POZADÍ VZNIKU ALKOHOLOVÉ STRATEGIE V EU A JEJÍ SOUČASNÁ PODOBA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Advertisements

12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Vliv daňové legislativy EU na členské státy EU Tax Legislative Impact on Member States Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu, ODS.
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Evropský sociální fond v ČR
OMC Pracovní expertní skupina
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Organizace spojených národů
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
INNOVATIVE METHODS AND PRACTICES TO FACILITATE SOCIAL INCLUSION VIZUÁLNÍ WORKSHOP VIZUÁLNÍ WORKSHOP “Rovné příležitosti a nediskriminace” Školící materiál.
W.P Ekonomický a sociální výbor Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Evropské environmentální právo Přednáška č. 4.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
INSPIRE Stav a výhled.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Chudoba jako sociální problém
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Orgány a instituce působící v oblasti sociální politiky a jejich kompetence. JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Elektronické kouření Prezentace pro Zdravotnický výbor PS PČR
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
VZDĚLÁVÁNÍ VE FINANČNÍ GRAMOTNOSTI Lenka M. Maléřová.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Vyhodnocení akce ALKOHOL. Prevence v rámci akce proběhlo na území celé ČR více jak 140 besed ve školách a školských zařízeních na téma užívání.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Výsledky celonárodního šetření o spotřebě alkoholu v české dospělé populaci Ladislav Csémy Hana Sovinová.
Východisko protialkoholové strategie EU Boj proti alkoholu jako takovému nebo boj proti alkoholu jako návykové látce?
Ing. Daniel Trnka, Oddělení kvality regulace Úřad vlády ČR Zvyšování kvality regulace 9. mezinárodní konference o informatické podpoře personálních procesů.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Republikový výbor pro prevenci kriminality 26. května Zpráva o stavu romské menšiny Metodika naplňování Strategie romské integrace 3.Dotace.
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Rizika ohrožující zdraví
Regionální politika EU v období
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Sociální zabezpečení v EU
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Elektronický obchod z pohledu České republiky
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Společná obchodní politika
Výbory a pracovní skupiny
 jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b  6 x 50 sekund
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Nástroj změny v místním prostředí
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ALKOHOL
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Vyhodnocení bezpečnostních opatření PČR na úseku požívání alkoholických nápojů nezletilými a mladistvými osobami „MLÁDEŽ - LÉTO 2010“
Digitální učební materiál
Rozvoj inovací v EU.
SPP728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými podzim 2010
Nástroj změny v místním prostředí
Hazard Alkohol a Děti 2018.
Nástroj změny v místním prostředí
Dopravní nehodovost v Pardubickém kraji 2018
Transkript prezentace:

POZADÍ VZNIKU ALKOHOLOVÉ STRATEGIE V EU A JEJÍ SOUČASNÁ PODOBA

V DOBĚ, KDY EVROPSKÁ KOMISE PŘIPRAVUJE VLASTNÍ STRATEGII POKRÝVAJÍCÍ VŠECHNY ČINNOSTI NA EVROPSKÉ ÚROVNI, VZNIKLA POTŘEBA VYPRACOVAT CELOEVROPSKOU ANALÝZU ÚČINKŮ ALKOHOLU Z HLEDISEK ZDRAVOTNÍCH, SOCIÁLNÍCH A EKONOMICKÝCH. V ČERVNU 2006 VYPRACOVAL BRITSKÝ INSTITUT ALKOHOLOVÝCH STUDIÍ TZV. ANDERSONOVU ZPRÁVU O ŠKODLIVÝCH ÚČINCÍCH ALKOHOLU.

