PREVENCE VÝSKYTU CHOROB A ŠKŮDCŮ BRUKVOVITÉ ZELENINY V SYSTÉMU INTEGROVANÉ PRODUKCE MARTIN KOUDELA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HRÁCH SETÝ (Pisum sativum).
Advertisements

Jetel luční Trifolium pratense.
Rostlinná produkce obsah přednášky
Ochrana lesa Integrovaná ochrana lesů
Mechanizační prostředky na ochranu rostlin
Zásady správné zemědělské praxe
Střední odborná škola veterinární, mechanizační a zahradnická a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Publikace vznikla v rámci projektu OPVK.
Okopaniny nízký obsah sušiny ( %) vysoké hospodářské výnosy
BRAMBORY (SOLANUM TUBEROSUM)
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
BOB OBECNÝ (Faba Vulgaris).
Ječmen setý (Hordeum vulgare)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
Rostlinná produkce a prostředí
Téma: Vybrané zahradnické plodiny, Zelí hlávkové
Magisterské studijní programy FVL a FVHE
Pícniny - rozdělení a využití
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý,třetí Téma:Vybrané.
Škůdci cibulové zeleniny
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Vojtěška setá (Medicago sativa L.)
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá III
Ochrana lesů a přírodního prostředí
Pěstování trav na semeno
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny choroby olejnin
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Ochrana plodin proti škodlivým činitelům
Téma: Vybrané zemědělské plodiny škůdci olejnin
Intenzivní pěstování máku setého
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Téma: Vybrané zemědělské plodiny krmná řepa II
POHANKA OBECNÁ (Fagopyrum Vulgare).
Pěstování trav na semeno
Pěstování trav na semeno
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý II
Téma: Vybrané zahradnické plodiny kapusta
Pěstování trav na semeno Lipnice bahenní (Poa palustris)
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Pěstování trav na semeno
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Kukuřice setá (Zea mays)
CHOROBY BRAMBORU.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny brambory II
Oves setý (Avena sativa)
Ochrana rostlin - složky
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
MAKROELEMENTY (2. část) Předmět Pěstování rostlin Obor Agropodnikání.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Choroby hrnkovek okrasných listem
Generativní množení hrnkovek
VY_52_INOVACE_68_Louky, pastviny, pole-učební text
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
3D model: Pythium oligandrum parazituje mycelium fytopatogena
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Chemická ochrana rostlin Chemická ochrana rostlin je dnes nejrozšířenější, využívá velkého množství ochranných látek zvaných.
Transkript prezentace:

PREVENCE VÝSKYTU CHOROB A ŠKŮDCŮ BRUKVOVITÉ ZELENINY V SYSTÉMU INTEGROVANÉ PRODUKCE MARTIN KOUDELA

Integrovaná produkce zeleniny→integrovaná ochrana rostlin Filozofie – regulace /nikoliv hubení/ škodlivého organismu (pod prahem ekonomické škodlivosti) Implementace nových poznatků výzkumu a vývoje umožňuje Nahradit významný podíl chemických prostředků využitím -prevence -biologické (predátoři, paraziti, nákaza, Strophariaceae…) -fyzikální (HWT, ozón, UV záření…) -mechanické ochrany (netkaná textilie…)

Omezení množství používaných pesticidů v širších souvislostech -Úspora nákladů -Ochrana životního prostředí (principy udržitelného zemědělství) -Zachování diverzity agroekosystému (dlouhodobé hledisko přirozené schopnosti agroekosys. potlačovat kalamitní výskyt patogena) -Vyšší bezpečnost potravin (snížení rizika výskytu reziduí pesticidů)

I. Střídání plodin (osevní postupy) Minimální časový odstupu (4 roky) Po sklizni raných odrůd – násl. plodiny ne brukvovité Likvidace brukvovitých plevelů (plevelná ředkev ohnice) → o mezení výskytu chorob a škůdců brukvovitých  nádorovitost kořenů  bakteriální černá žilkovitost  alternariová skvrnitost  rizoktoniová hniloba  fomová hniloba  černání kořenů ředkve  virové mozaiky  plísně brukvovitých  háďátko zhoubné (4 – 6 let nepěstovat cibulovou a brukvovitá zeleninu, kukuřici, obilniny)

