Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_10.1.14 Světový romantismus Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Neruda Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.3 K. J. Erben Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Karel Čapek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Hodnota mého života. MÁ MŮJ ŽIVOT NĚJAKOU HODNOTU? Kdo jsem? Ne! - umírám Ano! – žiji.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_Lul_I_09 Poslední Přemyslovci I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Přísloví a rčení Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Poláček Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Ruchovci Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost Název školy:Základní.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaro – hospodářská zvířata Název sady: Člověk a jeho svět.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Ota Pavel Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Karel Havlíček Borovský Český jazyk 7. ročník
Romantismus VY_32_INOVACE_VII-A-10.
Procvičování slovní zásoby
ROMANTISMUS.
ŠABLONA III/2 Literatura 8. ročník Test osobností „ KDO TO JE. “Mgr. L
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_25_Kultura_a_umění_ _romantismus_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/
ROMANTISMUS VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE
Staré pověsti české Alois Jirásek
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Lidstvo a jeho dějiny (1) – Časová přímka
VY_32_Inovace_ Předložky s, z Český jazyk 8. ročník
Český jazyk 9. ročník RODIŠTĚ slavných.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Karel Čapek NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název projektu: Moderní škola
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_29.
ROMANTISMUS VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ROMANTISMUS VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_09 Romantismus_Francie
Název a číslo materiálu:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Literatura období romantismu
Revoluce ve Francii
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
Západní Evropa VY_32_Inovace_03KR-7
Victor Hugo
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Pohádky pro děti Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Realismus - Rusko VY_32_INOVACE_VII-A-14.
VY_32_ INOVACE_ 06_ ČESKÝ JAZYK 3
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Jen se tak koukám co zrovna děláš..
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Helena Petrůvová Název: : VY_32_INOVACE_10_PRVOUKA_RODINA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 číslo projektu
Transkript prezentace:

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Světový romantismus Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Prezentace je určena žákům 8. ročníku. Formou výkladu je seznamuje s nejvýznamnějšími osobnosti světového romantismu a jejich díly.

Světový romantismus

Německo Jakob a Wilhelm GRIMMOVÉ sběratelé lidových německých pohádek Kinder- und Hausmärchen (Pohádky pro děti a domov) – pohádky jsou poněkud drsnější, než jak je známe dnes; neúprosná, někdy až krutá odplata zla; měly děti hlavně vychovávat

Anglie George Gordon BYRON (1788 –1824) -zapojil se do bojů za svobodu Řeků proti Turkům -tyto zážitky se odrazily v jeho eposu Childe Haroldova pouť (Hrdina odchází od rodiny, opouští vlast a cestuje Evropou. Je v rozporu se společenskými řády. V kontrastu s přírodními krásami země stojí nesvobodné národy.)

Walter SCOTT (1771 – 1832) -sběratel lidových skotských balad -povídky a romány ze světa středověkých rytířů -Waverly -Ivanhoe – příběh lásky rytíře Ivanhoa a krásné Roweny, kteří musejí přemoci řadu nástrah, než se stanou manžely

Francie Stendhal (1783 – 1842) hrdinové jeho knih jsou plni vášní a z lásky jsou ochotni obětovat i život, jindy se z nich stávají neupřímní sobci, kteří jsou ochotni přizpůsobit se společnosti Červený a černý – hlavní hrdina Julien Sorel chce dosáhnout kariéry za každou cenu, miluje dvě ženy, z jejichž přízně chce vytěžit výhody pro sebe; když jednu z nich postřelí a dostane se před soud, odmítá milost, protože nenávidí celou společnost, a umírá na popravišti

Victor Hugo (1802 – 1855) básník, prozaik, dramatik Chrám Matky boží v Paříži – ukazuje obraz středověké společnosti na osudu tělesně stiženého Quasimoda, zvoníka z Notre Dame, který přes svou tělesnou ošklivost je schopen čisté lásky; Quasimodo je protikladem kněze Frolla, jenž má navenek vizáž církevního učence, ale ve skutečnosti je pokrytec, který se neštítí ani vraždy

Bídníci (Ubožáci) – hlavní hrdina Jean Valjean je odsouzen do vězení za krádež chleba, ale utíká a stává se vzorným člověkem; pečuje o osiřelou Cosettu a stává se starostou; po letech je vypátrán policejním inspektorem Javertem; v době revolučních bouří v roce 1830 pomáhá zachránit mladého Mariuse, který se zamiluje do Cosetty, zachrání i Javerta, kterému hrozí od revolucionářů popravení; zatímco Javert nesnese pomyšlení, že ho zachránil zločinec, a spáchá sebevraždu, Marius se ožení s Cosettou a Valjean mizí z jejich života mnoho filmových, divadelních a muzikálových zpracování

Rusko Alexandr Sergejevič Puškin (1799 – 1837) Evžen Oněgin – Oněgin je člověk bez chuti do života, který na svém venkovském sídle potkává mladičkou Taťánu. Ta se do něj zamiluje, ale Oněgin ji odmítá. V souboji lehkomyslně zabije svého přítele Lenského a odchází do ciziny. Když se po letech vrací do Petrohradu, setkává se s Taťánou, která se mezitím vdala, zamiluje se do ní, ale Taťána ho odmítá. „Já píši vám - co mohu více? Co ještě mohu dodati? Teď vím, že máte právo sice mne pohrdáním trestati, leč ještě věřím, nešťastnice, že mne váš milosrdný soud nemůže přece zavrhnout. …“

Spoj, co k sobě patří Victor Hugo Ivanhoe Stendhal rytířské romány Evžen Oněgin bratři Grimmové Bídníci Chrám Matky boží v Paříži Walter Scott Bídníci pohádky Taťána Červený a černý Quasimodo Jean Valjean Walter Scott

Použité zdroje AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.en [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _und_Hausm%C3%A4rchen,_Erster_Theil_(1812).cover.jpg AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: RAEBURN, Henry. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Writingbar.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.en [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SODERMARK, Johan Olaf. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VILÍMEK, Jan. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BAYARD, Emile. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: TROPININ, Vasily Andrejevic. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: REPIN, Ilja. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Office.microsoft.com