Škodlivé faktory v těhotenství II.část. Anotace: Prezentace je další částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Jsou zde uvedeny základní škodlivé.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Projevy a prevence hemoragické nemoci novorozence
Postnatální růstové selhání navazující na intrauterinní růstovou retardaci (IUGR/SGA) Olga Lokvencová.
POSTIŽENÍ MEZI NÁMI Mgr. Michal Oblouk.
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
VÝVOJ JEDINCE.
Ztráta dvojčete v těhotenství, při porodu a krátce po narození
Český název-Toxoplasmoza
Těhotenství, dětství a dospívání
Genetika člověka Vypracovala: Martina Krahulíková 4.A/4
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Sluchové vnímání a jeho fyziologie, patologie sluchového analyzátoru, klasifikace sluchových vad, vlastnosti zvuku.
ZDRAVOTNÍ POŠKOZENÍ Z HLUKU
INFEKČNÍ CHOROBY A KOJENÍ
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Patologie těhotenství
CIVILIZAČNÍ CHOROBY VY_32_INOVACE_ 19 Civilizační choroby.
DMO OLGA BÜRGEROVÁ.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Anamnéza v pediatrii Vyšetření dítěte
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Teratogenní faktory - vliv na vývoj plodu
Pediatrie - dětské lékařství
Vliv výživy a návyků matky na plod
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Infekce v těhotenství I (obecně a virové)
Vývojová psychologie Prenatální období.
Pediatrie - dětské lékařství
Obezita u dětí je rizikem diabetu 2. typu Irena Aldhoon Hainerová Klinika dětí a dorostu a Centrum pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy 3. LF UK a.
HANDICAPOVANÍ MEZI NÁMI Mgr. Michal Oblouk. ZDRAVÍ = stav úplné fyzické, duševní a sociální pohody a) fyzické – tělesný stav zdraví b) mentální – stupeň.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Organizační formy vzdělávání Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova při výkladu učiva ORGANIZAČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ. V prezentaci je.
Škodlivé faktory v těhotenství III.část Anotace: Prezentace je závěrečnou částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Poukazuje na fyzikální a psychosociální.
Vliv alkoholu na zdraví člověka. cílová skupina: střední školy anotace : vliv alkoholu na zdraví člověka klíčová slova : fetální alkoholový syndrom autor:
Metody psychologie III.část – testy Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele SŠ k tématu – METODY PSYCHOLOGIE - testy. V prezentaci je uvedeno –
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_18_Porod Autor Mgr. Tereza Pasecká.
Poruchy glukozové tolerance v těhotenství Zdravotní výbor PSP MUDr.Pavel Antonín.
Metody psychologie IV. Část Experiment, sociometrická metody Anotace : Prezentace slouží jako osnova, která má pomoci učiteli při výkladu. Výukový materiál.
CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE _________________ Terezie Pelikánová Centrum diabetologie IKEM Praha.
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky prenatálního období klíčová slova : koncepce, morula, blastocysta.
Škodlivé faktory v těhotenství Anotace: Prezentace je I. částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Zaměřuje se pouze na chemické faktory. Zaměřuje.
Představy Představy Anotace: Výukový materiál obsahuje vysvětlení vzniku představ, druhy představ. Je určen pro učitele středních škol jako druhy představ.
Metody psychologie I.část – Pozorování Anotace: Prezentace je určena pro učitele SŠ. Má pomoci při výkladu učiva - METODY PSYCHOLOGIE. Výukový materiál.
MENTÁLNÍ RETARDACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
V ÝVOJ PLODU V DĚLOZE Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Vady oka Vypracoval: Jiří Čamek Obor: Technické lyceum Třída: 1.L
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Dlouhodobá intenzivní péče v pediatrii
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo v digitálním archivu školy
DMO dětská mozková obrna
Fantazie Anotace: Prezentace navazuje na výukový materiál –
Návykové látky Kouření
ŠABLONA 32 Centrální nervová soustava
Vyšetření sluchu u nejmenších dětí
Syndrom Patau Pavol Rendek, Markéta Couralová, Veronika Tomášková, Lucie Moťková, Alžběta Moravová Skupina 16 - pediatři.
Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova k
Vliv radiace na člověka
Pedie Co mají společné?.
Číslo v digitálním archivu školy
DMO (dětská mozková obrna)
Zdraví a jeho determinanty
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Transkript prezentace:

