Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

Číslo a název šablony klíčové aktivity
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Stavba a vznik Země Projevy života
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Země ve vesmíru.
Země a život, vývoj života
Vznik života na Zemi Vznik života na Zemi.
Vznik a vývoj Země a života
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
HISTORIE ZEMĚ 1– prahory, starohory
HISTORIE ZEMĚ.
STAVBA ZEMĚ.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Informační technologie-prezentace
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík
PROJEVY ŽIVOTA 9. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
KRAJINNÁ SFÉRA.
Vznik života na Zemi Planeta Země Postavení Země ve vesmíru
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Předgeologické období a prahory
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Planeta.
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Vznik života na Zemi.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Teplota
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měřidla délky Číslo DUM: III/2/FY/2/1/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Stavba Země Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Prekambrium Éry Země vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Základní ekologické pojmy. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_Vznik a vývoj života  ROČNÍK: 6. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR:
PLANETA ZEMĚ. ZEMĚ JE… …Malá planeta, která se otáčí - kolem své osy za ……..…..a v důsledku toho se střídá den a noc - kolem slunce za …………….a v důsledku.
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Přírodopis – Vesmír Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k učivu o vesmíru. Jsou zde uvedené základní vlastnosti planet sluneční soustavy včetně.
Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou českých mincí Autor Čekalová Sylva Jazyk Čeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
Slunce a sluneční soustava
Země a život, vývoj života
Vývoj pevniny a litosférické desky
Vznik a vývoj života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Přírodní vědy DUM 21 Základní podmínky života PŮDA I.
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
LITOSFÉRA Stavba zemského povrchu
Vznik a vývoj života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
PLANETA ZEMĚ.
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
VY_32_INOVACE_
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Vznik života na Zemi Autor: Mgr. Jitka Trifanová Datum:
1.1 Vznik a vývoj života Co je to život?
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Vznik Sluneční soustavy, vznik života na Zemi
Vznik života na Zemi.
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV)

Autor:Mgr. Věra Pavlátová Anotace:Materiál vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacího oboru Přírodopis, Neživá příroda. Žáci se seznamují se vznikem vesmíru a stavbou Země. Očekávaný výstup dle ŠVP: Druh učebního materiálu: Cílová skupina: Stupeň a typ vzdělávání: Typická věková skupina: Žák objasní vliv jednotlivých sfér Země na vznik a trvání života. Prezentace, DUM. Je možné ji použít v rámci expozice i fixace, délka aktivity 90 minut. Žák, naplňuje zde KK k řešení problémů, k učení, komunikativní, sociální a personální. Základní vzdělávání − druhý stupeň. 11−15 let, 6. a 9. třída KLIKNĚTE NA F 5

2.

Před 15 miliardami let došlo zřejmě k velké explozi nahromaděných plynů. 3.

Seskupováním (akrecí) a rotací částic došlo ke vzniku rotujícího mračna plynů a prachu = mlhoviny. AKRECE MLHOVINA 5.4.

Části mlhoviny se začaly ve vesmíru rozpínat a vzdalovat se od jiných. Odkaz na další video: media.org/wiki/File :Closed_Friedmann_ universe_zero_Lamb da.ogg 10.

Z mlhoviny vznikly galaxie, naše galaxie (Mléčná dráha) vznikla před 10 miliardami let. 6.

Ú.: Kde leží Slunce? 7.

8. Odkazy na videa: /wiki/File:A_Swift_Tour_of_M31.OGG e:Zooming_in_on_Messier_66_galax y.ogv 9. Vývoj galaxie

V Galaxii se vytvořily zárodky Slunce a planet (= protoplanety). 12. protoplanety 11. zárodek Slunce

13. Vyjmenujte planety Sluneční soustavy.

Pohyb Marsu Video – pohyb planety Jupiter File:Jupiter_from_Voyager_1_PIA0 2855_thumbnail_300px_max_quali ty.ogv File:Jupiter_from_Voyager_1_PIA0 2855_thumbnail_300px_max_quali ty.ogv Video – pohyb planet File:NASA-JPL-Caltech_- _Journey_to_a_Star_Rich_with_Pl anets_(Artist_Concept)_(pd).ogv File:NASA-JPL-Caltech_- _Journey_to_a_Star_Rich_with_Pl anets_(Artist_Concept)_(pd).ogv

Naše planeta vznikla před 4,6 miliardami let. Země byla nejprve žhavá koule, potom postupně chladla − vznikly geosféry (= obaly Země) Vybrané obrázky z prezentace se vždy snaží přiblížit modelovou situaci. 16.

Podle Teorie velkého impaktu vznikl Měsíc před 4,5 mld. let srážkou Země s vesmírným tělesem Theiou. Z materiálu vyvrženého srážkou se zformoval Měsíc. 17. Země Slunce Theia Měsíc

33. Prohlédněte si měsíční fáze: nov – první čtvrť – úplněk – poslední čtvrť

Země byla nejprve žhavá koule, potom postupně chladla − vznikly geosféry (= obaly Země). Zemská kůra Zemský plášť Zemské jádro 18.

