A KTUÁLNÍ INFORMACE K PROBLEMATICE VODOVODŮ A KANALIZACÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel Sekce vodního hospodářství Ministerstvo zemědělství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpráva o činnosti SK RVŠ Prezentace pro 4. schůzi P RVŠ Ján Říha.
Advertisements

1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
V souvislosti s množícími se snahami o stanovení dešťových kanalizací kanalizacemi pro veřejnou potřebu dle ust. § 1 odst. 4 zákona o vodovodech a kanalizacích.
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
EKONOMICKÉ STUDIE A STRUKTURÁLNÍ FONDY EU Ing. Patrik Sieber KPE VŠE Praha
Celostátní síť pro venkov
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Ing. Petr Angelis Seminář Fontes Rerum Praha
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Seminář V rámci projektu „Čisté povodí Svratky“ - Problematika zatížení vodních nádrží fosforem, zkušenosti s odstraňováním fosforu, možnosti.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Metodika zpracování části D plánů oblastí povodí KPOV, Praha, Dr.Ing. Antonín Tůma
NABÍDKA PROJEKTU ENERGETICKÝCH ÚSPOR 1. Projekty energetických úspor – metoda Energy Performance Contracting (dále EPC) EPC – „energetické služby se zárukou,“
Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství RNDr. Pavel Punčochář,
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Dešťové kanalizace a využití § 1 odst. 4 Za jakých podmínek může vodoprávní úřad stanovit, že se zákon o vodovodech a kanalizacích vztahuje i na kanalizace.
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
Právní úprava ochrany lesa
Updating and maintenance of data models in ModelBuilder GIS Ostrava 2005 Dr. Ing. Jarmil Vyčítal Hydroprojekt CZ, a.s.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o ministerské konferenci „Sdílení nejlepších.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Seminář k ukončování projektů Fondu soudržnosti 19. března 2008 Dokladování udržitelnosti projektů v Závěrečných zprávách Fond soudržnosti sektor životního.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Vodní hospodářství Přednáška pro ESF 2009
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a. s., divize Třebíč VODOVODY A KANALIZACE, svazek obcí se sídlem v Třebíči Pracovní seminář s aktuální tématikou: Dopady.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
zelená linka: Provozování vodohospodářské infrastruktury – Podmínky přílohy č. 6 OPŽP.
VAKINFO 2012, Karlovy Vary, Aktuální trendy v oblasti obecné a tzv. dotační regulace oboru VAK Mgr. Jan Toman advokát.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Novela zákona o vodovodech a kanalizacích Ing. Jiří Duda Ing. Vladimír Chaloupka Odbor vodovodů a kanalizací Ministerstvo zemědělství ČR VAKINFO 2012 –
Působnost odboru dozoru a regulace vodárenství - oddělení stížností, kontroly a regulace v rámci dozoru MZe v oblasti VaK Seminář MZe pro vodoprávní úřady.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK)
Přednáška Akce: Přednášející: RNDr. Věra Palkovská | starostka | město Třinec| TFM Město Třinec a Facility Management.
Strategie a bariéry při využívání prostředků OPD2 a CEF k realizaci infrastrukturních projektů Mgr. Milan Feranec Ministerstvo dopravy ČR Fond soudržnosti.
Zasedání obecního zastupitelstva obce Květinov č.9 Dne od 17:00hod.
Plzeň, 10. ledna 2013 Rozhodnutí o doporučené variantě Seminář pro zastupitele Strategická studie způsobů provozování a správy VaK města Plzně na období.
Vodohospodářské aktuality
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Stav odkanalizování v obcích Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Ing. Dana Zápecová vedoucí oddělení vodního hospodářství Duben.
Provozování vodohospodářské infrastruktury
Provoz a ekonomika vodovodů a kanalizací malých měst a obcí
Kalamitní situace - opatření
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Financování dopravní infrastruktury z rozpočtu SFDI v roce 2017
Seminář MZe pro vodoprávní úřady Skalský Dvůr, 19. –
o vodovodech a kanalizacích
Konference Praha 2014.
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Ing. Radek Hospodka MZe, Odbor dozoru a regulace vodárenství
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Presentation Title 1st September 2002
Obec Sibřina Plán investičních a provozních záměrů obce 2018 – 2022
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Transkript prezentace:

A KTUÁLNÍ INFORMACE K PROBLEMATICE VODOVODŮ A KANALIZACÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel Sekce vodního hospodářství Ministerstvo zemědělství VAKINFO 2012

 kritika smluvních vztahů vlastníků-provozovatelů z EK od roku 2004–2006  využití fondů ES z OPŽP pouze za přijetí „podmínek přijatelnosti SFŽP“  problém výkladu „nejlepší evropská praxe smluvních vztahů“  EK doporučuje/vyžaduje „centrální regulační instituci“ Diskuse k problematice „regulace“ VAKINFO 2012

