Inteligentní budova. 2 © 2014 Honeywell International All Rights Reserved Kterou z nich chcete ?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
™. ™ Zprovoznění zařízení a zahájení jejich řízení během několika minut.
Advertisements

PRAGOALARM/PRAGOSEC zabezpečení staveb a stavenišť, protipožární ochrana, systémy pro inteligentní budovy Koncept veletrhu pro rok 2012.
Komplexní dodávky řídicích systémů po systémy s vysokým výkonem
a Internetové dispečinky
Komplexní řešení metropolitních sítí
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
ÚVOD DO AUTOMATIZACE.
INTELIGENTNÍ BUDOVY Doc. Dr. Ing. Michail Šenovský VŠB – TUO, FBI
Automatizační a měřicí technika (B-AMT)
Regulace a měření doc.Ing.Karel Kabele,CSc.
Radiofrekvenční řízení budov
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
Audit administrativních činností
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Facility management ČSN EN
Oblast nástrojů Prostředí Popis produktů Kritéria Vyhodnocení.
Strojírenství zaměření Automatizační a robotizační systémy
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
METROPOLITNÍ PŘENOSOVÝ SYSTÉM
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Univerzální přípojka koncepce a realita Miroslav 30.březen 2004.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Chytré sítě Smart grids.
ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Katedra TZB ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Katedra TZB TZB20- Vytápění Regulace, automatizace a měření ve vytápění.
Organizační členění ÚO
© Emotron AB Účinný a spolehlivý provoz Ventilátory Kompresory Dmychadla.
17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
DOMINTELL.
Ústav automatizace a měřicí techniky
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
„ Nové moderní nástroje práce organizátora veřejné dopravy“ Veřejná doprava je složitý systém zabezpečení dopravních potřeb obyvatel. Jeho efektivní poznávání,
OVLÁDÁNÍ A ŘÍZENÍ PROVOZU OSVĚTLOVACÍCH SOUSTAV Způsob ovládání (řízení) ovlivňuje účelnost účinnost pohodlí energetickou náročnost Účel řídicího systému.
Pardubický kraj – EPC projekty Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk
2005 Adobe Systems Incorporated. All Rights Reserved. 1 Adobe Řešení pro veřejnou správu Transformace služeb veřejné správy a PDF Inteligentními Dokumenty.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
TZB21- Regulace otopných soustav
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
Chytré sítě Smart grids.
ECM – Enterprise Content Management
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
Klepnutím lze upravit styly předlohy textu. Druhá úroveň Třetí úroveň Čtvrtá úroveň Pátá úroveň Klepnutím lze upravit styly předlohy textu. –Druhá úroveň.
Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2003/
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2009/ reg.
Servopohony. Servopohon Co je to servopohon ? *jsou to motory, u kterých lze nastavit přesnou polohu osy, a to pomocí zpětné vazby nebo koncového spínače.
Projekty ITI pro zlepšení společného IDS Prahy a Středočeského kraje Ing. Radim Vysloužil.
A PLIKACE OZE NA SPŠ A VOŠ, P ÍSEK, K ARLA Č APKA 402 Ing. Jiří Uhlík Ing. Miroslav Paul.
Projektování elektrických zařízení Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB – TUO Katedra elektrotechniky.
1HONEYWELL - CONFIDENTIAL Quality and Innovation at its Best!
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Luhačovice, Libor Lukáš Statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Řídící výbor KOMUNIKAČNÍ INFRASTRUKTURY Zlínského kraje.
Kamerové systémy na území MČ Praha 11 1.Městský kamerový systém hl. města Prahy 2.Kamerový systém MČ Praha 11 3.Multifunkční dohledové centrum 4.Vzdálená.
Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Systémy moderních elektroinstalací.
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Pneumatické řízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Katedra elektrotechniky
Radiofrekvenční řízení budov
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
MEZIFAKULTNÍ MAGISTERSKÝ STUDIJNÍ PROGRAM INTELIGENTNÍ BUDOVY
ŘÍZENÍ PROCESU POČÍTAČEM
Transkript prezentace:

Inteligentní budova

2 © 2014 Honeywell International All Rights Reserved Kterou z nich chcete ?

