Globální adresace na Internetu Vazební síťové prostředky (uzly) Směrování Adresný plán.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Topologie sítí Sériová (serial) Sběrnice (bus) Kruh (ring), Dual ring Hvězda (star) Stromová (tree), mesh Smíšená (mixed)
Advertisements

Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Počítačové sítě Netware © Mgr. Petr Loskot
  Pevný disk (HDD – Hard Disk Drive)  Používá se k dočasnému nebo trvalému uchovávání dat pomocí magnetické indukce.  Jeho předchůdci byli magnetická.
Počítačové sítě 8. Využití sítí © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● sdílení v sítích.
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Didaktika TV jako součást kinantropologie Kinantropologie = vědní obor, jehož předmětem zkoumání je lidská pohybová činnost ve všech souvislostech. Má.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
MATURITNÍ OTÁZKA Č.6 ORIENTACE V PRINCIPECH, MOŽNOSTECH A PRAKTICKÉM VYUŽITÍ POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ.
POS 40 – 83. Základy datové komunikace - MULTIPLEX Kmitočtovým dělením (FDMA) – Přidělení kmitočtu jednotlivým uživatelům = šířka pásma se rozdělí na.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Počítačové sítě 14. IPv4 © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● IP protokol, IP adresa,
EU_62_A_sada 1_03_M_Vznik peněz_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace Materiál.
IP adresace (IPv4) Velikost a určení IP adresy I. Epocha (dělení na třídy) II. Epocha (zavedení masky) Speciální adresy Příklady a řešení IP adres Souhrn.
Technologie počítačů 4. Sběrnice © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● ISA, EISA, VL-BUS,
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
Bezpečnostní technologie I Topologie a modely počítačových sítí, TCP/IP (v4) Josef Kaderka Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Připojení k internetu Šablona 32 VY_32_INOVACE_2_10_Připojení k internetu.
Strukturovaná síťová konfigurace Členění sítí dle rozsahu (PAN, LAN, MAN, WAN) techniky zvyšování propustnosti LAN technika zvyšování spolehlivosti LAN.
Síťové operační systémy OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Univerzitní informační systém III., Lednice 2004 Vývoj a koncepce nového univerzitního webu Ondřej Kudlík
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část 5 – souborové systémy
Topologie lokálních sítí
Dopravní modely v SUMP Jitka Ondráčková
PROJEKT ISTI INFORMAČNÍ SYSTÉM TECHNICKÉ INFRASTRUKTURY VEŘEJNÉ SPRÁVY
Architektura operačních systémů
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_12
Termika – Fotovoltaika
Počítačové sítě 16. IPv6 Obsah: původ IPv6, IPv6 adresa a její zápis
Počítačové sítě 7. Topologie sítí
Internet.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Procesní management v oddělení logistiky
STATISTIKA Starší bratr snědl svůj oběd i oběd mladšího bratra. Oba snědli v průměru jeden oběd.
TÉMA: Počítačové systémy
TÉMA: Počítačové systémy
Principy počítačové sítě
Druhy sítí podle rozlehlosti
Hlavní město praha a integrace cizinců
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Správa paměti - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Název vzdělávacího materiálu
Vytvořil: Ing. Petr Lešák
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Komunikační model TCP/IP
INTERNET Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Filmová animace Rostliny Mgr. Jiří Mlnařík VY_32_INOVACE_Mul4a0210.
Prvky v síti Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ROWANet aktuální stav k 3/2016
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Název projektu: Moderní škola
Aktuální informace k hodnocení strategií MAS
Mikroprocesor.
Proxy server a Firewall
Stránkování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
IKI jako prostředek pro komunikaci mezi VS a občany Pavel Parma
Přídavná zařízení.
Informační a komunikační technologie Informatika
Uživatelská příručka DuoTrainin
Počítačové sítě vložit obrázek nějaké pavučiny
Přednášky z Distribuovaných systémů
NAT – network adress translation
Směrování II.
Informační systém základních registrů
Lukáš Melcher, Denis Dusík 4.C
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Transkript prezentace:

Globální adresace na Internetu Vazební síťové prostředky (uzly) Směrování Adresný plán

Vazební síťové prostředky Jsou to uzly- infrastrukturní fyzické prostředky sítě, Jejich úkolem je: regulovat komunikaci v síti, zvýšit spolehlivost sítě, nabídnout bezpečnost síti, plošnou rozsáhlost, požadovanou konektivitu (i s rezervou), snadnější administraci i konfiguraci sítě.

Repeater (opakovač) Tento uzel patří mezi nejstarší typy uzlových zařízení, pracuje na PL, Úkolem je: prodloužit délku segmentu, regenerovat signál na lince, elektricky segmenty oddělit. V současné době je vytláčen Bridgem.

Hub (rozbočovač) Tento uzel patří mezi nejstarší typy uzlových zařízení, pracuje na PL, Úkolem je: navýšit konektivitu pro uživatele sítě (horizontální), regenerovat signál na lince, agregovat linky do vyšší úrovně hierarchie. V současné době je vytláčen Switchem.

Bridge (most) Tento uzel patří mezi novější typy uzlových zařízení, nahrazuje opakovač, pracuje na LL, Úkolem je: oddělit linkový provoz na úrovni linkových adres, propojit linkově nesourodé sítě (jiné linkové protokoly), vyrovnat rozdílné rychlosti linek. Uzel obsahuje vyrovnávací paměť cache.

Switch (přepínač) Tento uzel patří mezi novější typy uzlových zařízení, nahrazuje hub, pracuje na LL, Úkolem je: oddělit linkový provoz na úrovni linkových adres, odstranit kolizní domény (směrování na úrovni linkových adres), zvýšit propustnost na agregovaných linkách. Uzel může také obsahovat vyrovnávací paměť cache.

Router (směrovač) Tento uzel patří mezi moderní typy uzlových zařízení, reguluje provoz na globální úrovni, pracuje na síťové vrstvě (NL), Úkolem je: oddělit síťový provoz na úrovni globálních adres, zmenšit broadcast domény (zátěže oběžníky), směrování na úrovni síťových adres, usměrňovat provoz na globální úrovni, filtrace IP. Uzel tvoří základní jednotku Internetu.

Směrování je technika užívaná k vnitřnímu rozčlenění rozsáhlých sítí (LAN i MAN), Běžný proces šíření globální síťové komunikace v Internetu (šíření od sítě k síti), Slouží k usměrňování komunikace, optimalizaci zátěže sítě nebo implementaci bezpečnosti (zóny), Zvyšuje spolehlivost na síťové vrstvě (duplicitní cesty), Rozlišujeme směrování statické a dynamické: Statické je nastaveno pevně administrativně (užíváno z důvodu vyšší bezpečnosti), Dynamické je pravidelně aktualizováno speciálními protokoly (RIP, OSPF, EGP apod.).

Adresný plán Je to volba strategie plánování IP adresace v sítích typu PAN, LAN nebo MAN, Globální adresný prostor (veřejné IP adresy) je rozdělen mezi mezinárodní a národní registry (providery), Národní registry tyto IP adresy přidělují jednotlivě nebo ve skupinách (za úplatu) k použití organizacím, skupinám nebo jednotlivcům, Každá skupina, organizace nebo jednotlivec si potom navrhne svůj adresný plán k těmto přiděleným veřejným IP adresám, V případě nedostatku veřejných IP adres se využívají adresy neveřejné.