Pojďte pane (učiteli), budeme si hrát! ZŠ a SŠ Horní Dolní Za sedmero horami 12, 345 67.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PowerPoint - hudba na pozadí prezentace
Advertisements

Název úlohy: 2.4 II. Newtonův zákon
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT36.18 Téma: PowerPoint Číslo.
Jak vytvořit složku. Menu Pokud chceme vytvořit složku, máme 2 způsoby. První způsob : Druhý způsob : Krok 1 Krok 2 Krok 3.
MP- LEKCE 2 – STYLY V MS WORD. Styly a důvody použití stylu Nadefinujeme si „šablonu“ pro určitý typ písma, kterou budeme chtít používat i v další části.
Parní stroj.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Základní pojmy v informatice –II.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Ideální plyn.
Ochlazování teploměru Mgr. Miluše Hamplová EU OPVK ICT2-2/ICT03 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí.
Digitální učební materiál
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Měření tepla Miroslava Maňásková.
Úspora času Větší interaktivita hodiny Větší názornost Univerzální nástroj – různá čidla Fyzika, chemie, biologie – mezipředmětové vztahy např. M, Inf.,
Název úlohy: 2.11 Základy meteorologie
Název úlohy: 3.19 Výkon elektrického proudu. Fyzikální princip Výkon P elektrického proudu vypočítáme jako součin napětí na spotřebiči a proudu, který.
K měření teploty použijeme digitální teploměr firmy Vernier. Stanovení rovnovážné teploty pomocí lite-161.exe.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Den Země 2006 Zpráva třídy 6. A, aneb jak jsme Den Země prožili my.
Elektrické jevy III. Elektrická práce, výkon, účinnost
Propojení informačních technologií s přírodopisem
Metody geoinženýrství Ing. Miloš Cibulka, Ph.D. Brno, 2015 Cvičení č. 3 Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a.
INFORMATIKA 7 Záhlaví stránky III2 - I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.05 Téma: Nabídka příslušenství.
Název úlohy: 9.9 Nabíhání zdrojů světla. Fyzikální princip Každý zdroj světla potřebuje určitou dobu po jeho zapnutí k přejití do plného provozního režimu.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Workshop - gymnázium Hladnov
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu: Zákony přírody.
INFORMATIKA 9 Práce s daty – aplikace I. III2 – I9- 05.
Zobrazení pohybu pomocí sonaru Seminář z mechaniky ZS 2012.
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/7.
Práce s edlabem.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Fyzika 2. stupeň VY_52_INOVACE_01_11 Teplota tělesa Mgr. Lucie.
INFORMATIKA 9 MS Excel IV. III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
V experimentu měníme hodnotu jedné nebo několika veličin x i a studujeme závislost veličiny y. - např. měníme, ostatní x i bereme jako parametry ( , ,
Dopplerův jev a vzduchová dráha Jan Bednařík Gymnázium Šternberk Jan Tomášek SŠ aplikované kybernetiky Hradec Králové.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
DIDAKTIKA FYZIKY I. 8 ICT ve Fy Josef Trna PdF MU©2009.
Zvuk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Archimedův zákon.
Experimentální metody oboru - Úvod 1/8 VŠB - Technická univerzita v Ostravě Fakulta strojní Katedra částí a mechanismů strojů VŠB - Technická univerzita.
Téma: Využití ICT pro psaní novinových článků Vypracovala: Jana Wasserbauerová.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Přetlak, podtlak, vakuum.
„Multimediální vybavení ZŠ Dvorského“ Datum zahájení projektu: Datum ukončení projektu: Doba trvání projektu: 21,4 měsíce Celkové.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Fotosyntéza.
Fyzika na scéně - exploratorium pro žáky základních a středních škol reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 Název úlohy: 3.7.
Účinnost přeměny energie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Laboratorní práce.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Laboratorní práce 2 Nejistoty měření.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
ČÍM BYCH CHTĚL BÝT AŽ VYROSTU?
Autor: Mgr. Ivana Tesařová
Hromadná korespondence 2 OpenOffice
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
EU_12_sada1_02_Inf_Úpravy obrázků 2_Šeb
Autor: Mgr. Marie Hartmannová Název : VY_32_INOVACE_7B34Fy6_Teplota
(nabídka kreslících nástrojů)
ADIABATICKÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM.
Rozvoj čtenářské a digitální gramotnosti ve výuce chemie
Změna teploty vzduchu v průběhu času
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Září 2012 Ročník 6.
Připojování, používání senzorů PASCO, a ukládání pracovních listů
Transkript prezentace:

