Elektrotechnická měření Dimenzování sítí nn - PAVOUK 2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

AnotaceMetodický pokyn Prezentace, obsahující test znalostí elektrické instalace ve stavbách občanské výstavby. Na deseti snímcích rozebírá základní problematiku.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Počítačové sítě 8. Využití sítí © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● sdílení v sítích.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_06_32_ELEKTRICKÉ SPOTŘEBIČE.
Využití v praxi Pythagorova věta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu
Obsah Generátor střídavého proudu Trojfázová soustava střídavého napětí Transformátor Přenos elektrické energie Střídavý proud v energetice 1.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
DUM:VY_32_INOVACE_VIII_3_20 Jednoduchý elektrický obvod Šablona číslo: VIII. Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:20. Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní.
Potenciál, napětí, náboj, proud Základy elektrotechniky 1 Potenciál, napětí, náboj, proud Ing. Jaroslav Bernkopf.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
TRANSFORMÁTOR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_32.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_3 Měření proudu a napětí Šablona číslo: IXSada číslo: 1Pořadové číslo DUM:3 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín,
Práce a výkon Základy elektrotechniky 1 Práce a výkon Ing. Jaroslav Bernkopf.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Senzory pro EZS.
Transformátory.
Elektrické stroje – transformátory Ing. Milan Krasl, Ph.D.
Elektrický výkon Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výroba elektrické energie - obecná část
Proudové chrániče.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Elektrické měřící přístroje
Lineární funkce - příklady
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_11 Elektrická práce Šablona číslo: IX
všechny animace a obrázky - archiv autora
ČEHO JE VÍC? ZRAKovÉ VNÍMánÍ.
Základy elektrotechniky Výkony ve střídavém obvodu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_19.
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Elektromagnetická slučitelnost
USMĚRŇOVAČE V NAPÁJECÍCH OBVODECH
Kvadratické nerovnice
Revize elektrických zařízení (EZ)
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Měření osciloskopem.
Základy elektrotechniky Řešení stejnosměrných obvodů s více zdroji
Číslicové měřící přístroje
Měření výkonu elektrického proudu
Jak postupovat při měření?
Průmyslové rozvody.
Elektrické napětí Spolehlivost dodávky elektrické energie
Důlní elektrické přístroje
Opakování učiva pro 9. ročník
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Domovní rozvody * hlavní domovní vedení * * odbočky k elektroměrům *
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
ELEKTRICKÉ ROZVÁDĚČE NN z pohledu norem ČSN a PNE
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_13 Střídavé.
Interaktivní elektrický obvod
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Průmyslové rozvody *** návrh a jištění vodičů
Proudové chrániče - RCD zdroj - Proudové chrániče,
Výkonové jističe nízkého napětí - MCCB
Elektrotechnická měření Dimenzování sítí nn - PAVOUK 2
Lineární funkce a její vlastnosti
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
Opakování učiva pro 9. ročník
Transkript prezentace:

Elektrotechnická měření Dimenzování sítí nn - PAVOUK 2

Napájení za sítě vn -orientační zkratový výkon soustavy vn v nápovědě, v případě požadavku přesného výpočtu je třeba se obrátit na provozovatele sítě -přímo na soustavu vn se připojuje transformátor. Jištění a kabel vn není v databázi programu -z transformátoru je připojení kabelem přes hlavní jištění do hlavního rozváděče -hlavní jištění musí být s ohledem na jmenovitý proud transformátoru -doba odpojení v hlavní rozvodně může být do 5 sekund

Koeficient soudobosti -zadává se v napájecích bodech (v rozváděčích) a vyjadřuje kolik zařízení je v daném okamžiku v provozu. Je-li součet jmenovitých proudů připojených spotřebičů 100 A, pak se při soudobosti 0,8 předpokládá, že maximální odběr je 80A -koeficient snižuje napájecí výkon (proud) zdroje a průřez napájecího vedení Koeficient využití -zadává se u spotřebičů a vyjadřuje, na jaký výkon (proud) je spotřebič zatěžován. Je-li jmenovitý proud spotřebiče 20 A, pak při využití 0,8 se předpokládá, že maximální proud spotřebiče je 16A -koeficient snižuje napájecí výkon (proud) zdroje a průřez vedení do spotřebiče -příklad zásuvky - zásuvkový obvod s 10 zásuvkami kreslíme jako 1 vývod 160A, koeficient využití 0,1 (je třeba rozlišit 1f. a 3. zásuvky - vodiče a jištění) Hodnoty obou koeficientů jsou udávány v tabulkách, na základě zkušeností a dlouhodobých měření v podobných provozech.

Přípojnicový rozvod -přípojnicový rozvod je veden jako nepřerušované vedení, ze kterého jsou odbočky k jednotlivým spotřebičům z napájecích skříněk -úseky mezi skříňkami nejsou jištěny (zadávat stejný typ přípojnice) – varovnou hlášku je třeba blokovat -napojení *kabel – přípojnice nemusí být přes rozváděčovou skříňku (sběrnici) a přes jištění kabelu *přímo z rozváděče přes jištění -do programu nelze kreslit přípojnice spojitě

Záskok ( smyčkování ) -pro provozy se stupněm spolehlivosti 1 nebo 2 lze vypočítat dvě (více) variant napájení 1.základní (bezporuchový provoz), síť je provozována například jako paprskový nebo průběžný rozvod 2.při výpadku jednoho napájení lze připojit náhradní, nezávislý zdroj (ostrovní provoz) nebo změnit propojení v rozvody Při těchto změnách se mění poměry v síti, musí se nově vypočítat a v praxi i ověřit pomocí zkoušek -normální, bezporuchový stav, generátor je mimo provoz -pomocné rozvody pro případ výpadku jsou odpojeny

Záskok -napájení za sítě odpojeno -připojen záložní generátor -připojeny záložní rozvody -připojeny důležité rozvody hlavního okruhu

Materiály Program PavoukReferenční manuál Eaton ElektrotechnikaKatalogy