NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3.2.8.3. M 11 TÉMA: Použití elektromagnetu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje Elektromagnetické relé
Advertisements

Fyzika Zkrat.
Elektromagnet a jeho užití - test
Elektromagnet a jeho užití
Elektromotor poloprstence komutátoru kartáčky
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Tato prezentace byla vytvořena
Využití elektromagnetu
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Mag. pole – opakování magnet – póly, netečné pásmo, magnetizace, domény, ferity, mag. pole, indukční čáry, Vodič s proudem = magnetické pole H. CH. Oersted.
Elektrický obvod V..
Pojistky Zkrat Zkrat – je zapojení elektrického zdroje bez spotřebiče. V elektrickém obvodu prochází proud přímo od jednoho pólu zdroje k druhému. Může.
Elektromagnetismus V./2./81.
Elektromotor.
FY_089_ Elektromagnetické jevy_Elektromagnetismus
Elektromagnetické jevy
Elektromagnet Jak určíme v přírodě světové strany
Elektromagnet a jeho užití
Autor: Mgr. Libor Sovadina
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrodynamika.
Elektromagnetické jevy Elektromagnet
P ŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském.
ELEKTROMAGNET.
Magnetické materiály: 1. Magneticky tvrdé:
37.1 Magnety a elektromagnety
Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje Elektromagnetické relé
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
Výsledný odpor rezistorů spojených za sebou
Magnetické materiály v technické praxi
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:září 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
VY_32_INOVACE_CH Magnety © Petr Špína 2011.
Magnetické indukční čáry
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 14 TÉMA: Elektromotor ČÍSLO PROJEKTU:
Anotace Materiál slouží k představení tématu ochrany elektrických obvodů před zkratem. Seznámí se s pojmy pojistka a jistič.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 15 TÉMA: Transformátor ČÍSLO PROJEKTU:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 05 TÉMA: Kladka volná a kladkostroj.
Elektromotory Elektromotory jsou stroje, které přeměňují elektrickou energii na mechanickou práci.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaElektrický obvod Název.
Člověk a příroda Fyzika Elektromagnetické a světelné děje IX. ročník Elektrický zvonek Vypracoval: Mgr. Zdeněk Šebestík Střední škola, Základní škola a.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_03_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Elektromagnet.
Magnetické pole vodiče s proudem. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis elektromagnetu, využití elektromagnetu v praxi. Elektromagnet a.
STEJNOSMĚRNÝ ELEKTROMOTOR
Magnetické pole cívky s proudem
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Magnetické pole cívky, elektromagnet
Elektřina VY_32_INOVACE_05-24 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Elektromagnet a jeho využití
11. Vodič, cívka a částice v magnetickém poli
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_B3 – 16 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Schéma zapojení: Spínač 2 Spínač 1 8V.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_19_ELEKTRICKE_MERICI_PRISTROJE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Z čeho se skládá jistič, jak funguje při zkratu ve vedení elektrického proudu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Elektromagnetické jevy
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
MAGNETICKÉ MATERIÁLY V TECHNICKÉ PRAXI.
Člověk a technika – ELEKTŘINA A MAGNETISMUS
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Magnetické pole cívky Elektromagnet
Elektronika – POLOVODIČOVÉ SOUČÁSTKY
Člověk a technika – ELEKTŘINA A MAGNETISMUS
Člověk a technika – ELEKTŘINA A MAGNETISMUS
Člověk a technika – ELEKTŘINA A MAGNETISMUS
Člověk a technika – ELEKTŘINA A MAGNETISMUS
Člověk a technika – ELEKTŘINA A MAGNETISMUS
Člověk a technika – ELEKTŘINA A MAGNETISMUS
Člověk a technika – ELEKTŘINA A MAGNETISMUS
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 11 TÉMA: Použití elektromagnetu ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

Prezentace je určena žákům 8. tříd základních škol. V úvodu je definováno magnetické pole v okolí cívky. Dále jsou uvedeny a popsány nejrůznější možnosti použití elektromagnetu.

Kolem cívky, kterou prochází elektrický proud, je magnetické pole, jehož magnetické indukční čáry mají stejný tvar jako v okolí trvalého magnetu. Účinky magnetického pole cívky zesiluje železné nebo ocelové jádro.

Na jeho rameni je zavěšen silný elektromagnet. Pokud je do cívky zapojený proud, elektromagnet přitahuje ocelové předměty a jeřáb je může přenášet bez dalšího upevňování.

Ocelový předmět se na některých obráběcích strojích uchycuje pomocí silných elektromagnetů, umístěných pod povrchem upínací desky.

Nahrazuje dříve běžné tavné pojistky např. v bytech. Při překročení povolené velikosti proudu elektromagnet přitáhne kotvu a tak přeruší elektrický obvod. Po odstranění poruchy se jistič znovu zapne zvednutím páčky.

Skládá se z elektromagnetu a jednoho nebo několika kontaktů. Průchodem proudu cívkou se přitáhne k jádru kotva a přitom spojí nebo rozpojí kontakty. Po vypnutí proudu se kontakty opět vrátí do původního stavu. Relé je důležitým prvkem automatizace, například na železnici.

Je základem elektrického zvonku nebo bzučáku. Stisknutím tlačítka začne elektromagnetem procházet proud, jádro se zmagnetuje a přitáhne pružnou ocelovou kotvu. Její palička udeří do zvonku a současně se přeruší kontakt. Magnetické pole zanikne, kotva odskočí od jádra, obvod se opět spojí a celý děj se opakuje.

Informace zpracovávané počítačem se ukládají ve formě magnetického záznamu, k záznamu a čtení slouží miniaturní magnetofonová hlava. Podobně se informace uchovávají na disketě, magnetofonovém pásku nebo na videokazetě.

Měřený proud prochází cívkou, v jejíž dutině jsou dva pásky z měkké oceli. Jeden pásek je pevný, druhý otočný a spojený s ručkou ukazatele. Zapojením proudu se oba pásky souhlasně zmagnetují, odpuzují se a otočný pásek se odchýlí tím víc, čím větší je procházející proud.

V dobách před rozvojem polovodičové techniky měly elektromagnety využití i v dalších oborech - telegrafní přístroje, telefonní ústředny, signalizační zařízení apod.

JÁCHIM, František a Jiří TESAŘ. Fyzika pro 8. ročník základní školy. Dotisk 1. vydání. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, a. s., ISBN Magnetismus: Souvislost elektřiny a magnetismu. Magnetismus: Souvislost elektřiny a magnetismu [online]. [cit ]. Dostupné z: dynamika/index.htmhttp://vyuka.ic.cz/elektrina- dynamika/index.htm Elektřina: Magnety a elektromagnety. Elektřina: Magnety a elektromagnety [online]. [cit ]. Dostupné z: NTS: Servis tlakových nádob. NTS: Servis tlakových nádob [online]. [cit ]. Dostupné z: Wikipedia: the free encyclopedia. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Eximus: Katalogy. Eximus: Katalogy [online]. [cit ]. Dostupné z: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: %99%C3%ADzen%C3%AD %99%C3%ADzen%C3%AD