Londýn I. základní informace Mgr. Simona Steinbauerová Zeměpis cestovního ruchu Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Londýn.
Advertisements

Poznávací zájezd A n g l i e s cestovní kanceláří.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Londýn Lukáš Povišer (student tercie). Všechno je tam velice drahé. Skoro všechny městské autobusy jsou dvoupatrové a červené.
Markéta Horáková Kvinta B
královské město na Temži
Londýn, Oxford, Brighton, Eton
Zájezd do Velké Británie Konečně jsme na trajektu a loučíme se s francouzským přístavem Calais.
Londýn 2008 Zájezd Adély Koubové. Začátkem roku 2008 jsem se svojí rodinou navštívila již podruhé krásné město Londýn. Tento výlet byl opět o návštěvě.
Na jih A n g l i e s cestovní kanceláří. Londýn I.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Velká Británie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Týden Evropy Velká Británie Great Britain.
Anglie Maturitní předmět: angličtina Brázdilová Eliška 6. A.
Bára Kahánková Nikol Košíková Natálie Nytrová
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_161 NázevLondýn Téma hodinyZápadní.
PRAHA Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Zpracovala Karolíne AL-Eraidiová a Barbora Vodňanská
Památky Londýna Vítězslav Traurig.
VY_32_INOVACE_ 18_ Praha (1) (2) (SADA ČÍSLO 6). INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Bc. Milena Švermová Datum (období), ve kterém.
LONDÝN Hlavní město Spojeného království leží na řece Temži v jihovýchodní Anglii. Žije tu zhruba 7 miliónů obyvatel. Londýn se skládá ze tří částí: původní.
LONDÝN.
Téma hodiny: Spojené království Velké Británie a Severního Irska
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Londýn Hlavní město Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Leží na jihovýchodě země při ústí řeky Temže. Londýn je společně s městy New.
Cestovní ruch Velké Británie a Irska
Velká Británie Valentýna Martínková.
Velká Británie ® ☻ Vlajka ☻ Znak.
Vytvořil Matěj Turek 8. B 10. ZŠ Plzeň
Londýn Vypracoval: Jakub Krišpín
Velká Británie - pracovní list - řešení Jméno autora: Mgr. Jan Vajner
Big Ben je hovorové označení používané pro hodinovou věž, která je součástí budovy Westminsterského paláce vedle Temže v Londýně a neformální pojmenování.
I. ZŠ ZRUČ NAD SÁZAVOU LONDÝN + HASTINGS A OKOLÍ 21. – 25. října 2015
Vlastivěda 5 Vypracovala: Lucie Holanová, ZŠ a MŠ Višňová.
Velká británie ( Anglie ) Hlavní město je Londýn ( obyvatel ). Sousedí s Irskem. Sousedí s mořemi Severní moře, Keltské moře, Irské moře, průliv.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
VY_52_INOVACE_11_02_státy západní Evropy. 3. snímek – západní Evropa 4. snímek – státy západní Evropy 5. snímek – vlajky států západní Evropy 6. snímek.
Velká Británie Tereza Pavličková. Warwick castle  Hrad Warwick je památkově chráněný středověký hrad ve Warwicku  Hrad byl velmi krásný ale krajina.
VII.A Exkurze Anglie ZŠ HORNÍ POLICE. Rozpis ceny – 6260 Kč Doprava Praha – Londýn a zpět Doprava po Anglii Ubytování Vstupy STUDENT AGENCY 1690 Kč Florenc.
Benátky Mgr. Simona SteinbauerováZeměpis cestovního ruchu Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_05_Britské_souostroví_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Autor: David Primus. What I liked most: I was most impressed by a meteorite, which was exhibited at the planetarium in Greenwich. I was surprised that.
Čurda Petr, LA2.A.   Well, I am going to tell you about my experience from London and about some sights.  I‘ve never been to London before. So this.
Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 Autor: Eva Valentová Název: VY_32_inovace_212_ Velká Británie Téma: anglický jazyk Číslo.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-06 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Rakousko I. základní data Mgr. Simona Steinbauerová Zeměpis cestovního ruchu Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12,
{ Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s. AUTOR: Mgr. Dita Nerudová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_Anglický jazyk TÉMA: London ČÍSLO PROJEKTU:
Londýn. Základní fakta Londýn je hlavní město Spojeného království Londýn má kolem 7 milionů obyvatel Londýn se skládá ze 3 částí: a)Město Londýn b)Město.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/19_Západní Evropa Téma: Státy západní Evropy.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-10 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Londýn II.- oblasti cestovního ruchu Mgr. Simona Steinbauerová Zeměpis cestovního ruchu Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_ 129.ANJ.34 Sightseeing of London.
Anglie Natálie Kováčiková Anna Valíčková. Proč jsme vůbec jeli do Anglie? Do Anglie jsme cestovali díky projektu Čtení a cizí jazyky zajímavě Potkali.
Nejkrásnější města světa
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
EVROPA ZÁPADNÍ EVROPA – VELKÁ BRITÁNIE, IRSKO
Londýn Class 4 Eva Andrýsková,ZŠ Polešovice
Jonáš Junek & Vlastimil Urban
Londýn.
Název školy. Plavská škola Autor. Mgr. Marcela Hádková Název
Spojené království Lukáš Vicherek.
Vzdělávací materiál: Kanada Operační systém: Windows XP Professional
Londýn, místo, které mě zaujalo
Klára gregorová, Karolína michalcová – 8. ročník
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