ZÁVĚRY TÉTO ZPRÁVY DOPORUČILY MIMO JINÉ : OZNAČIT NA OBALECH ALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ VAROVÁNÍ PŘED ŠKODLIVÝMI ÚČINKY ALKOHOLU NA LIDSKÉ ZDRAVÍ V OBLASTI SPOTŘEBNÍ DANĚ TRVALE ZVYŠOVAT MINIMÁLNÍ SAZBY LICENCOVANÝ PRODEJ ALKOHOLU ZÁKAZ REKLAMY A SPONZORSTVÍ VÝROBCI ALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ

V SOUVISLOSTI S TOUTO STUDIÍ ZADAL EVROPSKÝ SVAZ VÝROBCŮ PIVA – BREWERS OF EUROPE TZV. WEINBERGOVU STUDII O MOŽNÝCH RIZICÍCH SPOJENÝCH S KONZUMACÍ ALKOHOLU. ZÁVĚRY TÉTO STUDIE DOPORUČILY POKRAČOVAT V ZODPOVĚDNÉM PŘÍSTUPU VÝROBCŮ ALKOHOLU ZEJMÉNA V KOMUNIKACI SE SPOTŘEBITELI.

EVROPSKÁ KOMISE, RESP. JEJÍ GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ – DG SANCO ZAUJALO NAKONEC KOMPROMISNÍ STANOVISKO VYJÁDŘENÍM 5 HLAVNÍCH OBLASTÍ VE SNIŽOVÁNÍ NEGATIVNÍCH DOPADŮ KONZUMACE ALKOHOLU :

OCHRANA MLADISTVÝCH, DĚTÍ A NENAROZENÝCH DĚTÍ SNÍŽENÍ ÚRAZŮ A ÚMRTÍ V DŮSLEDKU DOPRAVNÍ NEHODOVOSTI SPOJENÉ S KONZUMACÍ ALKOHOLU ZABRÁNĚNÍ NEGATIVNÍCH ÚČINKŮ ALKOHOLU NA ZDRAVÍ DOSPĚLÝCH

INFORMOVÁNÍ A VZDĚLÁVÁNÍ O RIZICÍCH VYPLÝVAJÍCÍCH Z KONZUMACE ALKOHOLU A O MODELECH JEHO VHODNÉ KONZUMACE TVORBA A UDRŽOVÁNÍ DATABÁZE O POZITIVNÍCH A NEGATIVNÍCH VLIVECH NÁPOJŮ OBSAHUJÍCÍCH ALKOHOL NA LIDSKÉ ZDRAVÍ

ZE ZÁVĚRŮ RADY EU PRO ZAMĚSTNANOST, SOCIÁLNÍ POLITIKU, ZDRAVÍ A ZÁLEŽITOSTI SPOTŘEBITELŮ, KTERÁ SE KONALA V BRUSELU VE DNECH 30.LISTOPADU AŽ 1.PROSINCE VYPLYNULO ZEJMÉNA :

EVROPSKÝ SOUDNÍ DVŮR STANOVIL, ŽE NÁRODNÍ LEGISLATIVA MUSÍ DOSTATEČNĚ ZAJIŠŤOVAT OCHRANU ZDRAVÍ ČLENSKÉ STÁTY MUSÍ ROZVÍJET A POSILOVAT NÁRODNÍ ALKOHOLOVOU POLITIKU PŘIMĚŘENOU NÁRODNÍM POTŘEBÁM

PRIORITAMI MUSÍ BÝT OCHRANA MLADISTVÝCH, DĚTÍ A JEŠTĚ NENAROZENÝCH DĚTÍ JE NUTNO EVIDOVAT ŠKODLIVÉ ÚČINKY ALKOHOLU NA ZDRAVÍ A PROHLUBOVAT POZITIVNÍ VLIVY ALKOHOLOVÉ POLITIKY ČLENSKÝCH ZEMÍ NA SPOTŘEBU ALKOHOLU A DOPADY NA PRODUKTIVITU PRÁCE A EKONOMICKÝ RŮST

