Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zpracovala: Andrea Matějková Prevence rizikového chování u dětí a mládeže v MSK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
Advertisements

ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
1 Výsledek sběru dat monitorujících úrovně certifikace škol v oblasti systému řízení Dotazníkové šetření realizované v rámci projektu - Kvalitní management.
Minimální preventivní program školy
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Vertikální koordinace primární prevence (role MŠMT, krajů, PPP a škol v primární prevenci) Národní kulatý stůl, MŠMT, Ministerstvo školství,
Krajská koordinátorka prevence rizikového chování
PŘÍSTUP K VLASTNÍMU HODNOCENÍ ZE STRANY ZŘIZOVATELE ŠKOLY konference projektu „Cesta ke kvalitě“ 4. listopadu 2009 Hotel v Klášterní.
Prioritní oblasti prevence, speciálního školství a institucionální výchovy MŠMT - Prevence, speciálního školství a institucionální výchovy.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Seminář školních metodiků prevence okresu Liberec Kateřina Gruntová, DiS.
Studium pro školní metodiky prevence
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Prevence rizikového chování aktuality z MŠMT.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Pracovní jednání k problematice prevence kriminality.
Prevence rizikového chování a informace k dotačnímu titulu v MSK Ing. Jan Broda, Odbor školství, mládeže a sportu, KÚ MSK.
RUD – rozpočtové určení daní přílohy zákona č. 243/2000 Sb,
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
1 Aktuální informace z oblasti primární prevence rizikového chování Krajská konference Sociální klima školy Hradec Králové nisterstvo školství,
Nová dotace pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí v roce MINISTERSTVO VNITRA ČESKÉ REPUBLIKY Brig. gen. Ing. Drahoslav Ryba Generální ředitel.
Rizikové chování1 Prevence rizikového chování dětí a mládeže Mgr. Jana Smíšková školní metodička prevence výchovná poradkyně ZŠ T. G. Masaryka.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Informace o speciálním vzdělávání a primární prevenci Harrachov, 25. září 2015.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Informace o speciálním vzdělávání Liberec, 24. srpna 2015.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
Soutěže talentované mládeže KURZ - FINANČNÍ ŘÍZENÍ ŠKOLY v rámci projektu ZVYŠOVÁNÍ KOMPETENCÍ VEDOUCÍCH PRACOVNÍKŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ LIBERECKÉHO.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
"Budete-li dobře pečovat o své tělo, vydrží Vám po celý život" George Coevoet.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
1 Aktuální informace z oblasti primární prevence rizikového chování Středočeská krajská konference Praha 12. října 2016 Ministerstvo školství, mládeže.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Prevence rizikového chování Aktuality z MŠMT a ZK
Krajská inkluzivní koncepce
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
Obsah prezentace Harmonogram chystaných aktivit 2016/2017
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
RESORT ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A ZAMĚSTNANOSTI
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: Dětské domovy pro děti do 3 let věku a dětská centra 2007–2016 NZIS REPORT č. K/33 (08/2017)
Prevence rizikového chování u dětí a mládeže v MSK
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
Primární prevence rizikového chování Celokrajská konference primární prevence Atmosféra a klima v našich školách Zlín, 25. října 2017 Ministerstvo školství,
Konference primární prevence PK
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ 11. jednání Řídicího výboru IPRÚ
Primární prevence rizikového chování Celokrajská konference primární prevence Atmosféra a klima v našich školách Zlín, 25. října 2017 Ministerstvo školství,
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Krajský akční plán vzdělávání 1 ÚK
PhDr. Ondřej Andrys, MAE, MBA, náměstek ústředního školního inspektora
Vyjmenuj kraje ČR VY_32_INOVACE_01
Prevence rizikového chování u dětí a mládeže ve ZK
Naplňování Krajského akčního plánu vzdělávání 1 Ústeckého kraje setkání pracovních skupin 21.února 2018.
ČERPÁNÍ DOTAČNÍCH PROSTŘEDKŮ Z OPERAČNÍCH PROGRAMŮ V ÚSTECKÉM KRAJI
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Dokončení DŘ 2012 a Podmínky DŘ 2013
Prevence rizikového chování u dětí a mládeže v MSK
Transkript prezentace:

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zpracovala: Andrea Matějková Prevence rizikového chování u dětí a mládeže v MSK

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Obsah prezentace Harmonogram chystaných aktivit 2015/2016 Legislativa a dokumenty Certifikované programy v MSK Dotace z rozpočtu kraje Bezpečnostní prevence Web prevence Monitoring rizikového chování u dětí a mládeže v MSK

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Harmonogram – nejdůležitější aktivity ve školním roce 2015/2016 dotační řízení na podporu programů primární prevence (MŠMT) vyhodnocení monitoringu prevence dotační řízení na podporu programů primární prevence (KÚ MSK) příprava 9. krajské strategie prevence (celoroční práce) průběžné plnění krajské strategie primární prevence ve všech jejich úkolech s akcentem na koordinaci a rozvoj spolupráce na horizontální i vertikální úrovni vyhledávání a reagování na výzvy s tématem prevence u Evropských fondů (ukončen projekt Mentor – Lektor) aktualizace informací na webu prevence

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Legislativa v oblasti prevence § § Zákon a vyhlášky – beze změny § § Metodické doporučení k primární prevenci – nově přílohy ( ) § § Minimální standard bezpečnosti na školách neinvesticniho Soubor pedagogicko organizačních pokynů Cit.: Primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Preventivní program školy Preventivní program (dříve minimální preventivní program) – konkrétní dokument školy zaměřený zejména na výchovu a vzdělávání žáků ke zdravému životnímu stylu, na jejich osobnostní a emočně sociální rozvoj a komunikační dovednosti. Preventivní program je založen na podpoře vlastní aktivity žáků, pestrosti forem preventivní práce s žáky, zapojení celého pedagogického sboru školy a spolupráci se zákonnými zástupci nezletilých žáků školy. Preventivní program vychází z preventivní strategie školy, je zpracováván na jeden školní rok školním metodikem prevence, podléhá kontrole České školní inspekce, je vyhodnocován průběžně a na závěr školního roku je hodnocena kvalita a efektivita zvolených strategií primární prevence. Dané hodnocení je součástí výroční zprávy o činnosti školy. Koordinace tvorby a kontrola realizace preventivního programu náleží v souladu s vyhláškou č. 72/2005 Sb. ke standardním činnostem školního metodika prevence.

