Bourbon Whiskey Americký národní nápoj Má irský původ, německý a anglický vznik součást je indiánská a název francouzský historie začíná kolem r.1789.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Advertisements

VY_32_INOVACE_10_GAS_550_Sob
Destiláty Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_427 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel.řed./fax: ,
Povrch krajiny VY_III/2_inovace_10_ Povrch krajiny Autor: Mgr. Karin Cahlíková.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
VELKÁ BRITÁNIE WALES. WALES - velšsky Cymru – ve staré velštině to znamená „krajan“ - jméno Wales pochází z germánského slova Walha, které znamená „cizinec“,
VÝROBKY Z OBILOVIN Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: výrobky, obiloviny, mlýnské, mouka, kroupy, vločky.
Ekosystém – pole Polní plodiny název: VY_32_INOVACE_02_Ekosystem_poleI škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Pekařská výroba  Výroba chleba  Výroba běžného pečiva  Výroba jemného pečiva.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_RUDOLF II. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
MÍSTO, KDE ŽIJI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VY_32_INOVACE_Fi_II_01 Název Jižní Asie Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
OXIDY. OXID SIŘIČITÝ ● Bezbarvý, jedovatý plyn ● Štiplavě zapáchá ● Vzniká při hoření síry ve vzduchu ● Vykytuje se v sopečných plynech ● Základní surovina.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_552_ Výroba piva 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Technika obsluhy – Příprava káv s alkoholem Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_558_ Výroba vína 4 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Anotace : Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Náležitosti nápojových lístků
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Alkoholické nápoje - víno
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
DÁNSKO A ISLAND Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
názvosloví, příprava, vlastnosti, užití
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_15_22_POVRCH EVROPY.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Voda Základ života.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Rostliny z našeho okolí
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Úvod do tržní hodnoty a hromadného oceňování
Itálie Open Presentation.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Francie a Velká Británie Autor: Mgr. Marta.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základy plošné CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MA_ZP_05
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU B) TÉMA : STÁTY VÝCHODNÍ EVROPY C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU : Žáci se seznámí s dalšími státy východní.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Mgr. et Mgr. Veronika Víchová Mgr. Hana Navrátilová
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Výroba dezertních hmot 2
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
názvosloví, příprava, vlastnosti, užití
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Velká Británie.
Výroba pelet z biomasy v Habrech
Téma hodiny: Srbsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
EKOSYSTÉM POLE je uměle vytvořený člověkem
Suroviny pro výrobu piva
Návykové látky Alkohol
názvosloví, příprava, vlastnosti, užití
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Bourbon Whiskey Americký národní nápoj Má irský původ, německý a anglický vznik součást je indiánská a název francouzský historie začíná kolem r.1789

Dnes je předepsáno zákonem pálení nejméně z 51% kukuřice (75%) s přidáním (15%) sladového ječmene a (10%) žita( základ u Medley) Kvašení – přidáním břečky, následně čerstvé kvasnice ( kvasící směs 10% alkoholu) Skladování v nových, uvnitř vypálených sudech(zauhlování) Zrání nejméně dva roky, než se plní do lahví, Nesmí mít po druhé destilaci více než 80% alkoholu Optimální alkohol okolo 65%, Thenessee Whiskey se překape přes dřevěné uhlí z javoru ( lahodnost) z javoru ( lahodnost)

Straight Whiskey Blended Whiskey Nepančovaný produkt Není míchán s jinými druhy Pančovaná s mnoha druhy Whiskey Nejméně 51% Staight Whiskey Blendet Bourbon Whiskey, např. Canadian Whiskey je lehčí a světlejší

Nejznámější značky Four Roses, Gentleman, Harpeŕ s, Hiram Walker, Jim Beam, Kentucky Tavern, Old Forester, Old Grand Dad, Old Hickory, Old Taylor,Seagram´s, Suprese

Irská Whisky V 6. století přinesli misionáři na zelený ostrov alkohol, jako léčivý prostředek. Až v 18. stol. Nabyla věhlasu - Irská Whisky je pálena třikrát. Základní surovinou jsou ječmen, oves, žito, pšenice, (někdy melasa cukrové třtiny) Hlavní základ – irská voda. Obilí se rozemele a usuší v kotlích. Podle zákona musí zrát nejméně tři roky, většinou se k tomu přidá pět až dvanáct let.

Malt Whisky Pravá skotská Whisky se pro míchání vůbec nehodí, Při pití má mít pokojovou teplotu. Pije se maximálně se střikem pramenité vody. Vyrábí se z čistého ječmene. SINGLE Malt vzniká z jedné destilace. Ječmen se namočí a rozprostře na humně, kde klíčí až 12 dní. Tento zelený slad je usušen a vykouřen pomocí ohně z bukových třísek, dřevěného uhlí,rašeliny a vřesu. To dává whisky typickou chuť

Irská Whisky Ječmen se roztluče, promíchá s horkou vodou, lepší se rozpustí cukr Následuje rmutování v kádích s čistou vodou a kvasnicemi ( kvasí) Po třikrát opakované destilaci je Malt Whisky uskladněna do sudů po cherry ze Španělska. Kde získá svou barvu (používají se sudy i po Bourbonu, či rumu) Doba skladování činí nejméně tři roky, převážně ale sedm až dvanáct let. existovalo palíren, z té doby dvě rodinné dynastie Haig a Jameson Dnes centralizováno nedaleko Dublinu pro všechny

Grain Whisky Grain Whisky se vyrábí ve Skotsku, Silná kouřová příchuť Malt Whisky Aby jejich „choulostivé“ jazyky šetřily,byla vyvinuta postupná destilace, při níž se získá jemná a lehká Grain Whisky S Grain Whiskey a její silnou kouřovou příchutí mají problém všude na světě, jen Skotové ne.

Nejznámější značky Irské Whisky John Jameson, Jihn Power Tullamore John Locke

Nejznámější Skotské Whisky Standart – Ballantine´s, Black and White,Club99, Gilbey, Johny Walker Red Label, Queen Anne, Snademan´s, Vat 69, White Label, Luxusní kvalita – Ballantine´s 12 a 17, Buchman´s de Luxe, Chivas Regal, Dimple,Johny walker Black Label,

Dělení Skotské \whisky Highland Malt – sever vysočina, Greenock na západě, Dunde na východě, Jemná a nejlepší. Lowland Malt – jižně od Greenocku, východ, jemnější rašelinové aroma, používána k míšení, Island Malt – z ostrvů skye, Mull, Orkney, Jura Campbeltown Malt – poloostrov Kintyre, velmi lehký rašelin. Nádech, Highland Malt Whisky

Blended Skotch Whisky Obilná whisky ze sladovnického a nesladovnického ječmene, kukuřice, a jiných obilnin se vyrábí průmyslově a výlučně se používá k pančování Malt Whisky Tím vzniká Blendet Skotch Whisky název ze starého keltského „uisqe beath“ – živá voda název ze starého keltského „uisqe beath“ – živá voda v 15.stol. módní u královského dvora v 15.stol. módní u královského dvora Lihovar na Maray shire Nejznámější John Walker ( průkopník míchání)