1. Obal (část) Země se nazývá geosféra. Poloměr Země (šetři se osle)

Zemské jádro je složeno z nejtěžších, ryzích kovů. Zemský plášť je z natavených hornin. Jak to můžeme zjistit? Stavbu a děje v hlubinách Země zjišťujeme pomocí různých sond a seismografu

Země byla nejdříve natolik horká, že nebyla vytvořena pevná zemská kůra. Až když Země dostatečně vychladla, vznikaly první horniny a vytvořily horninový obal Země = LITOSFÉRU

Z plynů unikajících ze zemského pláště se vytvořil plynný obal Země = ATMOSFÉRA. Zpočátku obsahovala jen velmi málo kyslíku. 23.

34.

Dalším ochlazením pod 100 °C se vodní páry obsažené v atmosféře začaly srážet v kapky, které v podobě vydatných dešťů padaly na Zemi. Vznikl postupně vodní obal = HYDROSFÉRA a v ní první živé organismy. Také se postupně vytvořily světadíly. 24.

25. Kolem Pangei byl praoceán Panthalassa, kde vznikl první život.

26.

Všechny živé organismy tvoří BIOSFÉRU. Půdní obal Země se nazývá PEDOSFÉRA

Představy o vzniku života se dost různily: 1. Stvoření (kreacionismus) = živá hmota vznikla zásahem nadpřirozené síly nebo bytosti. 2. Teorie samoplození = živá hmota vznikla samovolně z neživé (myši z hlíny, žáby z bahna). 3. Zárodky života byly na Zemi přeneseny meteority nebo tlakem světelných paprsků. 4. Panspermie = zárodky života putují vesmírem ve formě jakési infekce, která napadá kosmická tělesa a ve vhodných podmínkách se rozvíjí.

Život vznikl asi před 3,5 miliardami let: 1. Chemický vývoj: z anorganických látek vznikly jednoduché organické (díky UV záření) 2. Biologický vývoj: organické látky se v praoceánu shlukovaly do složitějších, které byly schopny života: eobionti, koacerváty (postupně byli schopni i fotosyntézy) Teorii koacervátů rozpracoval A. I. Oparin. 29.

Pozůstatky tohoto mnohobuněčného živočicha objevili američtí vědci. Žil zřejmě před 650 milióny let u pobřeží Austrálie. 30. Tento živočich se jmenoval Namacalathus hermanastes

Rostliny postupně opouštěly oceán a osidlovaly souše. 31.

Evolucí se vyvinul i člověk. Úkol: Vzpomeňte si na nějakého předchůdce člověka − nápovědu získáte ve vaší učebnici dějepisu 32.

 Kdy a jak zřejmě vznikl vesmír a naše planeta?  Co je to akrece?  Jak vznikla hydrosféra?  Jaké jsou teorie vzniku života?  Co to jsou koacerváty a kdo se jimi zabýval?  Co je to Pangea?

 Zemské jádro  Zemský plášť  Litosféra  Pedosféra  Atmosféra  Hydrosféra  Biosféra  Řeky a moře  Žirafa  Ryzí kovy a vysoká teplota  Natavené horniny  Horninový obal Země  Půda  Kyslík

35.

1. Mléčná dráha patří mezi… 2. Název prakontinentu. 3. Rotující mračno plynů a prachu. 4. Vodní obal Země. 5. Horninový obal Země. 6. Živý obal Země. 7. Seskupování částic (název tohoto procesu). 8. Vzdušný obal Země

1. GALAXIE 2. PANGEA 3. MLHOVINA 4. HYDROSFÉRA 5. LITOSFÉRA 6. BIOSFÉRA 7. AKRECE 8.ATMOSFÉRA

 ŠVECOVÁ, M.; MATĚJKA, D. Přírodopis 9 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, ISBN  ČABRADOVÁ, V.; HASCH, F. Přírodopis pro 6. ročník základní školy a primu víceletého gymnázia. Plzeň : Fraus, ISBN X.  [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 1.  Marvel. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: gif  cédric sorel. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 3.  NASA. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 4. oud.jpg  NASA. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 5.  ESO. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 6.

 [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 7. annotated_cs.jpg  2MASS/T. Jarrett. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 8. ls.jpg  NASA. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 9.  [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 10.  [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 11.  NASA. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 12.  NASA. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 13.  NASA. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 14.

 NASA. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 15.  Nwright6302. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 16.  Marvel. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 17.  [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 18.  [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 19.  Dollynarak. [cit ]. Dostupný pod licencí Free Art License na WWW: 20.  XaID. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 21. < PG  NASA. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 22.

 Jorge Barrios. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 23.  Wicki. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 24.  Kieff. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 25.  Tbower. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 26.  [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 27.  Magellan. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 28.  [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 29. in_enzymology_laboratory_1938.jpg  Cetomedes. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 30.

 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 31.  José-manuel Benitos. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 32.  Tomruen. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 33.  [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 34. lang=cs  [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 35.  Tpa2067. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 36.