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Certifikace programů primární prevence v MSK – 8 programů (5-2-1) Centrum pro rodinu a sociální péči - všeobecná prevence, „Škola osobního života – program školské primární prevence“ Nebuď oběť - všeobecná prevence, „Řidičský průkaz internetového surfaře“ Občanské sdružení AVE -Selektivní prevence, „Škola do života“ -indikovaná prevence, „Růstová skupina“ Renarkon, o.p.s -všeobecná prevence, „Dlouhodobý preventivní program BUĎ OK“ -indikovaná prevence, „Intervenční program“ Sociální služby města Havířova - všeobecná prevence, „Centrum prevence“ Open House, o.p. s, Bruntál - programy všeobecná prevence

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Dotace z rozpočtu KÚ MSK  Bude otevřeno na jaře 2016  Změna z důvodu nové legislativy – otevřená výzva, po termínu otevření výzvy se otevře lhůta pro podávání žádostí (1 týden).  Možnost čerpání po celý školní rok  Alokace před schválením rozpočtu – 2 mil. Kč  Záměr – každoroční výzva

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Srovnání krajských rozpočtů na dotace součet Karlovarský Plzeňský Jihočeský Liberecký Ústecký Hl. město Praha Středočeský Vysočina Královehradecký Pardubický00000 Olomoucký Moravskoslezský Zlínský Jihomoravský Celkem

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Srovnání krajských rozpočtů – dotace na prevenci

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Bezpečnostní prevence  Metodický pokyn k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví dětí a žáků ve školách a školských zařízení bezpecnosti-a-ochrany-zdravi-deti-zaku-a-studentu-ve-skolach-a- skolskych-zarizenich-zrizovanych-ministerstvem-skolstvi-mladeze-a- telovychovy  Aktualizované preventivní materiály k útokům, vydané MSK dokumenty--legislativa-a-dalsi-informace-ve-vecech-prevence / -Doporučujeme zařadit do pravidelných školení BOZP a PO -MSK připravuje metodiku pro PO MSK -Všem k dispozici ředitelům

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Nové webové stránky MS kraje Školství: Prevence: moravskoslezsky.cz/cz/skolstvi/prevence-rizikoveho-chovani-u- deti-a-mladeze-40547/ Dotace: moravskoslezsky.cz/granty_vyhlasene.html

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Monitoring Závěrečné zprávy o plnění školních preventivních strategií Pravidelný monitoring o přehledu situace v našem kraji od roku 2001 Výsledky k nalezení na: moravskoslezsky.cz/cz/skolstvi/strategicke-dokumenty--legislativa-a- dalsi-informace-ve-vecech-prevence-42434/ moravskoslezsky.cz/cz/skolstvi/strategicke-dokumenty--legislativa-a- dalsi-informace-ve-vecech-prevence-42434/ Prezentováno – náměstkyni hejtmana MSK, MŠMT, ČŠI dále na komisích, konferencích a přednáškách v oblasti prevence rizikového chování Novinkou z MŠMT je uvedení povinnosti vykazovat preventivní práci Následující údaje jsou z 93 % škol „unikla“ data od žáků ZŠ a žáků SŠ

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Monitorování situace výskytu rizikového chování ve školách v Moravskoslezském kraji

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Počet dětí – demografický údaj Počet dětí na ZŠPočet dětí na SŠ 2012/ / /

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Snížené stupně z chování

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Omluvené hodiny Základní školy hodin / loni hodin Nejvyšší počet – okres Ostrava, přepočet na vykázaného žáka je 103 hodin Nejnižší počet – okres Nový Jičín, přepočet na jednoho žáka je 60 hodin Přepočet na vykázaného žáka v kraji je necelých 80 hodin Střední školy hodin / loni hodin Nejvyšší počet – okres Ostrava, přepočet na vykázaného žáka je 144 zameškaných hodin Nejnižší počet – okres Nový Jičín, přepočet na vykázaného žáka je 93 hodin Přepočet na vykázaného žáka v kraji je 130 zameškaných hodin Asi 50 % škol uvedla, že mají podezření na skryté záškoláctví

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Co se dále často vyskytuje Krádeže, podvody, kouření Skryté záškoláctví a záškoláctví Vulgarismus vůči pedagogům Vandalismus Poruchy příjmu potravy Sebepoškozování až suicidální jednání Volný čas strávený ve virtuálním světě a s tím související nepřipravenost a ospalost ve škole … a mnohé další

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu … na závěr „Všichni na jednom jevišti velkého světa stojíme, a cokoli se tu koná, všech se týče.“ Jan Amos Komenský

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Velmi děkuji za pozornost Přeji užitečnost konference, energii a optimismus po celý školní rok Mgr. Andrea Matějková Krajská koordinátorka prevence rizikového chování oddělení mládeže a sportu tel: