Pohádky.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
VY_32_INOVACE_19_CJI_LITERÁRNÍ ŽÁNRY
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Bájesloví – 1. část Název : VY_32_inovace_11 Český jazyk a literatura.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
Transkript prezentace:

Anotace Materiál je určen pro žáky 4. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text zpracovává život a dílo francouzského spisovatele Antoine de Saint – Exupéryho. Prezentace je v závěru doplněna o text a otázky. Žáci si zopakují probranou látku. Metodický pokyn: Vyučující s pomocí multimediální techniky použije materiál k výkladu a samostatné práci žáků.

- francouzský spisovatel, letec - * 1900 v Lyonu - studia ve Francii a Švýcarsku - zisk diplomu civilního i vojenského pilota - jako civilní letec působil v severní Africe a jižní Americe - začátkem 2. svět. války nastoupil jako kapitán do vojenské služby - + pravděpodobně jako válečný letec byl nejspíš se střelen na Středozemním mořem německým letadlem - neustále se vedou diskuze nad jeho smrtí

 Noční let › román › příběh se odehrává za jediné noci › autor popisuje pocity pilota při nočním letu › Pilota zastihne při letu cyklonová bouře, a proto netuší, kde je. Vystřelí svou jedinou světlici, díky které zjišťuje, že se nachází nad mořem a nemá tedy možnost přistát.

 Malý princ

› 1943 › filozofická pohádka › příběh pilota, který havaroval na Sahaře; uprostřed pustiny se setkává s malým princem z daleké planety › kniha obsahuje autorovy kresby

 Citadela › dílo je nedokončené › filosofické myšlenky a úvahy › sled zamyšlení nad různými tématy – lidský osud, touhy, směřování › děj je vyprávěn z pohledu panovníka, který vede svůj lid

 Charakterizujte pojem autobiografie. Objasněte autobiografické prvky díla.  Určete formu autorské řeči. Kdo je vypravěčem celého díla?  Charakterizujte literární žánr pohádka a doložte prvky z ukázky. Popište rozdíly mezi pohádkou klasickou a pohádkou umělou.  Pro koho je žánr pohádka primárně určen? Platí to i v případě Malého prince? Tvrzení zdůvodněte.

Tak jsem žil sám a neměl jsem nikoho, s kým bych si mohl doopravdy promluvit. Až se mi jednou, je to už šest let, v saharské poušti porouchalo letadlo. Rozbil se i motor. […] Myslím, že když se rozhodl vydat pryč, využil tahu divokých ptáků. Než tehdy ráno odešel, dal planetu pěkně do pořádku. […] „ Sbohem,“ řekl květině. Ona však neodpověděla. „Sbohem,“ zopakoval. Květina si odkašlala. Ale nebylo to kvůli nachlazení „Byla jsem hloupá,“ řekla nakonec. „Omlouvám se ti. Snaž se být šťastný.“ Překvapilo ho, že neslyší žádné výčitky. Stál tam celý v rozpacích a v ruce držel poklop. Nechápal, proč je tak klidná a laskavá. „Už je to tak, mám tě ráda, pověděla mu květina. „Nic jsi nepoznal, a je to moje vina. Ale to vůbec nevadí. Byl jsi prostě stejně hloupý jako já. Snaž se být šťastný…“ […] „Neprotahuj to tak, rozčiluje mě to. Rozhodl ses odejít, tak jdi.“

 Charakterizujte pojem autobiografie. Objasněte autobiografické prvky díla.  autobiografie  epický literární žánr, ve kterém autor vykresluje svůj život  jednou z hlavních postav Malého prince je postava pilota; pilot = Antoine de Sait-Exupéry

 Určete formu autorské řeči. Kdo je vypravěčem celého díla?  dílo je vypravováno v ich-formě  vypravěčem díla je pilot

 Charakterizujte literární žánr pohádka a doložte prvky z ukázky.  pohádka  epický literární žánr  děj se odehrává ve smyšleném světě, do děje často zasahují nadpřirozené bytosti, které hlavnímu hrdinovi pomáhají, dobro vítězí nad zlem

 Popište rozdíly mezi pohádkou klasickou a pohádkou umělou.  klasická pohádka  útvar lidové slovesnosti  děj se odehrává na neurčitém místě a v neurčitém čase  autor neznámý  umělá pohádka  objevuje se konkrétní místo  nadpřirozené bytosti mají často vlastnosti jako lidé  autor známý

 Pro koho je žánr pohádka primárně určen? Platí to i v případě Malého prince? Tvrzení zdůvodněte.  primárně je pohádka určena dětem  Malý princ je určen spíše dospělým čtenářům  filozofická pohádka plná metafor a přirovnání  uvedeny etické hodnoty, které nutí k zamyšlení

Literatura 1. Prokop, V. Přehled světové literatury 20. století. 1. vyd. Karlovy Vary: O.K.-Soft, Sochrová, M. Český jazyk a literatura. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, ISBN

Obrázky 1. icle_hero_image-vert.jpg icle_hero_image-vert.jpg 2. tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQlv6LcwvKotCo43oghY3c GJ3ScFAFMYD2hF8YDidCq7Wq6QekkDA tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQlv6LcwvKotCo43oghY3c GJ3ScFAFMYD2hF8YDidCq7Wq6QekkDA citadela-vetsi.jpg citadela-vetsi.jpg