Pojďte pane (učiteli), budeme si hrát! ZŠ a SŠ Horní Dolní Za sedmero horami 12,

Počkej, až to praskne…! Vypracoval: Miroslav Staněk,

I. Víte, … Víte, co mají všechny tyto jevy společného? …proč studí ventilek pneumatiky, když z ní rychle upustíte vzduch? …jaký je vlastně princip ledničky? …co se stane s teplotou vzduchu v balonku, který náhle praskne?

1.Zapojte teplotní čidlo a změřte teplotu okolního vzduchu. Start Stop 2.Naměřenou teplotu zaznamenejte do políčka vpravo dole a stránku vyfoťte. Teplota vzduchu v místnosti je: II. Postup

3. Vložte teplotní čidlo do balonku a nafoukněte jej. 4. Změňte vzorkovací frekvenci měření. 5. Počkejte, až se teplý vzduch z plic opět ochladí na teplotu okolního vzduchu.

6. Vymažte všechna dosud naměřená data

7. Nakreslete váš odhad, co se stane s teplotou, když balonek praskne: 1.Stiskněte pro otevření nástrojové palety. 2.Stiskněte a poté prstem nakreslete váš odhad. 3.Zmáčkněte když skončíte. 4. Pokud jste udělali chybu, stiskněte pro smazání.

8. Spusťte poslední kolo měření a sledujte teplotu na čidle.

III. Analýza experimentu Co se stalo s teplotou?

Jak zjistit X-ové a Y- ové souřadnice naměřeného bodu: 1.Stiskněte a otevřete nabídku nástrojů 2.Stiskněte a pak se pohybujte po naměřených datech. 3.Pomocí a vyberte bod, odečtěte hodnoty. Zjistěte, o kolik poklesla teplota po explozi balónku.

IV. Vytiskněte si protokol 1. 2.

V. Závěry Všechny v úvodu uvedené jevy jsou projevem adiabatické expanze plynu. Aniž bych si musel zapamatovat hrozné cizí slovo, fyzikální princip jsem si vyzkoušel na vlastní uši a už jej nezapomenu. Se SPARK (PASCO) jsem vše viděl, změřil, uvěřil - lépe pochopil.

platforma pro nový způsob výuky

S ense (smysl i intuice, tušení i zdravý rozum) – ventilek chladí (cítím to díky smyslům) P erceive (povšimnout si, vnímat, pochopit) – lednice chladí, zapalovač chladí, sifonová bombička chladí A nalyze (rozbor, vyhodnocení) – model – prasknutý balonek chladí, změřím teplotu R eflect (vyjadřovat, zobrazovat, svědčit o) – vidím graf, zobrazím změnu T, přesvědčím se o poklesu, mám protokol a záznam experimentu K now (vědět, znát, ovládat) – vím, že jevy spolu souvisejí z jejich fyzikální podstaty, nepamatuji si je odděleně, ale spojí se mi v poznání celku – došel jsem k poznání

SPARK ≠ „měřák“ + senzory + software = platforma pro nový způsob výuky (interaktivní tabule není „velký tablet“, …ačkoli čím je bez ActivInspire…?) (Je pravda, že v ideálním případě…) … chceme za pomocí nových technologií vychovávat budoucí vědce … ≠ „drahé modré krabičky“ pro šílence

… s PASCO může dělat vědu každý!

Současný stav: 24 kompletně hotových experimentů v CZ 40 do konce 2010 Svět: Nejen fyzika! (Bio 75%, Ch 64%, F 39%, Earth 35%) U nás: Šablony ZŠ (dokumenty ve složce)