„OTEVŘENÁ RUKA PÁNĚ“ Člověk v tísni, o.p.s. aneb O vymáhání dluhů v Česku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
„Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázků a textů je
Advertisements

Knihovny a vymáhání pohledávek
Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje (náklady)
Advokátní kancelář Černotová & Halšková
S laskavou podporou grantu MPSV ČR Evropský rok boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení 2010 ZPRÁVA z kulatých stolů k otázkám předlužení z kulatých.
Ekonomická gramotnost Hypotéky a spotřebitelské úvěry.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Mirka Vlažná Název šablonyVI/2 – Inovace.
Úrokovací období.
Úlevy pro plátce pojistného na sociální zabezpečení ke zmírnění dopadů hospodářské krize Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_18_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Rezervy, pohledávky a opravné položky
Správa daní a daňové řízení
Petr Machala. Příjmy pravidelné čistá mzda Kč podnikání4 600 Kč mezisoučet Kč nepravidelné0 Kč úroky0 Kč mezisoučet0 Kč celkem Kč Výdaje.
Osobní bankrot - Insolvence -
1 Rozdělování Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006.
Vymáhání pohledávek.
O BČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ I. - obecné náležitosti každého podání soudu - soudní poplatky - ustanovení zástupce a) soudem b) Českou advokátní komorou.
Petr Machala. 1) Jak se zajistit proti rizikům? (ztráta příjmu, majetku, nečekané výdaje) 2) Jak naložit s přebytkem domácího rozpočtu? 3) Jak řešit deficit.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_01_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Sedmá přednáška z UCPO TÉMA: Účtování o technických rezervách.
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
Vymáhání pohledávek Leona Novotná.
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků. Náhrada škody.
Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zánik závazků.
Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006
1 Exekuční právo-modelové řízení II. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
Nauka o podniku Rentabilita.
1 Souběhy dluhů a plnění Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
1 Úroky Právnické výpočty Adam Ptašnik Základní pojmy Jistina: částka, která byla předmětem závazku - základ, ze kterého se počítají úroky Sazba.
ZA ETICKÉ PŮJČKY Člověk v tísni, o.p.s.. OBSAH 1) Etické perspektivy 2) Sankční model - Proficredit 3) IPU - parametry 4) Souhrnný index 5) Výsledky 6)
Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje (náklady)
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_19 Název materiáluDluhy AutorMgr.
Finanční gramotnost: Půjčky a úvěry. PROČ CHTÍT VĚDĚT VÍC … 03 Půjčky a úvěry 2 „Odměna za to, že se člověk vyzná je obrovská. A tresty za neznalost finanční.
Pohledávky obcí 2015 Ing. Michal Obrusník. Pohledávka jako majetek obce § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, uvádí základní povinnosti obcí při hospodaření.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_22_18 Název materiáluÚvěry a.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Placení daní a daňová exekuce Michal Radvan. Základní termíny Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Daňový dlužník.
Finanční matematika 19. (finanční gramotnost) P ů j č k y a ú v ě r y.
Úrok Početní příklady. Osnova výkladu 1.Jednoduchý úrok 2.Složený úrok.
1 Úroky, splátky Právnické výpočty Adam Ptašnik 2009.
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
OBCHOD S BÍDOU Člověk v tísni, o.p.s.. Pár čísel… … živností „Zprostředkování a poskytnutí úvěru“ (MPO) … 5 férových nebankovních společností (spotřebitelské.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
Změna a zánik závazků. Následky porušení obchodních závazků – vybraná témata Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
ADVOKÁTNÍ TARIF JUDr. Jiří Janeba, advokát. PRÁVNÍ ÚPRAVA AT  čl. 28 LZPS  § 22 ZA  vyhláška č. 177/1996 Sb.  Etický kodex.
PRÁVO PATŘÍ BYSTRÝM Člověk v tísni, o.p.s.. OBSAH 1) Proces předlužení 2) Parazitní model 3) Řešení 4) Rozhodčí řízení 5) Závěr.
Finanční gramotnost: Půjčky a úvěry.
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Exekuce, vymáhání pohledávek.
TERITORIALITA EXEKUCÍ
Výpočet úroku na běžném účtu, úroková čísla, úrokový dělitel, spoření
Digitální učební materiál
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků.
Náhrada nákladů řízení
VKLADY Dárek k nové smlouvě o stavebním spoření pro děti do 15 let prodloužení akce do Výhody: zhodnocení vkladů až 3,4 % ročně, a to díky státní.
Občanské soudní řízení I.
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
SOUČASTNOST A BUDOUCNOT
Transkript prezentace:

