Bourbon Whiskey Americký národní nápoj Má irský původ, německý a anglický vznik součást je indiánská a název francouzský historie začíná kolem r.1789
Dnes je předepsáno zákonem pálení nejméně z 51% kukuřice (75%) s přidáním (15%) sladového ječmene a (10%) žita( základ u Medley) Kvašení – přidáním břečky, následně čerstvé kvasnice ( kvasící směs 10% alkoholu) Skladování v nových, uvnitř vypálených sudech(zauhlování) Zrání nejméně dva roky, než se plní do lahví, Nesmí mít po druhé destilaci více než 80% alkoholu Optimální alkohol okolo 65%, Thenessee Whiskey se překape přes dřevěné uhlí z javoru ( lahodnost) z javoru ( lahodnost)
Straight Whiskey Blended Whiskey Nepančovaný produkt Není míchán s jinými druhy Pančovaná s mnoha druhy Whiskey Nejméně 51% Staight Whiskey Blendet Bourbon Whiskey, např. Canadian Whiskey je lehčí a světlejší
Nejznámější značky Four Roses, Gentleman, Harpeŕ s, Hiram Walker, Jim Beam, Kentucky Tavern, Old Forester, Old Grand Dad, Old Hickory, Old Taylor,Seagram´s, Suprese
Irská Whisky V 6. století přinesli misionáři na zelený ostrov alkohol, jako léčivý prostředek. Až v 18. stol. Nabyla věhlasu - Irská Whisky je pálena třikrát. Základní surovinou jsou ječmen, oves, žito, pšenice, (někdy melasa cukrové třtiny) Hlavní základ – irská voda. Obilí se rozemele a usuší v kotlích. Podle zákona musí zrát nejméně tři roky, většinou se k tomu přidá pět až dvanáct let.
Malt Whisky Pravá skotská Whisky se pro míchání vůbec nehodí, Při pití má mít pokojovou teplotu. Pije se maximálně se střikem pramenité vody. Vyrábí se z čistého ječmene. SINGLE Malt vzniká z jedné destilace. Ječmen se namočí a rozprostře na humně, kde klíčí až 12 dní. Tento zelený slad je usušen a vykouřen pomocí ohně z bukových třísek, dřevěného uhlí,rašeliny a vřesu. To dává whisky typickou chuť
Irská Whisky Ječmen se roztluče, promíchá s horkou vodou, lepší se rozpustí cukr Následuje rmutování v kádích s čistou vodou a kvasnicemi ( kvasí) Po třikrát opakované destilaci je Malt Whisky uskladněna do sudů po cherry ze Španělska. Kde získá svou barvu (používají se sudy i po Bourbonu, či rumu) Doba skladování činí nejméně tři roky, převážně ale sedm až dvanáct let. existovalo palíren, z té doby dvě rodinné dynastie Haig a Jameson Dnes centralizováno nedaleko Dublinu pro všechny
Grain Whisky Grain Whisky se vyrábí ve Skotsku, Silná kouřová příchuť Malt Whisky Aby jejich „choulostivé“ jazyky šetřily,byla vyvinuta postupná destilace, při níž se získá jemná a lehká Grain Whisky S Grain Whiskey a její silnou kouřovou příchutí mají problém všude na světě, jen Skotové ne.
Nejznámější značky Irské Whisky John Jameson, Jihn Power Tullamore John Locke
Nejznámější Skotské Whisky Standart – Ballantine´s, Black and White,Club99, Gilbey, Johny Walker Red Label, Queen Anne, Snademan´s, Vat 69, White Label, Luxusní kvalita – Ballantine´s 12 a 17, Buchman´s de Luxe, Chivas Regal, Dimple,Johny walker Black Label,
Dělení Skotské \whisky Highland Malt – sever vysočina, Greenock na západě, Dunde na východě, Jemná a nejlepší. Lowland Malt – jižně od Greenocku, východ, jemnější rašelinové aroma, používána k míšení, Island Malt – z ostrvů skye, Mull, Orkney, Jura Campbeltown Malt – poloostrov Kintyre, velmi lehký rašelin. Nádech, Highland Malt Whisky
Blended Skotch Whisky Obilná whisky ze sladovnického a nesladovnického ječmene, kukuřice, a jiných obilnin se vyrábí průmyslově a výlučně se používá k pančování Malt Whisky Tím vzniká Blendet Skotch Whisky název ze starého keltského „uisqe beath“ – živá voda název ze starého keltského „uisqe beath“ – živá voda v 15.stol. módní u královského dvora v 15.stol. módní u královského dvora Lihovar na Maray shire Nejznámější John Walker ( průkopník míchání)