3 © 2014 Honeywell International All Rights Reserved Co je „inteligentní budova“?  „Inteligentní budova je taková budova, která je schopná se přizpůsobit změnám ve způsobech jejího užívání a změnách životního stylu jejích obyvatel a nepřestává jim sloužit a vytvářet příjemné a odpovídající prostředí.“  „Inteligentní budovy kombinují inovace technologického i organizačního charakteru s lokálními i centrálními principy automatizovaného řízení tak, aby se maximalizovala rychlost návratu investic do budovy vložené.“  „Inteligentní budova je budovou plně vybavenou automatizační a informační a komunikační technikou, která slouží jednak přímo svým obyvatelům, jednak pro vytváření příjemného prostředí pro ně.“ Budova, v níž jsou jednotlivé inteligentní prvky či systémy integrovány a řízeny prostřednictvím jediného řídícího systému.

4 © 2014 Honeywell International All Rights Reserved Co je cílem „inteligentní budovy“?  Maximalizace energetické a provozní účinnosti  Automatizované řízení a monitorování systémů prostřednictvím jedné centrály  Optimalizovaný, flexibilní a efektivní chod budovy s rychlou reakcí na změny  Nižší náklady na životní cyklus  Zvýšení bezpečnosti a zabezpečení pro větší pohodlí obyvatelů budovy  Zlepšení rychlosti návratu investice ve vztahu k životnosti budovy  Zefektivnění rozhodovacích schopností  Přehled o energetické náročnosti budovy a možností zpětné vazby  Přehled o stavu systémů a vzdálený dohled na budovu

5 © 2014 Honeywell International All Rights Reserved Koncepce „inteligentní budovy“  Stanovení koncepce pro daný projekt je týmová záležitost!  investor  architekt  odborní konzultanti  projektanti profesí  generální dodavatel  uživatel - nájemce O výši provozních nákladů a optimalizaci spotřeby energií se rozhoduje již v oblasti navrhování a projektování. Pro úspěšnou realizaci je nutné stanovit koncepci už na samém počátku tvorby projektu

6 © 2014 Honeywell International All Rights Reserved Stávající tvorba koncepce projektu Konzultant Investor Projektant stavby Projektant VZT Projektant topení a chlazení Projektant sanity Projektant ASŘ Projektant elektro Projektant slaboproudy Profese ASŘ nemá možnost ovlivnit koncepci projektu Generální projektant (architekt)

7 © 2014 Honeywell International All Rights Reserved Optimální tvorba koncepce projektu Konzultant, vedení projektu Investor Projektanti profesí Generální projektant Generální dodavatel Dodavatel BMS Profese ASŘ se přímo podílí na tvorbě koncepce Ostatní dodavatelé

8 © 2014 Honeywell International All Rights Reserved Klíč k „inteligentní budově“ - INTEGRACE  Budova v sobě obsahuje několik dílčích subsystémů:  Měření a regulace (MaR)  Zabezpečovací systém (EZS)  Požární systém (EPS)  Osvětlení  Žaluzie  Přístupový systém (ACS) Zpracování informací všech systémů v jednotném prostředí se stejným komfortem Možnost přímého využití dat jednoho ze systémů v systémech ostatních Umožňuje aplikaci nejmodernějších prostředků specializovaných dodavatelů pro každý ze systémů Společná komunikační infrastruktura - sdílení komunikačních protokolu  Kamerový systém (CCTV)  Záložní systém energie (UPS)  Telekomunikační systémy a IT infrastruktura  Systém pro správu budovy (Facility)  Vyhodnocování spotřeby energie  ….

9 © 2014 Honeywell International All Rights Reserved Řešení řídicího systému Grafická centrála HAWK EAGLE LYNX ZIO ARENA AX Integrace/řízení Řídicí úroveň Individuální pokojová regulace Nástěnný modul

10 © 2014 Honeywell International All Rights Reserved Řešení polní instrumentace Technologické snímače Technologické spínače Regulační ventily a klapky Servopohony Frekvenční měniče Teploty Vlhkosti CO 2 Tlaku Termostaty Manostaty Hygrostaty Rosný bod Lineární Rotační Uzavírací Elektromag. Termoelektrické Pro lin. ventily Pro rot. ventily Klapkové pohony

11 © 2014 Honeywell International All Rights Reserved Řešení systémů pro měření spotřeb Měřiče spotřeby vody Měřiče spotřeby tepla/chladu Měřiče spotřeby elektřiny