 MŽP uspořádalo k diskusi „kulaté stoly“  II. kulatý stůl za účasti zástupce EK – p. Christos Gogos  zástupci MZe, MF a SOVAK prezentovali regulační nástroje VaK v ČR s tím, že nedoporučují centrálního regulátora – nadbytečný úřad  poradce MŽP z Grant Thornton Advisory, s.r.o. naopak považuje zřízení regulátora za nutnou a jasnou podmínku EK i nadále Aktuální postoje k „centrální regulaci“ VAKINFO 2012

 p. Ch. Gogos na II. kulatém stole získal řadu informací poprvé  doporučil regulaci „zprůhlednit a koordinovat činnost zapojených subjektů“  zavedení koordinátora považoval za vhodný a dostatečný přístup bez zřízení specielní instituce  následně však upravil záznam jednání do původního záměru EK – „regulátora“ založit Současné postoje EK k regulaci VAKINFO 2012

 nejasné zadání – nevyjasněné očekávání  nestanoveny cíle – nedefinované pokračování  otázky a nejasnosti narůstají  doporučení reprezentace EK „nedostatečné“?  regulace ceny nebo komplexní – u všech nebo některých??  prosazování „podmínek OPŽP“ pro celý obor VaK – byť v rozporu k právnímu rámci v ČR??  vadí „dvojkolejnost“ – na obou stranách: dostupnost fondů ES x fragmentace x povinný fond obnovy na účtu v bance apod. Výstupy dosavadních setkání k „regulaci VaK“ VAKINFO 2012

 reakce MŽP na změnu postoje zástupce EK ??  pozvání MZe a MF p. CH. Gogose k návštěvě resortů bez odezvy  poradce MŽP z Grant Thornton Advisory, s.r.o. dále doporučuje centrálního regulátora  závěry konferencí MŽP v Olomouci a Praze bez jasného závěru  III. kulatý stůl MŽP (? v plánu)  z tisku: Energetický regulační úřad je „připraven“ roli regulátora převzít „Problém regulace VaK“ – co dále VAKINFO 2012

 neshody vlastníků s provozovateli infrastruktury vedou – zatím výjimečně – k zastavení provozu ČOV  zákon o vodovodech a kanalizacích v novele zpřísní sankce a přináší jasný postup zavedení „veřejné služby“  obdobně je zkvalitněno nasazení „opatření obecné povahy“ pro havarijní situace vodovodních systémů Úmyslné přerušení provozu ČOV – nový prvek? VAKINFO 2012

 sledování pesticidů, léčiv, parfémů, drog a jejich zbytků či derivátů se rozšiřuje  poznatky směřují postupně k uplatnění opatření k omezení jejich zdrojů (zejména bodových – ČOV)  zavedení rozšířených technologií ve vodárnách a ČOV bude zjevně zapotřebí  zásadní význam má proto monitoring jakosti vod Výskyt prioritních znečišťujících látek VAKINFO 2012

Zjišťování výskytu drog v odpadních vodách v ČOV České Budějovice VAKINFO 2012 Zdroj: Water pages 2011/2012 (

VAKINFO 2012 Zdroj: Zpráva o výsledcích monitoringu jakosti a množství povrchových vod v povodí vodárenské nádrže Švihov na Želivce v období , s. p. Povodí Vltavy Maximální koncentrace terbutylazinu (ng/l) v povodí VN Švihov v roce 2010

Koncentrace terbuthylazinu na Želivce – Poříčí (hl. přítok) v letech 2006–2010 VAKINFO 2012 Zdroj: Zpráva o výsledcích monitoringu jakosti a množství povrchových vod v povodí vodárenské nádrže Švihov na Želivce v období , s. p. Povodí Vltavy

VAKINFO 2012 Zdroj: Zpráva o výsledcích monitoringu jakosti a množství povrchových vod v povodí vodárenské nádrže Švihov na Želivce v období , s. p. Povodí Vltavy Koncentrace terbuthylazinu v surové vodě a upravené vodě během roku 2010

Koncentrace diklofenacu v německých řekách v letech 2007–2011 VAKINFO 2012 Zdroj: Bewertung der Qualität von Fliessgewässern

Koncentrace terbuthylazin na Labi u Drážďan v letech 2006–2011 VAKINFO 2012 Zdroj: Bewertung der Qualität von Fliessgewässern

Koncentrace carbamazepinu na Labi a Mulde v letech 2005–2011 VAKINFO 2012 Zdroj: Bewertung der Qualität von Fliessgewässern

 nelze paušálně odvozovat jako výpočet odpisu z objemu majetku  věcný průzkum stavu infrastruktury (stáří, materiály, poruchy, apod.)  podrobným vyhodnocením navrhnout postup obnovy (event. priority) a následně finančně posoudit pro sestavení plánu  ! udržitelnost – ohrožena přehnanými projekty využívající dotace !! Finanční plány obnovy infrastruktury VaK VAKINFO 2012

Z analýzy OECD (2012) Tab. 2.3 Financování nákladů v oblasti VaK [%] VAKINFO 2012 stát InvesticeProvozování vládauživatelévládauživatelé Anglie Francie Kanada Japonsko10000 USA703050

 Provozní náklady hradí uživatelé, návratnost je 100 % pro „čisté“ provozní náklady, avšak klesají na %, pokud by se promítly náklady na obnovu + investice.  Je to z části důsledek neodpisování … … náklady na management zdrojů vody činí 3-7 % vodného. Publikace OECD 2012 – popis situace v provozních nákladech – údaje o ČR VAKINFO 2012

Děkuji za pozornost VAKINFO 2012