Škodlivé faktory v těhotenství II.část

Anotace: Prezentace je další částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Jsou zde uvedeny základní škodlivé v těhotenství. Jsou zde uvedeny základní škodlivé biologické faktory. Výukový materiál je osnovou pro výklad biologické faktory. Výukový materiál je osnovou pro výklad učitele k tomuto učivu. učitele k tomuto učivu. Klíčová slova: zarděnky, spalničky, toxoplazmóza, diabetes mellitus, placenta placenta Cílová skupina: žáci středních škol Název: Škodlivé faktory v těhotenství II.část Jméno: Monika Arsenjevová Název: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice, příspěvková organizace příspěvková organizace Vytvořeno dne: 1. pololetí školního roku 2013/2014

 Biologické  Zarděnky  Spalničky  Toxoplasmóza atd.  Přímý teratogenní vliv mohou mít některé nemoci matky – fenylketonurie, diabetes mellitus  Placentární poruchy

 Zarděnky - Od roku 1982 se v ČR začaly proti tomuto infekčnímu onemocnění očkovat dívky. - Od roku 1986 jsou očkovány všechny děti po druhém roce života. - Přesto se najdou jedinci, kteří očkovaní nebyli, nebo u nich očkování nebylo účinné.

Infekce, kterou plod získá v průběhu těhotenství, se může projevit vznikem tzv. Greggova syndromu. Infekce, kterou plod získá v průběhu těhotenství, se může projevit vznikem tzv. Greggova syndromu. (hluchota, vrozené srdeční vady, postižení oka a centrální nervové soustavy, krvácení do kůže někdy se může projevit i porucha jaterních funkcí) (hluchota, vrozené srdeční vady, postižení oka a centrální nervové soustavy, krvácení do kůže někdy se může projevit i porucha jaterních funkcí)

 Spalničky - horečnatý průběh - horečnatý průběh (potrat či předčasný porod) (potrat či předčasný porod) - infekce v prvním trimestru může - infekce v prvním trimestru může způsobit rozštěp rtu způsobit rozštěp rtu mentální postižení mentální postižení hluchotu hluchotu srdeční vady srdeční vady

 Toxoplazmóza v těhotenství - předčasný porod - předčasný porod - potrat - potrat - nitroděložní úmrtí plodu - nitroděložní úmrtí plodu - slepota - slepota - hluchota dítěte - hluchota dítěte - epilepsie - epilepsie

 Toxoplazmózou se můžeme nakazit při kontaktu s trusem kočky.

 Diabetes mellitus V dnešní době je daleko nižší riziko pro tyto ženy s otěhotněním a samotným těhotenstvím. V dnešní době je daleko nižší riziko pro tyto ženy s otěhotněním a samotným těhotenstvím. Pokud je cukrovka špatně korigovaná, hrozí zde určitá rizika. Pokud je cukrovka špatně korigovaná, hrozí zde určitá rizika. Jedním z nich je porodní váha dítěte vyšší než 4 kg a porod císařským řezem Jedním z nich je porodní váha dítěte vyšší než 4 kg a porod císařským řezem

 Naprostá většina diabetiček v dnešní době přivádí na svět zdravá miminka. Je však nutné dodržovat rady a doporučení lékaře.

 Placentární poruchy - způsobují nedostatečnou výživu - způsobují nedostatečnou výživu - nedostatečný přívod kyslíku - nedostatečný přívod kyslíku (poškození mozku různého rozsahu) (poškození mozku různého rozsahu)

Zdroje a použitá literatura tehotenstvi/zardenky-v-tehotenstvi/ Šagát, T.: Pediatrie. Praha, Avicenum tehotenstvi.html d=1108