I. Střídání plodin (osevní postupy) Prevence nádorovitosti kořenů brukvovitých → brukvovitou zeleninu ne po řepce, br. krmných plodinách a meziplodinách → zelené hnojení - ne řepka, řepice, hořčice - vhodnější svazenka, ozimé obilniny, LOS - např. peluška a oves → Výskyt nádorovitosti → 6–8 let nepěstovat brukvovité

Výběr půdně-klimatických podmínek pro brukvovitou zeleninu Rané kultury - půdy lehčí v teplejších regionech (záhřevnější – rychlejší zapojení a vývoj porostu) Pozdní odrůdy - půdy středně těžké až těžší - lokality s mírnějším průběhem především letních teplot (vododržné - lepší a vyrovnanější zásobování rostlin vodou - ↑ přirozená odolnost rostlin vůči chorobám a škůdcům) II. Agrotechnická opatření

Organizace porostu brukvovité zeleniny Soulad s kultivační technikou zamezit mechanickému poškozování zeleniny ↓ vstupní brána pro infekci – především fomová hniloba brukvovitých Pozn. Mechanické poškození - také napadením živočišnými škůdci - účelná efektivní ochrana

Rozrušování půdního škraloupu omezuje - ztráty půdní vláhy neproduktivním výparem - výskyt rizoktoniové hniloby na brukvovité zelenině Spon - porosty nepřehuštěny - omezí náchylnost k napadení -alternariová skvrnitost brukvovitých, plíseň brukvovitých, rizoktoniová hniloba) (V souladu s nařízením vlády č. 79/2007 Sb. - minimální počet jedinců na hektar.) Prognóza rizika napadení houbovými chorobami - podle vývoje teploty a vlhkosti II. Agrotechnická opatření

Netkaná textilie - zakrývání porostů (brukvovitá) - zlepší podmínky teplotní (snížení rizika poškození mrazem) vlhkostní (omezení neproduktivního výparu) -účinným prostředek mechanické ochrany (dřepčíci a krytonosec čtyřzubý) - ke konci vegetace – odstranit z porostu s předstihem 1 – 2 týdny v závislosti na druhu a počasí (jinak přehřívání – negativní vliv na zdrav. stav zeleniny) II. Agrotechnická opatření

III. Odolné nebo tolerantní odrůdy Adaptabilita vůči abiotickým stresorům (↓ světelným, ↓ teplotním a ↓ vláhovým podmínkám, praskání) Při výskytu nádorovitosti - omezit pěstování citlivějších druhů (květák, brokolice, hlávkové zelí) Zelí hlávkové – preferovat odrůdy -↑ odolností vůči bakteriální černé žilkovitosti brukvovitých a Fusarium -tolerantní k třásněnkám

Ozimá kultura kapusty - odrůdy s vyšší odolností vůči mrazovým teplotám Omezení škod dřepčíky, krytonoscem čtyřzubým - ranější odrůdy brukvovité zeleniny - rychlejší vývoj v poč. stádiu - zkracují dobu kdy mohou škůdci napadat rostliny Moderní odrůdy ↑ odolnost vůči virové mozaice III. Odolné nebo tolerantní odrůdy

Odrůdy méně náchylné na nekrózy (relativní nedostatek Ca) Odrůdy s listy překrývajícími růžice květáku - omezení antokyanizace a mechovatění růžic Odrůdy vhodné pro určité klimatické podmínky - omezí vybíhání růžic květáku a brokolice III. Odolné nebo tolerantní odrůdy

Odrůdová tolerance zelí hlávkového vůči Alternaria brassicicola Po záměrné inokulaci A. brassicicola vykazovaly průkazně nejnižší stupeň napadení odrůdy Kiklop a Zeus. I záměrná infekce Alternaria brassicicola N varianta kontrolní - neinfikovaná Průkazně nižší stupeň napadení po záměrné infekci A. brassicicola