KOMISE VYZÝVÁ SYSTEMATICKY POKRAČOVAT V ČLENSKÝCH ZEMÍCH V PŘÍSTUPU OMEZUJÍCÍM POŠKOZOVÁNÍ LIDSKÉHO ZDRAVÍ NÁSLEDKEM KONZUMACE ALKOHOLU STUPŇOVAT OPATŘENÍ K OCHRANĚ VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ NA TUZEMSKÝCH TRZÍCH S MAXIMÁLNÍM VYUŽITÍM ORGÁNŮ VEŘEJNÉ SPRÁVY S TÍM, ŽE TATO OPATŘENÍ BY MĚLA BÝT PŘIZPŮSOBENA KONKRÉTNÍM PODMÍNKÁM ČLENSKÝCH ZEMÍ

SPECIFICKÝ DŮRAZ MUSÍ BÝT KLADEN NA NÁRODNÍ LEGISLATIVU PŘI KONZUMACI ALKOHOLU ŘIDIČI A PŘI PRODEJI A PODÁVÁNÍ ALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ ZAJISTIT PLNOU PODPORU STRATEGIE KOMISE PŘI IMPLEMENTACI ANTIALKOHOLNÍCH OPATŘENÍ NA NÁRODNÍ ÚROVNI

ZÁVĚR : ALKOHOLOVÁ STRATEGIE EVROPSKÉ KOMISE VYCHÁZÍ Z DOPORUČENÍ WHO A WTO A PŘEDEVŠÍM Z ROZHODNUTÍ JEJÍHO GENERÁLNÍHO ŘEDITELSTVÍ – DG SANCO. JE Z NÍ ALE TAKÉ PATRNÝ RUKOPIS SOUČASNÉ PŘEDSEDNICKÉ ZEMĚ – FINSKA, KTERÁ MÁ STEJNĚ JAKO DALŠÍ SKANDINÁVSKÉ ZEMĚ, ZEJMÉNA ŠVÉDSKO, ZÁVAŽNÉ PROBLÉMY S NEPŘIMĚŘENOU KONZUMACÍ ALKOHOLU.

EVIDENCE NAŠÍ SPOTŘEBY ALKOHOLU SE STÁLE POTÝKÁ S JEDNÍM ZÁVAŽNÝM PROBLÉMEM: NEPOSTIHUJE KONZUMACI ALKOHOLU A JEHO VÝVOZ TURISTY. DLE NAŠICH ODHADŮ TO ČINÍ AŽ 30 % U PIVA, 20 % U TVRDÉHO ALKOHOLU A 10 % U VÍNA. O TYTO ODHADY JE NUTNO NAŠE OFICIÁLNÍ STATISTIKY OČISTIT.

ČESKÝ SVAZ PIVOVARŮ A SLADOVEN NA ZÁKLADĚ INICIATIVY ZODPOVĚDNÝCH VÝROBCŮ PIVA, KTERÁ VZNIKLA PŘED 4 ROKY, SYSTEMATICKY ORGANIZUJE VÝCHOVU KONZUMENTŮ PIVA K ZODPOVĚDNÉ KONZUMACI A SPOLUPRACUJE S INSTITUCEMI, KTERÉ TOTO REALIZUJÍ, NAPŘÍKLAD S BESIPEM.

SOUČASNÁ DOPORUČENÍ EVROPSKÉ KOMISE VNÍMÁME JAKO ADEKVÁTNÍ POKUD ANI DO BUDOUCNA NEPŘEKROČÍ ROZUMNOU MÍRU, TO ZNAMENÁ POKUD NEDOJDE K DRASTICKÉMU ZVÝŠENÍ SPOTŘEBNÍ DANĚ NA PIVO, ZÁKAZU REKLAMY NA PIVO, LICENCOVANÉMU PRODEJI PIVA ČI VAROVNÝM OZNAČENÍM NA OBALECH.

KONZUMACI PIVA ÚMĚRNOU VĚKU, ZDRAVOTNÍMU STAVU, FYZICKÝM I DALŠÍM DISPOZICÍM CHÁPEME JAKO SOUČÁST NAŠICH NÁRODNÍCH TRADIC.

DĚKUJI VÁM ZA VAŠI POZORNOST !