„OTEVŘENÁ RUKA PÁNĚ“ Člověk v tísni, o.p.s. aneb O vymáhání dluhů v Česku

1) Vymáhání pohledávek v Česku

2) Vybrané vymáhací modely v EU V EU existují 2 základní kulturní koncepty náhrady nákladů vymáhání: a) Britský model - koncept tzv. small claims track, jde o hranici obdoby bagatelních pohledávek (v GB např Kč) - do výše uvedené hranice nejsou přiznávány v nalézacím a exekučním řízení věřiteli žádné náhrady nákladů spojených s právním zastoupením - výjimečně může v odůvodněných případech soud přiznat náhrady nákladů maximálně do výše Kč Obdobný koncept je využíván v zemích: Austrálie, Irsko, Portugalsko, Švýcarsko, Nový Zéland, USA, atd. b) Německý model - výše náhrady nákladů v nalézacím i exekučním řízení se odvíjí v pásmech od vymáhané výše pohledávky

3) Německý model - zákon o odměnách advokátů – Rechtsanwaltsvergütungsgesetz (RVG) - odměnu advokáta stanoví § 2 RVG. - základem výpočtu je stanovená škála sazeb, kdy do výše 300 EUR hodnoty sporu je sazba 25 EUR. Tato základní sazba se zvyšuje s navýšením hodnoty sporu o 300 EUR vždy o 10 EUR. - advokát v nalézacím řízení účtuje koeficientem 1,0 (RVG VV Nr.3305). - advokát exekučním řízení účtuje koeficientem 0,5 Příklad: V případě vymáhání přirážky za jízdu na černo v Kolíně nad Rýnem, kdy je přirážka 40 EUR budou náklady v nalézacím a exekučním řízení následující: Soudní poplatek – 23 EUR Advokát v nalézacím řízení – 25 EUR Advokát v exekučním řízení – 12,5 EUR Celkem – 60,5 EUR (1.513 Kč)

4) Polský model V případě vymáhání přirážky za jízdu na černo v hodnotě 150 PLN jsou celkové náklady: Soudní poplatek – 30 PLN Advokát v nal. řízení – 60 PLN Celkem – 90 PLN (540 Kč)

5) Řešení podle MSp

6) Závislost efektivity na nákladech Příklad: Pan Novák má ženu a 2 děti. Čistým měsíční příjem činí Kč. Pan Novák jel pětkrát načerno a má dluh u Pojišťovny České spořitelny, kde neuhradil úrok z prodlení, ve výši 34 Kč. Na pokutách za jízdu načerno je po něm vymáháno celkem Kč, Pojišťovna České spoř. po panu Novákovi vymáhá celkem Kč včetně příslušenství. Celková výše pohledávky činí Kč Měsíčně exekvovatelná částka činí Kč Poslední dluh bude splacen po 9 letech trvání exekuce, kdy byla celková výše vymáhané jistiny Kč.

7) Domácí půjčky, a.s.

8) Pojišťovna České spořitelny

9) Exekuce

Diskuse www. R O Z H O D N E N E.cz Děkuji za pozornost Daniel Hůle, Člověk v tísni, o.p.s. /