IV. Osivo a sadba Osivo a sadba prosté zárodků chorob (škůdců) -bakteriální černá žilkovitost brukvovitých a alternariová skvrnitost brukvovitých Moření osiva horku vodou (HWT) -fomová hniloba brukvovitých -krytonosec zelný

Vliv ošetření osiva zelí hlávkového horkou vodou (HWT) na rozvoj chorob → HWT průkazně snížilo rozvoj infekce u záměrně infikovaného osiva A. brassicicola → HWT průkazně snížilo výskyt dalších patogenů – spontánní výskyt na osivu K kontrola I záměrná infekce Alternaria brassicicola I + HWT ošetření horkou vodou po záměrné infekci A. brassiciccola

IV. Osivo a sadba ↑ vitalita osiva (dobrá polní vzcházivost) -urychluje poč. vývoj a zapojení porostů -omezuje počet abnormálních klíčních rostlin -eliminuje riziko infekce především půdními patogeny DOBRÝ ZDRAVOTNÍ STAV POROSTU = ↓ ČETNOST OŠETŘENÍ

V. Hnojení a závlaha Harmonická výživa = harmonický vývoj rostlin = přirozená schopnost odolávat infekčnímu tlaku Hnojení v IPZ – dle aktuálního obsahu živin v půdě a pH (ACH rozbor) ↑ využívat statková a organomin. hnojiva a zelené hnojení (x brukvovité) - zlepšuje fyz. vlastnosti půdy

Vápnění - (neutrální až mírně zásadité) – ne fyz. kyselá hnojiva -↓deficit Ca – nekrózy bez nadbytku K a N vyrovnaná závlaha (kořeny nesmí přeschnout) -↓ nádorovitost (žíravá forma) V. Hnojení a závlaha

Závlaha - v souladu s průběhem počasí - s ohledem na požadavky jednotlivých druhů a odrůd a vývojovou fázi Vliv na: -alternariová skvrnitost br. -plíseň brukvovitých -černání kořenů ředkve V. Hnojení a závlaha

Závlaha - urychluje odrůstání z kritického stádia (2 pravé listy) - napadení dřepčíky a krytonoscem čtyřzubým Půda suchá – zavlažit před výsevem nebo výsadbou V sušším období - postřikem ↓ osenice (v době líhnutí housenek), mšice zelné a třásněnky V. Hnojení a závlaha

Průběžná kontrola porostů odstraňování napadených rostlin (alternariová skvrnitost brukvovitých) Tepelná dezinfekce (propařování) půdy substrátu při pěstování ve sklenících Omezení půdou přenosných patogenů (např. nádorovitosti kořenů brukvovitých) - při přesunu nářadí a mechanizace VI. Hygienická opatření

Rozdrcení a následné dostatečně hluboké zaorání posklizňových zbytků (omezí zápředníčka polního a mšici zelnou) Jarní příprava půdy - částečná likvidace kukel můry zelné Vláčení likviduje vajíčka i dospělce plžů a podporuje vysýchání povrchu půdy (ještě více je omezí) VI. Hygienická opatření

Prostorová izolace mezi brukvovitými, od pozemků s produkcí br. v předchozím roce Odstraňování napadených posklizňových zbytků omezí bakteriální černou žilkovitost brukvovitých alternariovou skvrnitosti brukvovitých rizoktoniovou hnilobu fomovou hnilobu brukvovitých květilku zelnou VI. Hygienická opatření

VII. Ochrana a podpora užitečných organismů Biodiverzita ekosystému přispívá k rozvoji parazitoidů a predátorů -květilky zelné -můry zelné -běláska řepkového a zelného -zápředníčka polního -mšice zelné -pilatky řepkové -molice vlaštovičníkové

Zachování rozmanitosti a rovnováhy v agroekosystému -Nerušit krajinné prvky (meze, terasy, skupiny dřevin, stromořadí a travnaté údolnice) -Vyloučit změnu travní porost na orná půda -Nepálit bylinné zbytky -Nepoužívat neselektivní pesticidy -Nejpozději do 31. května oset příslušné biopásy VII. Ochrana a podpora užitečných organismů

DĚKUJI ZA POZORNOST