DYSGRAFIE – PORUCHA OSVOJOVÁNÍ PSANÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
Advertisements

Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Specifické poruchy učení
Dysortografie Dysortografie je specifická porucha pravopisu. Nepostihuje celou oblast gramatiky jazyka, ale týká se tzv. specifických dysortografických.
Dysgrafie specifická porucha grafického projevu
MOŽNOSTI DOMÁCÍ PŘÍPRAVY
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Specifické vývojové poruchy učení
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Psychické poruchy – DYSGRAFIE Dostupné z Metodického portálu www. rvp
INTEGRACE DĚTÍ S LOGOPEDICKÝMI OBTÍŽEMI
Sekty Novák.
Mgr. Ladislav Zilcher PaedDr. Ing. Michal Slavík, PhD.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_32_INOVACE_196_SLABIKA_BĚ Téma: SLABIKA BĚ Číslo.
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_36_CASTI_MOZKU
Diagnostika a reedukace
Specifické poruchy učení
Žák se specifickými poruchami učení (SPU) a ADHD
DRAMATERAPIE VY_52_INOVACE_ února 2014
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
BABYBOX VY_52_INOVACE_ února 2014
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
VÝVOJ ŘEČI VY_52_INOVACE_ února 2014
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_32_INOVACE_197_SLABIKA_PĚ Téma: SLABIKA PĚ Číslo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
DYSORTOGRAFIE 4. října 2013 VY_52_INOVACE_220119
DYSLEXIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ADHD PORUCHA POZORNOSTI S HYPERAKTIVITOU
Dyslexie jako celoživotní zátěž 2015 Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
MENSA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
DOMINANCE PRAVÉ A LEVÉ HEMISFÉRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_52_INOVACE_30_ Plzeňský kraj  AUTOR: PhDr. Jaroslava Veselá  OBDOBÍ:  ROČNÍK: V.  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
DRUHY PAMĚTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_LIDSKÉ RASY ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
DYSKALKULIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Specifické poruchy učení Specifické poruchy učení Pedagogika a psychologie Pedagogika a psychologie Mgr.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Matematika zábavně Natálie Kozáková, 9.c.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Základní škola Netvořice Autor:. Mgr
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Člověk a jeho svět Vlastivěda Evropa – nížiny
Dospívání VY_32_INOVACE_12_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_53_Hrubý Jeseník
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
ZÁTIŠÍ PODLE PAULA CÉZANNA
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Iveta Plíšková
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: Základní škola Netvořice
VY_32_INOVACE_Roz_III_15
Základní poznatky – KMITÁNÍ A VLNĚNÍ
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola T. G
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

DYSGRAFIE – PORUCHA OSVOJOVÁNÍ PSANÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. VY_52_INOVACE_ října 2013

Dysgrafie  Velmi často je spojená s dyslexií.  Úzce souvisí s dysortografií a velmi často se objevují společně.  Je specifická porucha grafického projevu.

Příčiny vzniku poruchy  Poškození mozku plodu v období těhotenství.  Komplikace v průběhu porodu.  Genetické předpoklady (dědičnost). Přesné zjištění příčiny není většinou možné.

Projevy dysgrafie  Postihuje celkovou úpravu písma.  Při psaní – pomalé tempo a časté přestávky.  Časté chyby v opisu, přepisu a diktátu.

Charakteristika písma  Charakteristické je křečovité a neúhledné písmo.  Písmo bývá nečitelné, dítě si obtížně pamatuje písmena, obtížně je napodobuje.  Projevuje se také výraznými obtížemi v osvojování psaní, tj. při učení se tvarům jednotlivých písmen.

Písemný projev  obsahuje mnohotvárné a mnohočetné chyby, které nemůžeme vysvětlit neznalostí gramatických pravidel.  někdy tak nezvládnutý rukopis, že samy své poznámky v sešitě nepřečtou.

Písemný projev  Dysgrafické děti rády píší příběhy nebo povídky.  Některé se těžko luští, protože děti mnoho slov komolí a nerespektují gramatická pravidla.  Je ale dobré respektovat jejich potřebu psát, podněcovat jejich snahu a projev kladně hodnotit.  Největší chybou by bylo dítěti nejprve opravovat chyby. Může tak dojít k zablokování jejich talentu a odradí je to.

V prvním ročníku základní školy nejčastěji signalizují poruchy psaní tyto projevy:  Držení psacího náčiní je křečovité nebo nesprávné.  Dítě tlačí na psací náčiní, není schopno provádět plynulé tahy.  Písmo je neurovnané, kostrbaté, tvary písmen jsou téměř nečitelné.  Písmena jsou nestejně veliká.  Namačkané písmo (způsobeno malou pohyblivostí ruky).  Roztažené písmo (zdlouhavé myšlení při psaní).

 Neudržení řádku (špatná orientace na ploše).  Někdy se objevuje i písmo zrcadlové.  Záměna písmen (např. H a K), číslic (zrcadlově)  Přepisování je neúčinné. Mnohdy se stává, že přepisovaný úkol je horší než úkol původní.  V diktovaných slabikách nebo slovech píše dítě pouze některá písmena, většinou ta, která jsou zvukově výrazná, nebo ta, která si pamatuje.  Výrazná pomalost písma.  Dítě nepíše čárky, háčky, neslyší všechna písmena správně.

PRAMENY  Dysgrafie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:  Dysgrafie: specifická porucha psaní. In: VašeDěti.cz [online] [cit ]. Dostupné z:  ZELINKOVÁ, Olga. Cizí jazyky a specifické poruchy učení. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Tobiáš, 2005, 167 s. ISBN Obrázky  Dostupné z : [ ]