Londýn I. základní informace Mgr. Simona Steinbauerová Zeměpis cestovního ruchu Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice

Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU 14. NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice A UTOR Mgr. Simona Steinbauerová T ÉMATICKÝ CELEK Regionální geografie Evropy R OČNÍK 2. ročník D ATUM TVORBY

Anotace: Materiál je možno využít pro rozšíření učiva v rámci předmětu zeměpis cestovního ruchu. Je určen pro 2. ročníky střední školy. DUM je vytvořen jako prezentace, obsahuje základní informace o Londýně, historická fakta, demografická data, informace o dopravě či administrativním členění. Metodické pokyny: DUM je vytvořen ve formě prezentace a je v využitelný v rámci interaktivního vzdělávání.

Londýn je hlavním městem Velké Británie, v současné době zde žije kolem 7 milionů obyvatel. Londýn Obr. 1. Poloha Londýna

Historie Londýna Nejstarší osídlení tohoto místa bylo v oblasti Southwarku v roce 55 před Kristem, Římané postavili most přes řeku a na jejím severním břehu vybudovali správní středisko nazvané Londinium. Londýn se stal brzy největším městem Anglie v roce 1066 byl kandidátem na hlavní město. Město se postupně rozrůstalo za hradby, ale velkým požárem v roce 1666 bylo zničeno. Oblast vybudovaná po tomto požáru se stala základem City, kolem níž vznikaly až do 18. století osady. Jednou z nich bylo královské město Westminster. V důsledku rozmachu obchodu a průmyslu v 18. a 19. století se stal Londýn největším a nejbohatším městem světa. Vznikla zde prosperující střední třída, která vystavěla krásné domy. Vidina bohatství sem nalákala miliony chudých z venkova a z ciziny. Ke konci 19. století žilo v Londýně 4,5 milionů obyvatel a další 4 miliony v blízkém okolí. Město bylo zničeno při bombardování ve 2. sv. válce, což vedlo v druhé polovině 20. století k rozsáhlým obnovám, v této době zanikla většina doků a průmyslová odvětví viktoriánské doby.

Králové a královny Londýna Londýn je hlavním městem království již od roku 1066, kdy Vilém I. Dobyvatel založil tradici korunovace ve Westminsterském opatství. Panovníci Anglie pocházeli z rodů Normanů, Plantagenitů, Lancestrů, Yorků, Tudorovců, Stuartovců, Hanoverovců a Windsorů. Současnou panovnicí je Alžběta II. korunovaná ve Westminsterském opatství v roce Obr. 2. Alžběta II.

Doprava v Londýně Systém londýnské hromadné dopravy je jedním z nejsložitějších v Evropě. V porovnání s jinými městy Evropy je i relativně drahá. Město je rozděleno do 6 tarifních pásem. Nejrychleji se ve městě cestuje metrem (tube). Systém metra má 273 stanic na 12 linkách. Typickým dopravním prostředkem a jedním ze symbolů Londýna je poschoďový autobus (double- decker). Dalším dopravním prostředkem jsou taxi, typicky černé taxíky patří neodmyslitelně k městské dopravě. Po řece Temži je možná přeprava na pravidelných lodních linkách. V Anglii se jezdí vlevo.

Double- decker Obr. 3. Double-decker

Obchody a tržiště Londýn je jedním z nejrušnějších obchodních center na světě. Nejznámější a nejluxusnější obchodní domy jsou soustředěny v Kinghtsbridgi nebo v Regent Street, nejnavštěvovanější nákupní třídou je Oxford Street. V městě se nachází jeden z nejluxusnějším a nejproslulejších obchodních domů na světě Harrods. Díky směsici kultur a spoustě přistěhovalců je možné sehnat na místních tržištích takřka cokoliv. Mezi nejnavštěvovanější tržiště patří Covent garden, Gabriel´s Wharf, Borough Market a další..

Restaurace, hospody a speciality Londýn je považován za hlavní město gastronomického světa, je možné vybírat z indických, čínských, francouzských, italských a dalších restaurací. V posledních letech změnili londýnské kavárny svou tvář a patří k nejživějším místům ve městě. Nejširší škála restaurací je soustředěna v Covent garden, Piccadelly, Mayfair, Soho, Kensington a Chelsea. Typické britské pokrmy nabízí jen málo restaurací. Ceny v restauracích jsou velmi vysoké ( liber za tříchodové menu). K ceně se připlácí za obsluhu 10-15% z ceny jídla.

Jídlo a pití Typická anglická snídaně( slanina, velce, rajče, toust a párek), nabízí ji většina restaurací. Kdekoliv v Londýně je možné koupit obložený sendwich. Typickým pokrmem je Fish and Chips( smažená ryba a hranolky) Britským národním nápojem je šálek černého čaje s mlékem a citrónem. Nejoblíbenějším letním dezertem jsou jahody s cukrem a šlehačkou. Pro typický nedělní britský oběd je charakteristický plátek pečeně ( jehněčí nebo hovězí) s vhodnými přílohami(např. rosol z červeného rybízu), desert ( domácí moučník) a nakonec britské sýry podávané se sýrovými sušenkami.

Ubytování Ubytování v Londýně je velmi drahé, nachází se zde mnoho známých hotelových řetězců jako např. Savoy, Ritz, Hilton, atd… Hotelů střední kategorie je nedostatek, ale obvykle se nachází dál od centra. Levná ubytovací zařízení bývají často zchátralá a zanedbaná. Dá se ubytovat také v nepříliš drahých síťových hotelech jako Travel Inn, Express, Holiday Inn.. V širokém rozmezí je rozšířeno ubytování v soukromí či ubytování s vlastním stravováním.

Nejnavštěvovanější památky Houses of Parliament British Museum St. Paul´s catedral Hampton Court National Gallery Tower of London Buckinghamský palác Westminster Abbey Victoria and Albert Museum Madame Tussaud´s

Obrazové zdroje 1.Poloha Londýna: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Alžběta II.: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: May_8,_2007_edit.jpg May_8,_2007_edit.jpg 3.Double decker: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

Zdroje literatury Koval J., Svobodová L., Macháčková L.: Londýn (2005), Ikar Praha,TS 11/6, ISBN wikipedie: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: